woensdag 18 september 2019

Allemansrätten in een vaas ........

Het vaarseizoen zit erop. De herfst is in aantocht en dat merken we aan het dalen van de temperatuur en het toenemen van de windkracht en de regen. Het is tijd om de boot in de winterberging te brengen. Hiervoor moet hij eerst naar Tåtorp, dat is de andere kant van het Vikenmeer, worden gevaren. Vandaag was daarvoor een goede dag. De wind was niet meer zo sterk als de afgelopen dagen en het was een zonnige dag. Bovendien is Greetje bij ons zodat Gerrit en Greetje vandaag konden varen en ik met de auto naar Tåtorp kon rijden om hen weer op te halen. 
Tijdens mijn ritje naar Tåtorp ben ik op diverse plaatsen gestopt om eventjes een foto van onze Sinnestriel te nemen. Anders lukt dat me nooit omdat ik er dan zelf op zit. Ik vond het best wel een eigenwijs gezicht zo'n klein bootje op zo'n groot meer. Hieronder enkele foto's van de tocht met onderschrift.

Net de punt van het Viken gepasseerd....
Passage Gammelrud
 Greetje heeft tijdens de vaart ook een aantal foto's genomen zoals deze:

Midden op het Vikenmeer..
De kapitein..


Kijk we nemen foto's van elkaar....


Stuurvrouw eersteklas..

Daar komt de Sinnestriel al aanvaren...

Hier ben ik zelf net in Tåtorp aangekomen en daar komt de Sinnestriel al aanvaren! Ik heb er ook nog even een filmpje van gemaakt:

 Nadat we de boot hadden aangemeerd hebben we eerst een lekker warm kopje koffie gedronken, dat was geen luxe want de bemanning was een beetje verkleumd op het koude water.

Daarna zijn we naar huis gereden en daar zijn Greetje en ik begonnen met het creatieve proces rond het inrichten van de fles.




Om dit succesvol te kunnen volbrengen hebben we zelf een aantal hulpstukken gemaakt zoals een lepeltje aan een stok om te kunnen graven, een omgebogen lepeltje aan een stok om de aarde en de plantjes aan te kunnen drukken, een soort van houten pincet gemaakt van twee stokje met een knijper ertussen om de plantjes te kunnen klemmen en op de juiste plaats te kunnen deponeren en nog een kwast aan een stokje om de in de fles ingebrachte waar te kunnen ontdoen van modderkorrels.  


De hals van onze fles is ongeveer 6 cm in doorsnee, zodat het een heel gepeuter is de planten op de goede plek te krijgen. Op een bord hadden we gisteren al een compositie gemaakt zodat we nu precies de planten in de goede volgorde en op de goede plek konden plaatsen. Het werk vorderde gestaag en de fles werd steeds mooier. Het vraagt een voortdurende concentratie en precisie. 





 We zijn er uren mee bezig geweest en dit is het uiteindelijke resultaat geworden. Inmiddels zijn we zo enthousiast geworden dat we ook nog een aantal weckflessen gaan vullen. Al deze flessen worden gesloten ecosystemen. De planten produceren hun eigen zuurstof en Co2 en het water in de grindlaag onder in de fles verdampt en condenseert en valt weer op de aarde. Tenminste we hopen dat het zo zal gaan.
 Dit is het uiteindelijke resultaat geworden:


Allemansrätten in een vaas....

Greetje en ik zijn best wel een beetje trots op ons eerste resultaat. De fles staat nu midden op de tafel om nog een beetje uit te dampen. Het is nog wat zoeken naar de juiste hoeveelheid water. Hiervoor moet de fles in de ochtend en de avond wat condensvorming hebben aan de binnenkant. Overdag moet het glas helder zijn.

Zo was onze dag alweer rijkelijk gevuld met activiteiten. Zo willen de dagen wel om!

Wordt vervolgd!....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten