zondag 15 september 2019

Een warm welkom.....

 Toen ik vanochtend de vegan fröknäcke (frö is zaad en knäcke is knäckebröd) aan het bakken was dacht ik zo waarom is het zo dat veganisten ook geen eieren eten. Van alle andere dingen kan ik me een voorstelling maken van het waarom van het niet eten maar kippen leggen eieren en niet uit al die eieren kunnen we kuikentjes grootbrengen, daarom eten we ze op en het zijn qua voedingswaarde  ook nog eens superbommetjes! Maar geen ei dus door de fröknacke vandaag, ik strooi voor de broodnodige samenhang psyllium  husk door het zadenmengsel. 
Greetje is nu bij ons en dat vinden we supergezellig, en vegan fröknäcke bak ik graag speciaal zo voor haar (en ons). Dat betekent ook gebakken champignonnetjes met cherrytomaatjes bij het ontbijt, die vergezeld gaan van een heerlijke franse kruidenmix in combinatie met Waddenzout. Die luxe maken we dan meestal niet voor onszelf, maar nu dus wel.
Gisteren is ze met de trein in Skövde aangekomen en daar stonden we haar al met z'n vieren op te wachten. Suzanne en Fredrik waren er ook, bij hen hadden we onze viervoeters even geparkeerd.
De grote en de kleine zus.....


Na een kopje koffie hebben we eerst een stevige wandeling gemaakt in Billingen, het recreatiegebied op de berg bij Skövde. Daar was een grote sporthappening gaande. Mountanbikers bedwongen er de berg, jonge bikers hadden een speciaal parcours met heuveltjes, en er kon ook geklommen worden in bomen en rotswanden. Allemaal erg spectaculair met een omroeper en commerciële standjes erbij. Ook de scouting was vertegenwoordigd. 


Dit alles maakte voor ons de keuze in de te wandelen route iets beperkter maar desalniettemin konden we toch nog een erg leuke route lopen die de vetverbranding maximaal stimuleerde. Skövde ligt aan de voet van de berg Billingen en onze wandeling voerde ons langs een punt waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omringende omgeving. Je kunt met helder weer bijna  Undenäs zien liggen.
Het slot van de wandeling leidde ons door een woonwijk aan de rand van Skövde. Hier zag ik voor de eerste keer wat voor een prachtige putdeksels deze gemeente heeft. Het wapen van Skövde staat erop afgebeeld.

Afbeeldingsresultaat voor skövde kommunvapen


De afbeelding op het wapen is die van de  plaatselijke heilige Elin van Skövde of ook wel Helena van Skövde of St. Elin genaamd. Een vrouw die leefde zo rond 1100 die op jonge leeftijd na de dood van haar man met vele kinderen achterbleef en een zeer vroom leven leidde. Tijdens haar pelgrimstocht naar Jeruzalem is haar een vinger afgehakt en ook dat is op de afbeelding terug te zien. Na haar dood zijn haar bezittingen naar haar wens aan de kerk van Skövde geschonken. Zij prijkt als beschermheilige van Skövde op het stadswapen. 
Die heerlijke vetverbrandende wandeling die mocht ook wel want voor de avond had Suzanne gereserveerd bij De Libanees. De Libanees is een zeer hartelijk mens, tonnetje rond maar de creator van heerlijke gerechten welke met flair worden geserveerd. Een soort van Libanese Tappas hadden we gekozen, allerlei kleine gerechtjes die je al keuvelend verorbert. De keuze was een echte 'boppeslach'.



Na twee en een half uurtje snoepen kregen we Libanese koffie aangeboden. Zeer speciaal ingeschonken in kleine kopjes. Die kopjes geven al aan dat de inhoud waarschijnlijk pittig is en dat was ook zo. Koffie met Kardemom. Ik kon het niet wegkrijgen maar Fredrik vond het lekker. Zo zie je maar dat smaken verschillen.


Kijk dit vind ik nu zo leuk in Zweden, ik weet dat het onder het hoofdstukje 'Regressie' valt, maar dit is een winkel uit mijn jeugd (ik ben nu 62). Een kledingzaak tegenover De Libanees met de deur in de hoek en van die prachtige neonletters op de gevels. Met Suzanne ben ik eens in deze winkel geweest en toen bleek mij dat de collectie deels ook stamt uit de tijd van mijn jeugd. Hoe kan zo'n winkel bestaan denk je dan. Blijkbaar een vaste klantenkring. 

Eind van de avond waren we weer thuis na een leuke dag vol activiteiten. Een mooie start van Greetjes vakantie hier bij ons.
Weer thuisgekomen konden we ons nestelen in de van schapenvachten voorziene nieuwe 'Hannemand'. Heerlijk warm....en gelukkig had onze veganist geen problemen met de zit op een heerlijk warme en echte schapenvacht. Ze houdt namelijk heel erg van lekker warm!


Het resterende deel van de avond hebben we lekker zitten kletsen onder het genot van vele koppen kruidenthee, dit om de dorst te lessen.

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten