dinsdag 17 september 2019

Wat doe je met FB na het kijken van The Great Hack....

Vandaag de documentaire The Great Hack helemaal uitgekeken. In deze documentaire wordt duidelijk gemaakt hoe persoonlijke data tot een handelswaar zijn geworden, een markt groter in omvang dan olie! Nog schokkender is hoe de verkoop van deze persoonlijke data verkregen van FB , Instagram, etc wordt gebruikt om mensen te manipuleren, speciaal rond verkiezingstijd en hoe dit manipuleren maakt dat democratische verkiezingen eigenlijk niet meer mogelijk zijn! Om een voorbeeld te noemen, het is op FB mogelijk geweest een testje in te vullen om zo bijvoorbeeld te zien op welke grote geleerde uit het verleden je het meeste lijkt. Je kreeg in die test bepaalde vragen voorgelegd die je persoonlijkheid inventariseren. Zelf heb ik dit ook gedaan! Deze gegevens worden gebruikt om uit de op deze wijze verkregen data, die personen te kunnen filteren die hoog scoren op twijfelachtigheid in hun persoonlijkheid en hoog scoren op kwetsbaarheid of instabiliteit. Die personen worden gebombardeerd met nep- of echte nieuwsitems die de koers van één van de kandidaten in verkiezingstijd onderstrepen om zo hun stem te kunnen winnen. Hiervoor moet die betreffende verkiezingskandidaat dik betalen aan het bedrijf dat de data van FB heeft gekocht. In het geval van de documentaire was dit Cambridge Analytica. De documentaire laat ook zien hoe topmanagers zoals Mark Zuckerberg van FB ronduit liegen in een parlementaire enquete naar deze praktijken. Er zijn klokkenluiders geweest, werkzaam in voornoemd bedrijf, die dit alles voor het voetlicht hebben gebracht. In de documentaire zie je dan de managers antwoorden op door de enquêteleden gestelde vragen en tegelijkertijd laten de klokkenluiders dan het bewijs zien dat het antwoord onwaar is. Dit heeft mij erg geschokt!!
Het doet de vraag opkomen wat te doen met je FB account, zeker als rechtgeaarde democraat. Het eerste wat ik heb gedaan is in FB onderzoeken welke data ze over mij hebben. Nu kun je hier, via je FB instellingen, je gegevens bekijken, over jou en dit laatste helemaal uitvouwen, achter komen. Ik heb al mijn FB-data gewist, heb mezelf uitgelogd in de browser die ik normaal gebruik en ga vanaf nu uitsluitend mijn FB activiteiten, die niet uitgebreid zijn, uitvoeren in een aparte browser en wel in een incognito venster zodat FB geen data meer over mij kan verzamelen. 
Ik heb FB omdat het op een gemakkelijk toegankelijke manier een mogelijkheid biedt om contacten met mensen die ik ken te onderhouden. Zeker nu we in Zweden wonen vind ik dat leuk. Of dit opweegt tegen de wetenschap die ik nu heb dat bedrijven die de data van FB kopen en deze gebruiken om mensen te bombarderen met politieke advertenties of nieuwsberichten die eenzijdig zijn en als doel hebben hun stemgedrag te manipuleren, dat denk ik niet. Uit de documentaire wordt duidelijk dat Trump hieraan waarschijnlijk de 70.000 stemmen die hem zijn overwinning gegeven hebben, te danken heeft en dat ook de ja stem voor de Brexit aan het misbruiken van de gekochte FB data te danken is. Ik moet het eerst allemaal eens laten bezinken. Maar nogmaals het is schokkend!
Mocht je de documentaire willen bekijken, hij staat op Netflix, The Great Hack. 

Iets anders nu uit het gewone leven:
Verder deze maandag. 
Ik probeer zelf Kefir te maken van amandelmelk. We drinken tegenwoordig geen koemelk meer maar amandelmelk. De Kefir eten we vanwege de probiotica, maar er zitten relatief veel koolhydraten in. Vandaar dat ik nu de proef doe om van de amandelmelk Kefir te maken. Kijken of dit lukt.

 Verder heb ik vandaag nog wat verfklusjes gedaan. Ik maak er even een opsomming van. Als eerste het muurtje bij de werkplaats/garage in de voorstrijk gezet om te laten drogen. Daarna de voordeur nog eenmaal in de aflak gezet, twee ijzeren hekjes in de Hammerite en de muur en het kozijn van de garagedeur grijs geverfd.



Leuker was het tochtje naar Mölltorp, naar het tuincentrum daar. Ik heb immers die grote glazen fles in onze laatste vakantie op een loppis gekocht, waarvan ik samen met Greetje een plantenterrarium wil gaan maken. Een zelfvoorzienend ecosysteem, dus met een dop erop zodat je nooit meer water hoeft te geven en de planten toch verder groeien. Ik ben heel benieuwd of dit gaat lukken. We zijn nu ons materiaal aan het verzamelen, wellicht dat we morgen even naar Skövde gaan om ook daar nog een paar dingen te scoren. Zodra we resultaat hebben zet ik de foto op de blog.


Hier laat ik het voor vandaag even bij!

Wordt vervolgd....







2 opmerkingen:

  1. Het is de tijd van de big data. Ik heb mijn Facebook op zwart gezet. Doe er niet veel meer mee. Of het helpt? Vast en zeker niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is het zeker, zelf maak ik nog wel steeds gebruik van FB vooral voor mijn blog. Ik ben er nog niet uit wat ik ermee ga doen.

      Verwijderen