vrijdag 20 september 2019

Ik heb ook drie boeken mee.....


Zes uur opstaan vanochtend, dat was vroeg genoeg! De reden was dat vandaag de boot uit het water zou worden gehaald. Per, onze kraanförare, zou om 10.00 uur komen en wij moesten nog het één en ander doen ter voorbereiding op deze gebeurtenis.
Gerrit had de trailer al klaargemaakt. We moesten er nieuwe steunwielen op zetten omdat de vorige keer al het gewicht van de boot op deze wielen was gekomen en het rubber was geknapt. Nu heeft Gerrit een ingewikkelde berekening gemaakt die hem vertelt dat de neus van de boot 12 centimeter naar achteren moet worden geplaatst zodat dan het gewicht van de boot beter over de trailer wordt verdeeld. De steunwielen zouden dan meer dienen als steun voor de boot en niet als drager van de boot. De boot steunt op twee dikke houten blokken die onder de kielbalk liggen en die de boot ietsje omhoog brengen op de trailer. Ik ben benieuwd maar Gerrit heeft altijd veel vertrouwen in het berekenen van zaken. Hij zegt dat het nu goedkomt!


Hier staat het hele zaakje klaar voor vertrek. We hebben ongeveer 3 kwartier rijden naar Tåtorp, met onze gemiddelde snelheid, als je daarvan kunt spreken, van 30 km per uur. Zo snel mogen we rijden met deze trailer.

Toen we het dorp uitreden en daarbij de kerk passeerden zag ik nog net uit mijn ooghoeken dat het pas gemaaide gras rondom de kerk wit was. De eerste nachtvorst! Ik kon, dus vanwege die snelheid, zo snel geen foto nemen maar onderweg zag ik nog ergens het wit van de vorst op een schaduwrijk plekje direct naast de weg. 19 september dus eerste nachtvorst.


Heerlijk vroeg kwamen we in Tåtorp aan. Ohh wat was het daar betoverend mooi!




En wat een rust en vrede zo op de vroege ochtend. Net toen we aankwamen vloog er een heel grote groep ganzen over, luid schreeuwend naar elkaar.
We zijn snel begonnen met het uitvoeren van onze werkzaamheden. Het tuig moest afgehaald en opgevouwen, de mast gestreken alle vallen moesten we eraf nemen net zoals de wanden, en het anker en de zijzwaarden en roer. Net toen we klaar waren met alles kwam Per aanrijden en zeer geduldig heeft hij de Sinnestriel op de trailer geplaatst. Het lijkt nu inderdaad zo te zijn dat de boot beter op de trailer staat. Op onderstaande foto zijn we helemaal klaar voor vertrek. 

 De thuisreis nam een uurtje in beslag en verliep gelukkig zonder problemen. Ik vind het elke keer weer wat spannend zo met die zware boot achter de auto maar het gaat allemaal prima!. Thuis hebben we al het houtwerk op zolder neergelegd en de boot met de hogedrukspuit schoongespoten. Er zat bijna geen aangroei aan de bodem.
Nu moeten we nog een ritje en dat is naar de winterberging. We hopen dat dit a.s. zaterdag gaat lukken.

Net aangekomen bij ons thuis!

Later op de middag hebben we nog het glas voor de vernieuwde voordeur uit Karlsborg kunnen ophalen. Dit hebben we 's avonds nog in de deur geplaatst en het past prima!
Het was dus alweer een gevulde dag. Greetje zegt nog......ik heb ook drie boeken meegenomen in mijn koffer.....

Wordt vervolgd.....

P.S. Hieronder nog een aantal foto's die Greetje heeft genomen:

Ik leg het zeil te drogen en Gerrit inspecteert de trailer...


Voorbereidingen voor het strijken van de mast....
De zwaarden eraf nemen....
klaar voor vertrek

En eenmaal thuis heeft Greetje een heerlijke maaltijd klaargemaakt....



2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ja de boat sjocht der hiel goed ut! Fan de botsing maai de stien koenen we neat sjen gelokkich.

      Verwijderen