maandag 23 september 2019

Örebro en Wadköping

Een tijdje terug kwamen Pim en Jekke zo goed als onverwacht bij ons langs. We hebben toen heel gezellig koffie gedronken en al pratende kwam het onderwerp 'bezoekjes aan Örebro' aan de orde. Zij hebben ons toen geïnformeerd over een aantal bezienswaardigheden. Het park, waarin zomers kunstwerken tentoongesteld staan, meest beeldhouwwerken natuurlijk, en het historische stadscentrum gelegen achter het park vanaf het stadscentrum uit bekeken. Zo een historisch centrum hebben we in Linköping en in Lulea al eens bekeken. Het zijn plekken waarin de historische sfeer van een stad geconserveerd is geworden. Vaak worden delen van zo'n oud centrum ook nog bewoond wat de levendigheid bevordert.
Vandaag zouden we met Greetje naar Örebro gaan. Deze keer dus niet naar Marieberg, het koopcentrum met ketens als Ikea en Bauhaus maar naar het centrum van Örebro. Daar zijn we al een paar keer geweest, en één van die keren hebben we daar een rondleiding gehad door het slot. Erg de moeite waard!
Vandaag hebben de adviezen van Pim en Jekke de inhoud van de dag bepaald en ik moet zeggen dat we een geweldig mooie dag hebben gehad. We hebben als eerste door het stadspark gewandeld langs het water vanaf het slot. Aan die waterkant staan ook prachtige oude huizen. Hierbij hadden we heerlijk zonnig weer en konden we dus lekker in het zonnetje lopen. Toch heeft de natuur niet meer de uitstraling van de zomer, de roodbruine kleuren nemen toe. Het park is prachtig onderhouden er zijn delen met recreatief groen, met bloemenperken en met speelplaatsen. Voor een ieder wat te kiezen. Al wandelend kwamen we zo aan bij Wadköping, zo wordt het oude stadscentrum genoemd.












Het rode huis dat je tussen de bomen door kunt zien is het begin van Wadköping.



 De start van Wadköping ligt in het jaar 1899. Men wilde toen in het stadscentrum van Örebro een nieuw plein aanleggen en hierbij stond de zgn Kungsstuga in de weg. Destijds zag die er zo uit:



Rechts de Kungsstuga en links het huis van Cajsa Wargs
Men heeft toen dit verblijf verhuisd naar de plek waar het nu ligt. Later heeft men hier ook het historische pand van een andere beroemde persoon (Cajsa Warg) uit Örebro naartoe verhuisd en zo ontstond er een aanzet tot een historisch centrum. In 1950, toen er in Örebro veel nieuwbouw heeft plaatsgevonden zijn er meerdere historische panden naar die plek gebracht. In 1965 bestond Örebro 700 jaar en is ook Wadköping, een soort van openlucht museum, geopend. Er zijn huizen en werkplaatsen geconserveerd die een beeld geven over de voorgaande eeuwen. De naam Wadköping is afkomstig uit één van de boeken van Hjalmar Bergman, een schrijver afkomstig uit Örebro. In 1919 schreef hij het boek 'Makurells i Wadköping'. In Wadköping is tevens een Hjälmar Bergman museum. We zijn daar even geweest. Op de foto hieronder zie je het bureau waaraan hij al zijn boeken heeft geschreven. Het bureau heeft hij gekregen van zijn vader, die het weer had gekregen van een van zijn vrienden. Een bureau met een weggeef historie zou je kunnen zeggen. Overigens heeft de schrijver zelf het bureau altijd in zijn bezit gehouden.

Oude panden zoals die voor de verplaatsing nog in het stadscentrum stonden. Je kunt dit zien aan de nieuwbouw op de achtergrond.

Bij het afbreken van de oude panden (1957) werden deze goed gedocumenteerd en voorzien van foto's en bouwtekeningen zodat ze na enkele jaren (1963) opnieuw met behulp van deze informatie weer opgebouwd konden worden op de nieuwe locatie. Bertil Waldén, een kunsthistoricus heeft een grote rol gespeeld in de keuze van de stadspanden en het maken van het plan voor Wadköping.

Ullavihuset

Het mintgroene huis is het grootste huis in Wadköping. Het bijzonder aan dit huis is dat het  geheel in originele staat is verplaatst. De mintgroene kleur heeft het huis altijd gehad. Alles aan het huis is origineel. Hiervoor heeft de verplaatsing en conservering van dit huis een cultuurerf prijs ontvangen.

 Hieronder nog wat inkijkjes:

De inrichting van een keukenvertrek in het huis van Cajsa Warg

De eetkamer in het huis van Cajsa Warg

Originele plafondbeschilderingen in het huis van Cajsa Warg

 We hebben wel een aantal uren in Wadköping doorgebracht en er erg van genoten! Zeker de moeite van het bezoeken waard. Met dank aan Pim en Jekke voor de tip.

Daarna zijn we nog even door het huidige stadscentrum gewandeld en hebben we ergens een hapje gegeten. Een zeer geslaagde dag en een waardige afsluiting van onze 10 dagen met Greetje waarvan we erg hebben genoten. Morgen vertrekt ze weer naar Oxford.


Wordt vervolgd......














Geen opmerkingen:

Een reactie posten