donderdag 5 september 2019

Nou die voordeur is me toch wel een project zeg....


De tekst voor vandaag hoeft niet lang te zijn. We hebben de voordeur betimmerd met de latten die we ervoor hadden gekocht. Dat is met elkaar een klus van een dag werk. Eerst moesten we berekenen hoeveel millimeter ruimte we tussen de latten moeten laten om mooi uit te komen met de verdeling van de latten over de breedte van de deur en de zijstukken naast het raam en de delen boven en onder het raam. We wilden namelijk graag zo weinig mogelijk verzagen aan die latten omdat ze daar alleen maar kwetsbaarder van worden. Bovendien staan onverzaagde latten mooi strak en dat willen we graag, strakke lijnen. Na het maken van de berekening hebben we de toets gedaan door de latten uit te leggen en dat kwam allemaal fantastisch uit. Daarna moesten we bedenken hoe we het probleem slot en kruk gingen oplossen. Op de oude deur zat het slot in de latten weggewerkt maar dan heb je dus een slot dat ligt verzonken in de latten en de ruimte tussen de latten en dat staat niet echt mooi. We hebben daarom een plaatje gemaakt dat net zo dik is als de latten maar helemaal egaal aan de bovenkant. In dat plaatje, daarin komt een uitsparing voor het slot en voor de deurkruk. De kopse kanten van de latten sluiten nu mooi aan op het plaatje. Zo is het geheel ook iets minder vatbaar voor vocht dachten wij zo!

Op onderstaande foto is de eerste lat gemonteerd.


Op de foto hieronder kun je de aansluiting van de latten op het slotplaatje zien. 
Om de ruimte tussen de laten mooi constant te houden heeft Gerrit passtukjes gezaagd van 7 millimeter.





 En wanneer we dan een aantal laten hebben verlijmd en gespijkerd dan zien het er ongeveer zo uit! Om elf uur 's avonds kon de deur in de olie worden gezet zodat ik morgen kan starten met het afschilderen van de deur. Die olie dat is voor mij een nieuw fenomeen maar ik ben natuurlijk ook geen professionele schilder. Het zou werken als een soort impregneer en bescherming geven tegen het indringen van vocht en schimmels. Ik bemerk ook dat het een betere hechting geeft van de verflaag. Dus op nieuw hout breng ik het nu aan.


Het begint weer op een voordeur te lijken. Morgen kan ik de binnenkant van de binnendeur voor de derde keer gronden en de voorkant van de buitendeur in de grondverf zetten. Die grondverf voor de buitendeur meng ik geloof ik eerst maar een beetje met de kleur van de buitendeur om straks een betere dekking met de eindkleur te krijgen. Maar eerst moet Gerrit nog de openingen voor het slotplaatje maken. We hebben dus nog wel even te gaan met onze voordeur! Het is een precies werkje, wat een project zeg!

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten