zondag 15 september 2019

Wie is toch die vrouw in die rode trui......



Het is echt al jaren geleden dat Gerrit en ik naar Zweden op vakantie waren en er een foto van mij werd genomen op de ferry van Duitsland naar Denemarken. Ik droeg destijds een nieuwe lekker warme wijnrode schipperstrui, zo eentje met een grote kraag met rits aan de voorkant. Echt een heerlijke trui gedragen in een blijkbaar koude start van de vakantie. Wat we die vakantie verder hebben ondernomen dat weet ik niet meer maar wat ik nog heel goed weet is dat we de foto's van die vakantie aan mijn moeder lieten zien.  Ze zag de foto's van mij waarop ik die rode trui droeg en ze vroeg aan Gerrit, 'Wie is toch die vrouw in die rode trui?' We moesten allemaal wel wat lachen om die vraag en hebben haar natuurlijk snel uit de brand geholpen door aan te geven dat ik het was, ze kon het niet geloven..... Maar ondertussen was er in mij ook een stemmetje wat zei: Hoe kun je nu je eigen dochter niet herkennen .

Deze week las ik in de Volkskrant een artikel over het naderende afscheid van Douwe Draaisma. De geheugenprofessor, zo wordt hij ook wel genoemd. Ik heb nog les van hem gehad in Groningen. Douwe Draaisma kon heel erg mooi college geven. Hij ging staan achter het katheder en begon te vertellen. Wij, studenten, luisterden zeer gefascineerd naar hem, we hingen aan zijn lippen. In het artikel dat ik las vertelde hij opnieuw dat de meeste herinneringen die wij hebben eigenlijk foto's zijn die we ondertussen af en toe alweer terug hebben gezien. Dat terugzien versterkt de verbinding naar die herinnering in ons brein waardoor we ons herinneren. Het is dus niet de gebeurtenis zelf die we onthouden maar de foto die ervan is genomen.

Wel vanmiddag zat ik met Gerrit en Greetje in de kerk in Beateberg. Daar was een concert van drie koren. We waren goed op tijd want we weten dat dit gebeurtenissen zijn waarop veel mensen af komen. We hadden dan ook een mooi plekje weten te bemachtigen. In afwachting van wat er zou gaan gebeuren zit Greetje wat foto's te nemen, mijn batterij was namelijk bijna leeg. Vlak voor het begin van het concert laat ze me wat van die foto's zien en zo komt in dat rijtje ook onderstaande foto voorbij. Die foto zie ik uit mijn ooghoeken en ik vraag aan Greetje van: ' Wie is dat op die foto?'.  Greetje begon erg te lachen en betrok Gerrit bij deze conversatie. Toen ook hij begon te lachen en refereerde aan die vrouw met die rode trui keek ik nog eens beter naar de foto om vervolgens te ontdekken dat ik naar een beeld van mezelf zat te kijken. Ik heb de bril op, dit omdat ik wat last heb van mijn ogen, en ik heb eigenlijk geen foto's van mezelf, of in elk geval niet veel foto's zo en profiel genomen, waarop ik deze bril draag. Ik heb dus geen geheugenopslag van dit beeld en herkende mezelf niet! Het kan dus nog erger dan met die vraag van mijn moeder naar de vrouw met de rode trui!!



Het uiteindelijke concert werd gegeven door drie koren. Een kamerkoor uit Mariestad, een kamerkoor uit Töreboda en een koor uit Frankrijk. Een namiddag vol met muziek! Volksmuziek, Jazzy- en klassiek repertoire. Wat ik leuk vond aan het Franse koor was de expressieve dirigent die zelf ook als bariton meezong in zijn koor. Mooie muziek, een middagje cultuur in Beateberg. 

Mariestads kamerkoor
Töreboda kamerkoor

Frans kamerkoor
Alle drie koren zingen samen als toegift.

Een uitwisseling met koormuziek ontstaan uit een 25 jaar oude vriendschap tussen de dirigent van de Zweedse koren en de dirigent van het Franse koor en de bijzondere kerk van Beateberg die we al lange tijd heel graag eens van binnen wilden bezichtigen. Een prachtige zeshoekige kerk van binnen sober vormgegeven in een heel rustige kleurstelling. Erg mooi!

We hebben ook het orgel gehoord samen met vioolspel uitgevoerd door de organist van Beateberg en de dirigent  van het Franse koor. Bach's Air, erg mooi uitgevoerd. We waren zo onder de indruk dat we hiervan geen foto hebben genomen. De violist moet je er dus even bij bedenken.

Met zo'n rustig concert op een overigens stormachtige zondag wilde de dag wel om. 's Avonds zouden we nog een documentaire over FB bekijken met als titel 'The great Hack'. We zijn tot de helft gekomen, morgen de tweede helft. Dat hebben we dus nog tegoed.


Wordt vervolgd.....









Geen opmerkingen:

Een reactie posten