vrijdag 24 mei 2019

We zijn er klaar voor.....



Ik ben de dag vandaag begonnen met het weer op orde brengen van ons huis. Dat kon mooi want het is een regenachtige dag. Na de koffie hebben we afval naar de återvinning gebracht. Gelukkig hadden we het goed gesorteerd in papieren tassen in de auto staan want net toen we er waren kwam er in alle hevigheid een nieuwe bui aanzetten. Dus snel even hoppa de zakken in de juiste container en weer naar huis.
Onze aankomst bij de återvinning (vuilstort)
Geeft altijd weer een lekker opgeruimd gevoel wanneer de kelder weer leeg is. 
Weer thuis heeft Gerrit de porta potti definitief geïnstalleerd. Ik zal het even met foto's laten zien. 

 Hier zie je het roefje van onze boot, twee banken een klaptafeltje en een klein keukentje. Voor in de punt is een ruimte waar je kunt slapen. Dat doen wij overigens niet want wanneer wij daar liggen krijgen we bijna accuut paniek aanvallen want je ligt met je neus tegen het plafond aan en met je schouders klem tussen de matras en het dak. Het is meer een plek voor kleinere kinderen en honden :)

Het stukje bank voor de reddingsband onder dat kussentje daar is de ruimte voor het toilet. Zo op het  oog zie je dat niet. Het heeft volgens mij ook eventjes geduurd voordat wij het toilet ontdekten toen we de boot kochten. Wanneer je het kussen weghaalt en het zittinkje omhoog vouwt, dat kan omdat er scharnieren inzitten, dan komt het toilet tevoorschijn. Het is een heel klein hoekje zonder privacy maar wanneer de nood heel hoog is, ben je blij dat je daar even kunt gaan zitten.

 En daar staat ie dan. De afsluiters van het vorige toilet zijn nog aanwezig, daar mogen we niet aankomen want dan stroomt de boot vol water. Eén van die afsluiters gaan we waarschijnlijk gebruiken voor het plaatsen van ons dieptelood maar we hebben besloten dat uit te stellen tot volgend jaar. Het reeds gekochte dieptelood hebben we weer terug gebracht, dat was niet geschikt voor onze boot.
 Hieronder zie je het keukentje met het erg leuke raampje, tenminste dat vind ik en het kleine deurtje (dat nu openstaat)
 Zo zie je vanuit het roefje in de kuip, en zie het motorluik eens glimmen. 
Alle foto's kleuren wat blauw omdat we een zeil over de boot hebben gespannen als bescherming tegen de regen.
 Hieronder een foto van ons roer, zonder helmhout overigens. Het roer hangt even voor proef. We hebben nog steeds een bordje Dockum op de achterkant en wel in bladgoud geschreven. Het zal er af moeten maar we laten het nog even zitten al hoort en mag het niet.


 En zo ligt de statige mast achter ons huis in de nieuwe lak te glimmen. Het zwart en het wit bovenin zit ook opnieuw in de primer en de lakverf. De nieuwe vleugel (windvaan) ligt klaar in de keuken, die kan er zo op wanneer het zover is.


Eigenlijk is de boot nu helemaal klaar voor de 'sjösättning' (de te waterlating). Daartoe hebben we contact gelegd met iemand die de kraan in Tåtorp bedient. We hebben nu een tijd besproken op dinsdagochtend. Maandag gaan we de boot er al naartoe brengen, dan hebben we rustig de tijd om de zwaarden er aan te zetten en het roer vast te zetten en de boot te tuigen.
 Vanavond hebben we studie gemaakt van de waterkaart van het Viken. Het zal nog een hele tocht worden vanaf de plaats waar de kraan staat naar ons haventje in Näs. 1 cm op de kaart is 220 meter in werkelijkheid schaal 1:22 000. het Viken is een groot meer. De locatie van de tewaterlating is waar Gerrit zijn linkerhand heeft liggen en onze haven is daar waar je uitkomt als hij zijn rechterhand helemaal naar rechts zou verplaatsen en wel daar waar het water begint, bij de gele velden op de kaart. We moeten dus helemaal om de punt heen varen van de ene kant van het meer naar de andere kant van het meer.

 We zullen zo ongeveer 2.5 uur varen hebben dinsdag om in de thuishaven te komen.

Toen we vandaag zo aan het monteren waren vroegen we ons af hoe bepaalde zaken precies heten. Het meeste weten we wel maar we hebben een onderdeel dat we steeds het blok (heet nagelbank) noemen maar het echte blok hangt onder de giek. Ik vond dit plaatje waar de meeste onderdelen van een platbodem benoemd zijn. Zelf vond ik dat wel leuk! Zo las ik bijvoorbeeld dat een helmhout zo heet omdat het precies valt om het bovenste deel van het roer dat de vorm heeft van een helm. Zo krijgen zaken een naam. 


Maar als alles goed gaat zullen we dinsdag varen!

Wordt vervolgd

In het nieuws in Sverige:

In Nederland heeft het volk woensdag al mogen stemmen. In Zweden is zondag de dag (dan zijn er geen belemmeringen die in de weg staan). Ik heb zo zelf al een idee waarop ik mijn stem ga uitbrengen zondag maar voor de controle heb ik ook de stemwijzer nog ingevuld zowel de NLse als de Zweedse. Beiden kwamen met eenzelfde conclusie namelijk die waarop ik me had voorgenomen te gaan stemmen. 

In Zweden heeft men natuurlijk met belangstelling gekeken naar de uitslag in Nederland. De dag na de verkiezing was dit het hoofdartikel in de DN.




Världen

Första siffrorna för EU-valet i Nederländerna klara

Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP/AFP

Vallokalerna har stängt i Nederländerna och vallokalsundersökningen är klar. De nederländska socialdemokraterna skräller och blir största parti i dagens EU-val, enligt Europe Elects.

De kieslokalen zijn gesloten in Nederland en de stemmen zijn geteld, de Nederlandse Sociaaldemocraten juichen en worden de grootste als uitkomst van deze verkiezing.
De 

4 opmerkingen:

  1. Fijn dat jimme sinnestriel wer klear is. Hin sjocht er wer pico bello ut. Folle succes tiisdei maai de tocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Femke wat leuk om een berichtsje fan dy te krijen!! ja de Sinnestriel is hiel mooi, we hawwe al allegearre bekijks hjirre eltsenien fynt em prachtich. We hoopje fansels dat alles tiisdei goed gjit. Earst wie ut waarberjocht prima en de folgjende dei stie der rein foar tiisdei. We sille sjen.

      Verwijderen
  2. Marre, wat ik my no ôffreegje... faart de sinnestriel no ûnder in Sweedsk, Hollânsk of Frysk flachje? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dat is un goeie fraach Sjoukje. De flach hwert je under farre is die je achterop foere. Der komt un Zweedse flagge. Dus dat wurdt um!

    BeantwoordenVerwijderen