woensdag 1 mei 2019

1 mei ....

1 mei
 Het is vandaag 1 mei, een vrije dag in Zweden een 'röd dag' (vrije dag) genoemd.
We hadden verwacht dat het vandaag zou gaan regenen, het is de hele dag ook wat bewolkt maar tot nu toe hebben we geen drupje regen gehad. Wij hebben vanochtend eerst een ritje naar Mölltorp gemaakt om daar bij het tuincentrum wat beplanting te kopen voor onze tuin. Die hadden we gisteren helemaal ontdaan van onkruid en we willen er graag wat Spirea en Deutzia in planten. die beide planten hebben we in meervoud aangeschaft en we hebben ook nog een Brem en wat Pachysandra Terminalis(bodembedekker) en een aantal Hosta's meegenomen. Die hebben we vanmiddag in onze tuin geplant, rond de erker.

De hoek met Deutzia en de ingekorte regenpijp...

We hopen dat de Pachysandra Terminalis flink uit gaan lopen. Op dit moment ziet dat stukje tuin er prachtig uit en we hopen dat dit zo blijft en de boel niet opdroogt. We hebben de regenpijp die uitkomt in dit stukje tuin een beetje verkort zodat wanneer het regent, het water naar deze planten loopt en niet verderop in het gras.
Voor we er erg in hadden was het half vijf, tijd voor koffie! Voor ons was 1 mei in elk geval een feestje in de tuin met uitstekende arbeidsvoorwaarden.

In het nieuws in Sverige

Alle landelijke kranten openen met een opiniërend artikel over 1 mei.

Eén mei is al voor de middeleeuwen een dag waarop de komst van het voorjaar wordt gevierd.
De arbeidersbeweging heeft deze dag gekozen als dag waarop wordt gedemonstreerd voor betere arbeidsvoorwaarden zoals een achturige werkdag en gezonde werkomstandigheden. Reden voor deze keuze was dat op 1 mei 1886 in Chicago een groep demonstranten werd gearresteerd, ontslagen en deels werd geëxecuteerd omdat ze demonstreerden voor betere arbeidsvoorwaarden. De groep demonstranten raakte in conflict met de politie en zo ontstond het bloedbad van Heymarket. In 1893 werden de gearresteerde arbeidersvoormannen weer vrijgelaten uit hun gevangenschap wegens onvoldoende bewijs. De internationale arbeidersbeweging heeft, om deze dag te gedenken, 1 mei uitgeroepen tot dag van de arbeid.

Deze dag wordt internationaal gevierd, in Nederland verdween die behoefte zo rond 1960. De militaire parades in de communistische landen speelden hierin o.a. een rol. Daarmee wilde men niet worden geassocieerd.
In andere landen is 1 mei voor de arbeidersbeweging wat kerst is voor Christenen en wordt het uitgebreid gevierd. In Zweden is 1 mei een vrije dag met diverse vieringen in het gehele land en een toespraak van Stefan Löfven de minister president en partijleider van de Social Demokraterna.

De Dagens Nyheter opent vandaag met een artikel over de viering van 1 mei, net zoals vele andere kranten in Zweden.
De DN schrijft dat in Kungälv (Bohuslan) en Ludvika (Dalarna),  de 1 mei viering wordt bedreigd doordat de Nazistische NMR (Nordiska Motståndrörelsen) op deze dag demonstreert in beide steden. Politici en vakbondsleiders in Kungälv en Ludvika willen nu dat de wet zo wordt gewijzigd dat het voor de NMR verboden wordt om op deze dag openlijk te demonstreren.

De reden dat in deze plaatsen wordt gedemonstreerd is dat de NMR sterke banden heeft met deze steden. In Dalarna zit de harde kern van deze Nazistische beweging die zich een politiek partij noemt. In de verkiezingen van 2014 naderden ze de kiesdrempel voor de Kommun (gemeenteraad) en kregen ze met de correctie van de niet stemmers een zetel die echter in 2018 weer verdween. In het hele land is de aanhang 0,03 procent van alle stemmers.
De politie is op beide demonstratielocaties versterkt aanwezig. Het geeft frustratie bij de 1 mei vierders en het geeft grote ophef. In zijn toespraak ageerde Stefan Löfven krachtig tegen het rechts extremisme en riep hij iedereen op zich tegen deze kracht te verzetten. ' Laat het rechtsextremisme nooit meer een kracht worden die onze democratie bedreigt', zo zei hij in zijn toespraak in Umea. Ook deed hij een krachtige oproep te gaan stemmen voor de EU omdat met niet stemmen de rechtsextremisten in de kaart worden gespeeld.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten