vrijdag 17 mei 2019

Het wordt Näs!!!

Ik weet niet hoe spannend het is om steeds posts over lakwerk en schilderwerk en de Sinnestriel te lezen maar voor het bijhouden van de analen is het wel zinvol. 
De dag begon vanochtend zeer zonnig met een stralend blauwe hemel en 18 tot 20 graden. Heerlijk weer om buiten te zijn.
We hadden vandaag om 11.00 uur een afspraak met Sören. Sören is de beheerder van de ligplaatsen bij Näs. We zouden kijken naar een plek die voor dit hele seizoen vrij is. Sören zat al mooi op ons te wachten op het bankje aan het meer toen wij kwamen aanrijden.  Näs lag er vanmorgen weer heerlijk verstild bij, een genoegen om daar even te zijn in de oorverdovende stilte. Het is daarom dat we hier graag willen liggen. De plek is zo bijzonder! Sören liep met ons naar de plek met het meetlint in de hand. Zelf hadden wij van tevoren de breedte van onze boot gemeten en we kwamen erop uit dat we een plaats moeten hebben die minimaal 2.70 m breed is. Krapper kan niet dan passen we er niet tussen.
Zo op het oog leek mij de plek die Sören voor ons heeft breed genoeg....het meetlint wijst uit dat de breedte 3.30 bedraagt. Hoera! Daar past onze boot, we hebben een ligplaats voor dit jaar. De plek is eigenlijk van iemand anders, te weten onze buurman, die heeft een boot maar die is niet vaarklaar. Voor dit jaar heeft hij zeker de plek niet nodig, voor volgend jaar is het nog niet bekend. Wij vroegen aan Sören of we nu ook lid van de vereniging moeten worden. Wel dat geld konden we ons dit jaar nog wel even uitsparen dacht hij, voor dit jaar is het uitsluitend de huur voor de ligplaats. Ook vroegen we aan hem hoe het geregeld is met de sluis in Forsvik... of we voor het passeren van de sluis een kaartje kunnen kopen. Dit wist hij niet precies maar hij dacht dat een enkel kaartje zo tegen de 100 euro zou gaan kosten. Daarbij zei hij ook dat we de boot ook in Tåtorp te water konden laten. Daar is ook een kraan en hij kende de kraanmachinist. Als we dat op prijs stelden wilde hij wel even bellen. De kraanmachinist zou volgens Sören alle tijd van de wereld hebben want hij is pensionair. Nu zijn wij dat ook maar alle tijd van de wereld hebben we (tegenwoordig) niet. Wanneer we die kraan zouden gebruiken zouden we het geld van de sluis uit kunnen sparen. Nu weet ik niet hoe duur de kraan is maar we hebben maar gevraagd of hij even voor ons wilde bellen. Dan hoeven we niet door de sluis in Forsvik. Die stijgt en daalt namelijk een meter of drie en het gaat daarin altijd flink tekeer. Ik zie onze Sinnestriel daar al liggen klapperen met de zijzwaarden (die ik net zo mooi in de lak heb gezet...8 X)
Dus onze dag had een positieve start.
Na ons bezoek aan het haventje zijn we weer naar Karlsborg gereden. We hadden namelijk gisteren van Toyvo gehoord dat er bij de Stenbryggan, dat is een bepaalde plek in Karlsborg bij een van de haventjes, een watersportwinkel zou zijn waar ze van alles hebben. Nu moest ik een tweede blik antifouling hebben want ik had net niet genoeg, de 24m2 op het blik haalde ik er niet uit, en ook nog wat witte verf voor de stootrand. Het was wel eventjes een beetje zoeken naar het winkeltje want het ligt een beetje verstopt maar o zo leuk gesitueerd. De man die het winkeltje beheert is een academicus die een carrière switch heeft gemaakt.  Ik meen me te herinneren dat hij filosoof is. Volgens Toyvo wordt hij af en toe nog voor consultatie ingeroepen....
Op onderstaande foto zie je zijn winkel in een oude smederij want in de winkel is de schoorsteen nog aanwezig. Heel karakteristiek met op de deur een klein bordje met de tekst: ' Erikssons skeppshandel', je moest er bijna om zoeken. Voor iedere klant is tijd. Wij moesten even wachten want de filosoof stond met iemand te praten en ook voor onze vragen nam hij alle tijd.
Bij mooi weer kun je buiten even plaats nemen op het zitje, is het koud dan steek je de vuurkorf even aan.....
 Tegenover de winkel staan een aantal van dit soort huisjes. Echt heel sfeervol!
Gerrit heeft een echolood aangeschaft, voor de stenen, en ik moest twee komponenten vuller hebben en witte verf. Ook hebben we een nieuwe accu voor de boot aangeschaft.
Weer thuisgekomen hebben we eerst maar eens een lekker kopje koffie gezet dat we zittend op het stoepje en in het zonnetje voor de ingang van de keuken hebben opgedronken, dit om even stil te staan bij Henk zijn verjaardag, 37 jaar is hij geworden. Jammer genoeg hadden wij geen taart!
's Middags is Gerrit verder gegaan met het schuren van het houtwerk aan de boot en ben ik begonnen met het repareren van de stootrand. Die zit nu in de grondverf. Voorlopig echter is het buitenwerk even gedaan want we hebben regen.

Ik wens al mijn lezers een heel fijn weekend toe!

Wordt vervolgd.

In het nieuws in Sverige:




Polisförbundet: Utred möjligheten att anställa norska poliser

Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Foto: Henrik Montgomery/TT


Noorse agenten in Zweden??

In Zweden is een tekort aan politie. Soms haken er meer agenten af dan er worden opgeleid. Het aantal agenten per 100.000 inwoners was in 2012, 208 en in december 2017, 196. Voor het aanvullen van de politie tot een gewenst niveau zijn er 22.000 nieuwe nodig en die zijn er niet. Nu wil het gekke dat in Noorwegen er overschot is aan politie agenten. Hoe dit kan daarover worden in het kranten artikel in de DN geen mededelingen gedaan. De politiebond is nu in gesprek met de Noorse politie om te onderzoeken of Zweden ook gebruik kan maken van het overschot in Noorwegen. Noorwegen staat hier niet negatief tegenover. Echter om politie te kunnen worden en als agent te kunnen functioneren is volgens de wet een Zweedse nationaliteit vereist. Het gaat dus allemaal niet zomaar. Daar lijkt een wetswijziging voor nodig te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten