woensdag 8 mei 2019

Je hebt mijn nummer wel....en weg was ie weer......

We hebben het zo druk vandaag dat de bril me soms van de neus valt.
Vanochtend moesten we voor ons doen al vroeg naar de vårdcentral. Daar moesten we onze derde inenting voor TBE halen. TBE kun je oplopen met een tekenbeet en het gebied waar wij wonen valt in het risico gebied voor TBE. We hadden in NL al twee injecties gehad en hadden ook een derde in de koelkast liggen......maar helaas had ik vorige zomer tijdens onze zomervakantie de koelkast uit gezet en open laten staan bij een temperatuur van 30 graden. Nu moet je het vaccin gekoeld bewaren om het goed te houden....Dus je snapt het al. Dat vaccin konden we niet meer gebruiken. Vandaar ons bezoek aan de vårdcentral. Nu hoeven we pas over 3 jaar weer een herhaling en daarna moet het om de vijf jaar. Wij zijn beschermd tegen TBE.
Toen we weer thuis waren kwam al snel de man die ons het berkenhout zou leveren. 15 m3. Een grote vrachtauto met 6 wielen achter onder de laadbak, helemaal vol met hout. Ik was zo onder de indruk dat ik er geen foto van heb genomen. Gelukkig is de tuin goed droog,' hela Sverige är torka' zei hij nog, zodat hij het hout tot aan ons houthok kon rijden. Alle wielen uit zodat de druk wat verdeelde en toen storten voor het houthok. Dat is wel fijn, nu hoeven wij er niet zo ver mee te slepen. Het is een hele stapel die 15m3. Toen hij het had gestort zei ik dat we nog even moesten Swishen, dat is betalen per telefoon. Wel ik had zijn nummer wel zo zei hij en stapte toen weer in de auto. In het volste vertrouwen dat het goedkomt. Prachtig vind ik dat. Weer binnen hebben Gerrit en ik eerst maar eens rustig ons derde kopje koffie gedronken en heb ik het bedrag maar snel geswisht.

 Na de koffie zijn we de kelder weer ingedoken om verder te werken aan ons lakwerk voor de boot.


Het hout waarbij we de laklaag weer helemaal opnieuw op moeten bouwen heb ik nu 2 van de 8 keer keer gelakt, het andere lakwerk is een kwestie van een paar keer overlakken en dan is dat klaar. Daarvan heb ik nu één keer gedaan en dat glanst al erg mooi. Van het roer heb ik de kopenen sierstrip weer mooi gepolijst en de zijkanten van de strip ontdaan van oude laklagen zodat het koper, of messing ik weet niet precies wat het is, weer mooi afsteekt tegen het hout. 


Rond een uur of 8 had ik alles klaar en mijn kwasten weer schoon en.... was ik Gerrit kwijt. Na even om me heen kijken dacht ik: 'die zit in het hout!' Ik kijken en ja hoor, hij was al druk bezig met het stapelen van het hout. Ik heb toen mijn vest en klompen ook maar weer aangedaan en ben gaan helpen. Samen is leuker dan alleen. We hebben nu drie rijen hout in één deel van het hok. Dat is ongeveer 4 m3. Voor dit hout moet nu eerst het oude hout worden gestapeld dat wat we nog in het andere deel van het hok zit. Dat is namelijk droog hout en dat moeten we als eerste opstoken. De rest van het nieuwe hout kan dan in het tweede compartiment van ons houthok en wat er niet inpast kan ernaast. We zijn dus voorlopig nog wel eventjes aan het hout stapelen.



 Het begint alweer wat te lijken. Wat staat dat mooi een hok vol hout.
Ondertussen was het al tien uur 's avonds geweest en we hadden nog niet eens gegeten. We maken er maar een vastendag van dat houdt de insulinespiegels laag.

Deze week kregen we ook de stemkaarten voor de EU verkiezingen in de bus. We gaan hier in Zweden stemmen. We worden goed geïnformeerd, de kranten staan er vol van.

In het nieuws in Sverige:

Ik neem een klein stukje van een artikel uit de SVT Nyheter (zou het NOS nieuws zijn in NL)
In een partijleidersdebat over de EU ging het over de ontbrekende deelname van Zweden aan Europese samenwerkingen.

Här är påståendet som får Löfven att komma av sig


De discussie werd gevoerd tussen Stefan Löfven, de minister president (Sociaal democraat) en Jan Björklund (partijleider van de Liberalen). In deze discussie zei Björklund, die wel eens wat droog uit de hoek kan komen, het volgende: 
Björklund wees erop dat Zweden vandaag niet deelneemt aan een aantal Europese samenwerkingen, zoals de euro, het financiële pact van de EU en de samenwerking van de Unie tot vervolging. Hij waarschuwde dat dit op den duur zal leiden tot minder invloed van Zweden op de richting van de EU.

- Degenen die aan tafel zitten bewaken hun eigen belangen, maar niemand houdt onze belangen in de gaten. Als je niet aan de eettafel zit, loop je het risico om op het menu te komen, zei Björklund.

Dat laatste deed de hele kamer in lachen uitbarsten, zelfs de voorzitter evenals Löfven zelf had moeite zich goed te houden. Löfven wist zo snel even niet hoe hierop te reageren.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten