maandag 27 mei 2019

Van hier naar daar....


Het was voor ons een spannende reis echter er is niet zo heel veel over te vertellen. Gisteren hebben we onze boot reisklaar gemaakt. We moeten vandaag immers naar Tåtorp en dat is ongeveer 30 km van hier. Dat stuk gaan we rijden met de boot op de trailer die 30 km/uur mag rijden, daar zijn we een dik uur mee onder de pannen. Maar eerst nog even iets over gisteren. We zijn de hele dag met dingen aan het freubelen geweest maar als je me nu vraagt van 'wat heb je dan gedaan' dan kan ik het bijna niet reproduceren. In elk geval hebben we 's ochtends aan de ontbijttafel de 'juffers' in elkaar gezet. Juffers zijn de zijwandspanners bij een platbodem. Met het touwtje kun je het zijwand (een wand is een staalkabel aan elke zijkant en één naar voren waarmee je de mast stelt) naar gelang strakker of losser spannen. In het touw moesten we een lus splitsen en de uiteinden met een strop omwikkelen. Het is namelijk echt touw en geen kunststof vezel. Het windtouw heb ik ingesmeerd met vet.
 Aan het einde van de dag hadden we alle dingen die we op ons lijstje hadden staan afgewerkt en stond de boot reisklaar aangehaakt achter de auto.
Vanochtend na de koffie zijn we vertrokken. Nu met die zware boot zo achter de auto viel het ons op hoe heuvelachtig het hier is, normaal gesproken hebben we daar niet zo'n erg in maar nu ging het heuveltje op en heuveltje af.
vertrek...
Op deze foto rijden we net de oprit af. Onder het rijden zat ik een beetje na te denken over wat het nu zo spannend maakt. De trailer is immer nieuw en kan het gewicht van de boot dragen, we rijden niet snel, de weg is grotendeels breed genoeg, er is weinig verkeer op de weg,  dus je zou kunnen zeggen..'wat kan er nu gebeuren'. Ik denk dat het juist dat laatste is 'wat er kan gebeuren' de antwoorden op die vraag die het spannend maken, die vul je in met hypothetische gedachten omdat je nog geen ervaring hebt waaruit je kunt putten. Maar wat ik allemaal had bedacht gebeurde gelukkig niet. Heel rustig zijn we kilometer voor kilometer naar Tåtorp gereden. De laatste vijf kilometer gingen we langs een weggetje dat net breed genoeg is voor één auto. Daar moesten we dus niemand tegenkomen, geen auto, geen bus met schoolkinderen, geen auto met caravan, geen camper etc. We hebben dat weggetje gereden met de knipperlichten aan en we hadden geluk, we kwamen niemand tegen. Pff... Beiden waren we blij bij het eindpunt te zijn aangekomen.

 Hier rijden we de camperplaats, waar ook de kraan is, op. Wanneer je het geheel zo ziet, zie je dat er voor op de trailer vrij veel boot staat, dat bemerken we ook aan de kogeldruk. We hebben afgesproken dat we de volgende keer de boot ietsje meer naar achter zetten. Dat kunnen we nu al beïnvloeden door straks wanneer de boot van de trailer is afgetild, de neussteun 10 cm naar achter te stellen. Dan zal de druk over de drie banden zich ook iets beter verdelen, de voorste banden hadden het nu wat zwaar. Gisteren hebben we nog wel de bandenspanning opnieuw gecontroleerd en de banden op 3.2  gezet.

aankomst...
Het was heel stil in Tåtorp, enkel de geluiden van de natuur daar en lekker om in die rust onze dingen te doen. Zwaarden aanhangen, verstaging bevestigen, vallen inzetten, tuigen, kastjes inruimen en alle spullen terugplaatsen binnen in de boot. Daar zijn we dan weer een hele middag mee zoet geweest. Gerrit had voor vertrek nog lekkere koffie gezet en ik had toast met iets lekkers als lunch in mijn picknickmand meegenomen, wel het laatste was lekker en het eerste stond nog in onze keuken thuis. Morgen even aan denken dus.
Om vijf uur zijn we naar Mariestad gereden om daar nog een nieuwe kraanlijn te kopen, de oude vonden we aan de korte kant, die kon ik niet goed vastzetten. Op de terugweg naar huis vond Gerrit dat ik het oog er wel even in kon splitsen, en hem thuis nog maar even voorzien van een strop om het uitrafelen van het touw te voorkomen.

's Avonds na het eten zijn we nog naar Göran en Inger gelopen. Göran gaat ons morgenavond uit Näs halen en naar Tåtorp rijden. Geweldig, vanavond hebben we even afgesproken hoe we het praktisch gaan regelen maar hebben we vooral even koffie gedronken en gezellig bij elkaar gezeten. Göran en Inger hebben veel op het Viken gevaren zodat ze ons ook veel te vertellen hebben. Dat is erg leuk!! We hebben dan ook afgesproken hen zeker eens mee te nemen voor een tochtje!

Aan het krant lezen ben ik vandaag niet toegekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten