zaterdag 25 mei 2019

Een verkenning.....


Vandaag was de dag van de jaarmarkt in Undenäs. We zijn er geweest en ik moet eerlijk zeggen, 'Jaarmarkt' dat is een groot woord. Er waren ongeveer 6 kraampjes waarvan 3 met huidproducten. Wij hebben bij Eva, een van mijn weefvriendinnen, twee lekkere gerookte worsten gekocht, echt heerlijk!
Waar volgens mij de jaarmarkt het meest een succes in is is de fika! Bij de plaatselijke ICA kon je koffie krijgen met broodjes of een pannenkoek met spek, daar zat het hele dorp met elkaar bij te kletsen. Wij zijn de ICA binnengelopen en hebben onze boodschapjes gehaald.
Daarna zijn we even bij Göran en Inger binnengelopen. We wilden namelijk vragen of Göran ons naar Tåtorp wil brengen. Want als we daar met de auto naartoe gaan en naar Näs gaan varen dan hebben we een probleem, dan kunnen we niet meer bij de auto komen want lopen is wel een dag werk denk ik. Göran wil ons graag even brengen. Hij vindt onze boot fantastisch. Later op de dag is hij nog even bij ons geweest en is hij zelfs in de boot geklommen en hebben we gezellig met zijn drieën in het roefje gezeten van de boot die op de trailer naast ons huis ligt. Je zou hem er maar laten liggen. Het was wel even een gezellig momentje zo.
We hebben de mast op de boot geplaatst en de giek en zo begint het al echt weer op een boot te lijken.
Vanavond zijn we even naar het Viken gereden. Op onderstaande foto zie je zo'n beetje het begin van onze tocht van dinsdag. Dit begin is dan aan de andere kant van het meer gesitueerd, zo'n beetje achter het boompje.

Als we dan ongeveer een dik uur gevaren hebben moeten we de ronding nemen in de punt van het meer en daar ziet het er dan zo uit (zie filmpje)

Wanneer we dan nog even doorvaren komen we weer in de buurt van onze thuishaven. Dat laatste stuk zie je op het filmpje dat hieronder staat. Druk op de foto en er gaat een wereld voor je open. Het Viken ligt vol stenen, in het slot van het filmpje probeer ik daar nog even op in te zomen, vrijuit zeilen kun je dus niet op het meer. Dat is iets wat we moeten leren waar we wel en niet kunnen komen met de boot, andere delen van het meer zijn juist weer erg diep, wel tot 29 meter. Veel variatie dus die je aan het oppervlaktewater niet kunt zien. Wat dan wel weer leuk is, is dat je er lange tochten kunt maken. 

klik op de foto voor het filmpje over het laatste deel van de tocht.

 Morgen gaan we de boot weer reis klaar maken wat betekent dat we hem met spanbanden aan alle kanten strak vastzetten op de trailer en dat we binnenin alles zo moeten borgen dat het niet gaat schuiven.  

Ook moeten we de zwemvesten controleren want die moeten hier verplicht aan. Als ik het me goed herinner hebben we er vier waarvan twee zelfvullend zijn met een gaspatroon. Dat moeten we nog even uitvogelen of die nog werken na zoveel jaar want we hebben ze nog nooit gebruikt.

Vandaag was het overigens lekker weer met 15 graden. Ik loop dan met een jasje aan maar ik zag ook sexe genoten op de jaarmarkt die in hun hemdje liepen, zij hadden dan ook een tattoo op de arm en ja...die heb ik niet.

Verder wil ik nog even vermelden dat ik de Koekoek hoorde drie dagen geleden op 23 mei. Dat is ongeveer hetzelfde als in Nederland. Meestal hoorde ik dan tegelijkertijd ook de Wielewaal, die hoor ik hier niet al moet hij in Zuid Zweden wel voorkomen.


Wordt vervolgd....


In het nieuws in Sverige:


DN/Ipsos: Svenskarna vill inte ge EU mer makt

Foto: Daniel Costantini

Tre av fyra svenska väljare är motståndare till att EU får mer makt. Det visar en mätning från DN/Ipsos. De områden som flest tycker hör hemma i Bryssel är miljö och klimat samt invandring. Det är också de frågor som väljarna anser är allra viktigast inför valet till Europaparlamentet.

Drie van de vier Zweedse kiezers zijn er tegen dat de EU meer macht krijgt. Dit wijst een onderzoek van DN/Ipsos uit. Zaken die het meest thuishoren in Brussel zijn Milieu en Klimaat als ook migratie van vluchtelingen. Dit ziet met ook als de belangrijkste punten in de verkiezingen voor het Europarlement.

















2 opmerkingen:

  1. Hej hej, en dan is het ineens zo ver. Na vele voorbereidingen kunnen jullie eindelijk in je eigen Friese boot het Zweedse water op. Fantastisch toch. Gefeliciteerd! Heel veel plezier gewenst en uiteraard ook een hele mooie warme zomer gewenst, zodat er voldoende mogelijkheid is voor het maken van prachtige zeiltochten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Heiko, Dank voor je reactie. Ja nu is het zover, gelukkig wel, we hebben er hard aan gewerkt maar ook met veel plezier. Hij is echt supermooi geworden. Nu maar eens afwachten hoe de boot het doet in de Zweedse wateren....

      Verwijderen