dinsdag 5 april 2022

Vieze klussen

Al weken hebben we last van een verstopte afvoer. Aanvankelijk dachten we van in de keuken maar uiteindelijk wees onze eigen inspectie uit dat de verstopping verderop en dieper in het afvoersysteem moest zitten. Gerrit heeft een aantal malen geprobeerd het probleem op te lossen door een slang in de putten in de kelder in te brengen en deze te spoelen maar het mocht niet baten. Wel... en als de nood dan echt helemaal aan de man komt en het water in de putten in de kelder omhoog komt wanneer we douchen of de WC doorspoelen, dan weet je het wel dan is het tijd voor SPOLAKUTEN!


Spolakuten is een klein bedrijf met twee enthousiaste eigenaren en een hond. Ze lijken hun werk met heel veel enthousiasme te doen. Behalve met kerst zijn ze het hele jaar geopend 24/7. Op deze bovenste afbeelding staan ze schoon afgebeeld. Zo proper komen ze echter niet bij je aan huis.


Dat kan natuurlijk ook niet want ze zijn de hele dag bezig met vieze  klussen. Zo ook bij ons. Vorige week had ik contact met hen gezocht via FB en per kerende post kreeg ik een berichtje terug dat ze eind van de week of begin volgende week langs zouden komen. Ik antwoordde terug dat dit prima was en vroeg om een dag en een tijdstip zodat we thuis zouden zijn. Daarop kwam geen reactie meer. Omdat ze vrijdag niet zijn gekomen dachten we vandaag (maandag) aan de buurt te zijn. Dus vanochtend stuurde ik weer een berichtje hoe laat ze dachten te komen. We moesten tenslotte de honden ook nog uitlaten. Geen bericht. Ik gaf de moed al een beetje op en ben begonnen met het leeghalen van het schilderspullen hok. 
Na een half uurtje had ik het hok leeg en de loopruimte in de kelder vol spullen staan. Die loopruimte daar zit dus ook een deel van die putten. Ik zeg nog tegen Gerrit, 'als ze nu komen dan sturen we ze terug!' En daar was Gerrit het niet mee eens!
Net toen we goed en wel weer aan de inrichting van het schilderspullenhok zouden beginnen zegt Gerrit tegen mij, 'daar heb je Spolakuten!'. Hij er snel naar toe en ik snel wat spullen van de putdeksels halen. Zo moest Spolakuten aan de klus in een overvolle kelder. 

dit is niet bij ons maar een foto van hun FB geleend

'Spolakuten' komt met een bus en aanhanger. In de aanhanger zit een compressor en een tank en slangen. Die slangen worden in de afvoer gestoken en dan gaat de compressor aan om de afvoerbuizen schoon te spoelen. Zo is 'Spolakuten' ongeveer anderhalf uur bezig geweest om alle afvoerbuizen door te spoelen. Zoals zo vaak ging ook hier bij de laatste afvoerbuis, die bij het schilderspullenhok waar ik druk aan het werk was, de prop eruit. Oeffff.... wat een stank gaf dat. Alle putten werden door de kracht van de ontstopping in één keer leeggezogen. Ik zeg nog tegen Spolakuten dat het wel heel erg stinkt. Hij kijkt me lachend aan en zegt van die geur te houden want het is een teken dat alles weer doorloopt. Net zo snel als hij kwam was hij ook weer verdwenen. Gerrit kon hem nog net een briefje geven met onze gegevens voor de rekening. Dat is hier geen noodzaak wat met alleen het adres kun je alle persoonlijke gegevens zo te pakken krijgen op het internet hier in Zweden. Ik kan je wel vertellen dat het voor ons een hele opluchting is dat alles nu weer doorstroomt en onze kelder weer fris ruikt.


Aan het einde van de dag de vloer geboend en gedweild, het kleedje weer over de put in de kelder en dan is het net alsof er niets is gebeurd.


Ondertussen ben ik door blijven werken aan het schoonmaken en opruimen van ons schilderspullen hok. Het was eigenlijk de bedoeling geweest om in de afgelopen winter van dit hok een skafferi (voorraad) te maken. Die plannen zijn nu opgeschoven vanwege de onverwachte werkzaamheden aan de badkamer.



Voor nu staat alles weer netjes op z'n plek en heb ik zelfs nog opbergruimte overgehouden. We moeten als gevolg van deze actie wel een keer of twee naar het stort maar dat is iets voor een andere dag.

Het was dus een dag met vieze klusjes vandaag. Blij dat alles nu aan kant is. Het is een waar genoegen nu door de kelder te lopen met al die opgeruimde vertrekken.

Vanavond begon het voor de verandering nog een keer te sneeuwen. Alles is wit en met de nachtvorst is de sneeuw ook blijven liggen. Het ziet er winters uit nu op deze dinsdagochtend in april.
Vandaag gaan we boodschappen halen, even de blik een beetje ruimer maken dan de kelder. Ook niet verkeerd!



Ontvang een zeer hartelijke en vredevolle groet van ons,

Wordt vervolgd......



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten