maandag 11 april 2022

De badkamer XXXIV... het voorbereidende werk en andere dingen

 Om tien uur 's ochtends komt de schilder aan. Lars! Wij dachten bij het horen van deze naam aan een jonge man maar het is een man met levenservaring. Een man prettig in het contact. De badkamer zo vindt hij, ziet  er prima uit. Daar kan hij wel wat moois van maken. Hij haalt zijn spullen uit de bus en nog net voordat hij aan het werk gaat vraag ik hem hoe we het doen met koffie en lunch. Ik vertel hem dat wij nu eerst anderhalf uur gaan wandelen met de honden. Helemaal goed volgens Lars dan kunnen we daarna wel aan de koffie beginnen. Hij heeft een broodje bij zich, uitzonderlijk voor een Zweed want die houdt over het algemeen van een warme lunch. Lars is overigens niet in loondienst bij de schilder die wij hadden besteld, nee hij is een kleine zelfstandige die graag regie houdt over zijn tijd en hij laat zich inhuren als onderaannemer door de schilder in Töreboda. Thuis is het namelijk ook druk met eigen kinderen en pleegkinderen. Hij wilde van ons ook wel pleegouders maken, dat zou best gaan met jong gepensioneerde zo dacht hij. Wij hebben maar gezegd van 'kanske' (en dat betekent iets anders dan wellicht).

Al heel snel heeft hij de wanden in de plamuur staan en kan hij met de vloer beginnen. Het afvoerputje zit er perfect in zo zegt hij. Wij blij natuurlijk met dit compliment!

Na de lunch begint hij met het afwerken van de vloer. Daar komt een laagje beton overheen en daarmee laat hij de vloer ook aflopen naar het putje. Bij het putje schraapt hij dan nog wat cement weg. Zo was het allemaal afgesproken met de schilder die de klus aannam. Morgen gaat hij de vloer afmaken, de wanden nog een beetje bijplamuren en het vinyl van de vloer leggen. Wij zijn benieuwd!



Terwijl Lars al zwetend de trappen op en af liep om alle spullen boven te krijgen zijn wij de voortuin ingedoken. Vorige week hadden we zakken bemeste tuinaarde gekocht en schaduwgraszaad. Dat hebben we vandaag verwerkt. Het zaad hebben we vermengd met de aarde en uitgestrooid rond de eerste beuk. We hebben nog een keer zo'n portie nodig voor onder de tweede beuk. Dat kopen we deze week of volgende week, wanneer we maar weer bij de Granngården komen.
Met de nog bewaarde graszaadinloopplankjes hebben we het graszaad ingelopen in onze grasmat.



Na dit klusje heb ik even heerlijk in het zonnetje gezeten onder het wakend oog van Gösta. Hij mag van ons niet blaffen wanneer er mensen voorbij lopen en eigenlijk ook niet naar andere honden (dat laatste daar werken we nog aan:-). 

hij doet zijn best om goed de wacht te houden


Ondertussen had Gerrit echt het voorjaar in het hoofd, hij verwisselde de winterbanden met spijkers 'dubbdäck' voor onze zomerbanden. Die staan nu weer goed op spanning en de juiste band op de juiste plek. Nu maar hopen dat we echt het laatste restje winter achter ons hebben liggen.


Zoals je ziet is het ook gelukt om de radiator in de garage en op de tafel te krijgen. Op wilskracht, wat mij betreft maar ik til er nu echt niet weer aan, dit was de laatste keer, dat kreng is zo zwaar! Zo op de foto lijkt het een dingetje van niks maar niets is minder waar, hij lijkt van lood gemaakt te zijn.

En oh oh wat was het vandaag heerlijk weer! Er ging een wens in vervulling, we konden zonder jas en sjaal, muts en wanten wandelen! Volop genieten was het!

Dit was het weer voor vandaag, de dag waarop de Sociaal Democraten meer opschuiven richting NAVO lidmaatschap. Een lidmaatschap van de verdragsorganisatie is in Zweden een gevoelig punt. Neutraliteit is hier erg belangrijk en al meer dan 200 jaar is er in Zweden geen oorlog geweest. Een lidmaatschap van de NAVO wordt gezien als het loslaten van die neutrale positie. De inval in Oekraïne wordt ervaren als een omslagpunt in het handhaven van de neutraliteit. Bovendien levert ook Zweden wapens aan Oekraïne en daarmee is het land al niet meer neutraal. Ook in Finland lijkt nu de knoop doorgehakt. Het is de verwachting dat binnenkort een lidmaatschapsaanzoek op de bus gaat in Finland. Ik denk dat Zweden dan ook snel zal volgen. In elk geval wordt het budget voor defensie al opgeschroefd naar 2% van het BNP. Het niet lid zijn van de NAVO heeft de fractievoorzitter van de Liberalen al de kop gekost. 

Nyamko Sabuni

Zij is afgetreden na vraagtekens die er rond haar persoon ontstonden door de uitspraak die zij deed in een TV programma. Die uitspraak ging erover dat wanneer het in Zweden oorlog zou worden met Rusland, dat zij dan snel zou vluchten naar Noorwegen omdat dat land wel lid is van de NAVO en zij zich daar dan veiliger en meer beschermd zou voelen. Dat is natuurlijk een gevoelige uitspraak, temeer omdat in een tijd van oorlog, hier in Zweden, alle inwoners tot 70 jaar zich beschikbaar moeten stellen voor binnenlandse diensten. Zij zou zich met die vlucht aan deze verplichting onttrekken. Daarnaast heeft de partij het onder haar leiding niet goed gedaan. In de peilingen is de Liberale partij gezakt van 5 naar 2 zetels. Zo draait de politiek hier ook overuren. Het is een moeilijke en rumoerige tijd!

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons!

Wordt vervolgd......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten