zondag 24 april 2022

De honderd jarige staat er weer puik bij

Gisterochtend was het deels nog het mooie weer van de afgelopen dagen. Wij gingen lekker naar buiten. Gerrit in de bomen en ik aan de vlaggenmast. Ik heb hem niet eerst gesopt maar ben begonnen met het kaal schuren van de masthouder. Eerst met de staalborstel op de boormachine maar die heb ik ingewisseld voor de handschraper. Dat ging beter. Maar die houder dat is lastig schuren. Het zijn vier ijzeren H profielen die in het beton zijn gegoten. Er zitten veel bochten aan.
Uren ben ik aan het schrapen geweest en aan het einde van de middag kon ik nog net twee profielen in de Hammerite zetten. Eigenlijk was het op dat moment al te koud om te schilderen. Je moet voor buitenschilderwerk toch wel een graad of tien hebben en dat was het niet. Na twee profielen ben ik daarom maar gestopt.
Vanochtend na de wandeling heb ik de andere twee gedaan en later op de dag heb ik alles voor een tweede keer geschilderd. Nu dekt het mooi. De honderdjarige, onze mast stamt uit 1922, is nu weer goed verzorgd en ziet er rimpelloos uit.
Na het schilderwerk heb ik de vlaggenmast afgeboend en nagespoeld en in de was gezet. Het geheel ziet er nu weer fris en fruitig uit. We hadden nog een nieuw koord op voorraad liggen. Daarop stond dapper een kruisje bij 16 meter en wij hadden bij de koop aangenomen dat het een koord was voor een mast van 16 meter. Dat was echter niet het geval. Het was 16 meter koord. Tekort dus! Dinsdag moeten we toch naar Skövde zodat we daar een aanvullend stuk koord kunnen aanschaffen. Dan is het wachten nog op onze nieuwe wimpel waarna de vlaggenmast weer rechtop gezet kan worden. Het was een klusje dat voldoening geeft.

ik boen de mast



Zo was het en zo is het nu

helemaal schoon


Ondertussen was Gerrit bezig met het snoeien van de appelbomen. Dat klusje doen we meestal samen maar nu sta ik even liever niet op een wiebelig trappetje met mijn enkel. Maar zonder mij is het ook goed gelukt hoor. Alle bomen zijn weer gekortwiekt. Nu maar afwachten of er ook nog appels aankomen.

                                                             de laatste takjes

de klussen geklaard

Die klusjes zijn weer gedaan. Toen we koud binnenzaten, we hadden het net gehad over de aanschaf van aanvullend haardhout, ging de bel. Wie kan dat nu zijn op de zondag. Ik ging naar de deur en daar stond een man met een telefoon in zijn hand. Hij had voor ons berkenhout in de aanbieding, mooi berkenhout zo vertelde hij in stukjes van 30 cm gezaagd. Wel daar hadden wij wel oren naar. Wij wilden wel bestellen maar hij stelde voor dat wij eerst kwamen keuren. Hij woont vlakbij dus dat doen we dan morgen. Het hout is niet duur dus wij helemaal blij. 10 kuub kunnen we wel kwijt en we kunnen ook altijd 15 kuub bestellen dan hebben we er ook 5 voor S en Fr. We zullen zien morgen. Daar vielen we even mooi met onze neus in de boter. Gekloofd en gezaagd dan hangen we niet tijden in het hout. We hebben namelijk genoeg te doen. We hebben een houthok met twee vakken van elk ongeveer 8 kuub en per jaar stoken we een vak leeg. Daar verwarmen we dan elke dag de keuken mee (diep in de winter stoken we onze kakalugn tweemaal daags) en in het weekend zo af en toe de openhaard en we stoken de sauna ermee. We doen het dus helemaal niet gek denken we zelf. Fijn dat we dan straks het houthok weer vol hebben.

Lekker buiten zo op deze zondag! 

De zaak van de Koran verbrandingen heeft nog een politiek vervolg gekregen. Ebba Busch, de partijleider van de Kristen Demokraterna (KD) vraagt zich publiekelijk af hoe het kan dat er meer dan 100 gewonde politie agenten zijn en geen 100 gewonde moslims en geen 100 relschoppers en ze vraagt zich af waarom de politie niet met scherp heeft geschoten. De minister van justitie reageerde daarop met de woorden 'is ze niet helemaal bij haar hoofd!' Een uitspraak die je misschien in NL wel kunt verwachten maar in Zweden is dat toch wel uitzonderlijk scherp. Zelf vind ik het ook wel een beetje een confronterende uitspraak van de voorvrouw van de KD. Maar ze blijft bij haar uitspraak en vindt dat het een vraag is die gesteld moet worden. De KD is niet een heel grote partij maar ik denk dat ze met deze uitspraak wel weer het nodige te repareren heeft voor de verkiezingen.

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons!

Wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten