vrijdag 8 april 2022

Tijd voor een kluifje uit de hemel


Toch nog weer even over het weer! In geen 20 jaar hebben we op 8 april in Zweden zulk winters weer gehad, hoorde ik op de radio. Bij ons hangen de ijspegels aan de altan. De hele dag heeft het gevroren en er is nog weer nieuwe sneeuw gevallen ook. Alles is dik wit vanwege de vorst die de hele dag aanhield en alles blijft liggen. De sneeuw kraakt als je erop loop. Het waait hard en buiten is het echt koud en glad. 

De hele dag was de lucht grijs tot donkergrijs maar tegen de avond kwam het zonnetje er net eventjes bij voordat hij onder ging. Hij scheen achter de wolken. Bij het ondergaan van de zon hadden we een prachtige lucht.


Echt heel erg mooi!


Midden in de winter zouden we het prachtig hebben gevonden. Nu ook wel maar we verlangen onderhand ook naar zonlicht en groen en het lopen zonder jas, muts, sjaal en wanten. Van de voorgaande jaren herinner ik me dat het nog even doorbijten was in de maand april. Vaak is het in NL dan al dik voorjaar en zitten wij er hier op te wachten. Maar in NL is het ook slecht met regen en harde wind. Daar word je echt deprie van, dan maar dit! Want het wit van de sneeuw maakt mij van binnen altijd wel wat lichter.


Gerrit en ik hebben niet echt heel veel gedaan vandaag. Een beetje geklust. De radiator ligt nu te drogen in de garage, hij is mooi geworden en kan binnenkort weer aan de muur. Ik heb het raamkozijn in de badkamer geschuurd, geplamuurd weer geschuurd en in de grondverf gezet en nogmaals een beetje geschuurd en geplamuurd en morgen nogmaals in de grondverf. Verder heeft Gerrit de ribradiator in onze slaapkamer afgekoppeld. Dat klusje was vorig jaar nog blijven liggen. Toen we onze slaapkamer renoveerden was het te koud om de radiator los te koppelen en de afgelopen zomer kwamen we er niet aan toe. Nu hebben we de slag weer te pakken en storten we ons op de veel grotere slaapkamer ribradiator. We moesten hem samen ook nog naar beneden tillen. Stevige steeksleutel door de ribben en tillen maar. Maar oh wat was dat ding zwaar zeg. Ik denk wel 80 kg. of meer en dan daarmee de trap af zeulen samen. Hij staat nu bij de voordeur en verder komt hij niet vandaag. Eerst moet de sneeuw maar weg en dan kan hij wellicht op de steekkar de garage in worden gereden. Na de renovatie willen dan misschien S en Fr wel even helpen om hem weer naar boven te tillen want daaraan waag ik me niet weer, dan knapt mijn rug. 

Om vijf uur 's middags zitten we altijd even gezellig in de keuken bij de honden. Die laatsten krijgen dan een lekker kluifje en dat is voor hen het hoogtepunt van de dag. Onze Fynn (overleden in jan) had bijna geen tanden meer en daardoor ook wel eens moeite met het verorberen van zijn kluifje. Gösta wist dit en ging dan altijd naast mij op de bank zitten wachten tot Fynn het opgaf. Dan liep hij snel naar Fynn's mandje om het restant van het kluifje snel te verorberen. Fynn kreeg dan van mij een brokje als troost. Nu Fynn er niet meer is, is er aan dat ritueel een einde gekomen. Toch gaat Gösta nog iedere dag naast mij op de bank zitten niet wetend waarnaar te moeten kijken. Ik vind dat aandoenlijk. 

Vandaag zat hij er al voordat ik er zat, zo'n zin had hij aan zijn kluifje! Tegenwoordig leg ik voor hem een extra kluifje in het rekje boven de bank. Wanneer hij dan zijn eigen kluifje op heeft en een poosje naast mij heeft gezeten zeg ik tegen hem dat het nu tijd is voor het kluifje van Fynn. Direct spitst hij zijn oren en kijkt hij mij aan. Zo van 'dit kan niet waar zijn'. 'Een kluifje uit de hemel' zeg ik dan. Dankbaar neemt hij het kluifje in ontvangst om het vervolgens gulzig te verorberen.

Goed nieuws van de schilder vandaag. Hij belde om te vertellen dat Lars komende maandag 10.00 uur komt om te beginnen met het uitvlakken van de wanden. 'Halleluja' zei ik tegen de schilder waarna hij even stil was. 'Det passar utmärkt!' heb ik toen maar gezegd, dat snapte hij beter.

Dit was het weer voor vandaag, de dag na het indringende betoog van Guy Verhofstadt in het Europarlement. Ik heb het gedeeld op mijn FB account.

Heb het goed en ontvang een hartelijke groet van ons...

Wordt vervolgd!








 

7 opmerkingen:

  1. Tja,die sneeuw...ben er nu ook niet zo blij mee.
    Kreeg vandaag een berichtje van de Zweedse buurman: heel veel sneeuw en twee hele grote takken van onze oude tall bezweken onder de dikke sneeuwlaag. Zo zonde van die prachtige boom.
    Dinsdag (weer in Zweden)kunnen we gelijk aan de slag...hopelijk is de sneeuw dan weer een beetje weggedooid.
    Is het goed als ik je een briefje stuur op je postadres? (Op Eniro kan ik het vinden). Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej jet, Ja er is veel sneeuw gevallen de afgelopen dagen. Ik kan me voorstellen dat er bomen onder bezwijken. Prima wanneer je ons een briefje wilt sturen Jet, we wachten af.
      Groet Johanna

      Verwijderen
    2. Ik heb je een briefje/kaart gestuurd. Ik vroeg me af of je die ontvangen had.
      Ik merkte wel dat je het druk had. Het huis staat op hennep. Groet, Jet

      Verwijderen
    3. Hallo Jet, Ja ik heb je kaartje ontvangen hoor, heel hartelijk dank daarvoor. Ik heb het op de tafel liggen om erop te reageren maar er is momenteel zoveel tegelijkertijd. Dat komt nog hoor!! Fijn om nu je contact gegevens te hebben. Ik ga ook even op hemnet kijken. Goed weekend! hartelijke groet Johanna

      Verwijderen
    4. Heb jullie huis gevonden op Hemnet, ziet er goed uit. Dat zal vast niet heel lang duren voordat het verkocht is. In elk geval succes met de verkoop!

      Verwijderen
  2. "Gerrit en ik hebben niet veel gedaan vandaag", gevolgd door: "Ik heb het raamkozijn in de badkamer geschuurd, geplamuurd weer geschuurd en in de grondverf gezet en nogmaals een beetje geschuurd en geplamuurd en morgen nogmaals in de grondverf".

    Nu snap ik hoe jullie zo veel voor elkaar krijgen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja ik jouw hjir myn geheimen pris :-) Dat rút dat is echt mar in hiel lyts klusje ha ha.

      Verwijderen