vrijdag 13 augustus 2021

Reparatie van de Husqvarna zitmaaier

 Onze zitmaaier van het merk Husqvarna is kapot! 

 

We kochten hem op 30 mei 2014 en hij is dus nu 7 jaar oud. Voor ons gevoel nog nieuw maar dat heeft denk ik te maken met de prijs :-) De laatste keer dat ik ermee maaide gaf hij aan de ene kant van de maaistrook groen gras en aan de andere kant geel gras. Dat was het signaal dat de maaibalk niet meer recht onder de maaier hangt. Daarop heeft Gerrit de maaier in de garage gereden om te zien wat het euvel is. Dat was snel gevonden. De bak waar de twee messen in draaien is doorgeroest en er is een breuk zichtbaar die maakt dat de boel scheef onder de maaier hangt.

Bovendien is er ook een bijna breuk zichtbaar en mocht dit een breuk worden binnenkort dan hangt de maaibalk nog schever en kunnen we echt niet meer maaien.

Dan ontstaat de vraag 'wat te doen?'......

De eerste oplossing was proberen de bak te lassen. Dat had gekund ware het niet dat door de erosie de plaat van de bak erg dun is geworden. Lassen geeft wel een verbinding maar die gaat ook ten koste van de dikte van het materiaal dat gelast wordt. Het zou dus hoogstens een tijdelijke oplossing zijn. Bovendien hebben we geen lasapparaat.

Gerrit besloot de hele zaak te demonteren. De bak kon er gemakkelijk af worden gehaald inclusief de as met de messen eraan en de aandrijfriem. Bij het demonteren ontdekte hij dat er ruimte zat aan een van de assen van de messen (dat zijn er twee). Het lager van dat mes is kapot en moet dus ook worden vervangen. Het wordt dus een omvattende reparatie. Toen Gerrit probeerde de assen te demonteren knapten er drie bouten. Dat betekende voor hem de afgebroken bouten uitboren en er nieuw draad in snijden. Oh wat een gedoe. Gelukkig heeft hij het gereedschap hiervoor.

het uitboren van de afgeknapte bouten

de draadsnijder

het snijden van de nieuwe draad

Met de nieuwe draad kan het  huis waar de as doorheen gaat waaraan de messen hangen straks aan de nieuwe bak worden gemonteerd.


het huis waar de as doorheen gaat

Het is dus wel belangrijk dat dit goed vastgezet kan worden

het huis met de as

De nieuwe bak is besteld en komt maandag, woensdag halen we hem dan op omdat we dan naar Skövde moeten voor een service beurt van onze auto. We hopen dat na deze omvangrijke reparatie de tracker weer jaren meekan. We beseffen nu dat het belangrijk is om de bak na elke knipbeurt goed schoon te spoelen. Daarvoor zit een aansluiting op de bak maar we deden dit niet elke keer. Het natte gras dat aan de binnenkant van de bak kleeft na het maaien heeft de roestvorming in de bak veroorzaakt.

Gerrit was dus wel zoet de hele dag. Zelf heb ik het ietsje rustiger aan gedaan. Na de lange wandeling met de honden heb ik de boontjes en de courgettes uit de tuin gehaald. 


Die boontjes heb ik gepunt en die staan nu in het water. De komende dagen eten we denk ik boontjes. De courgettes die gebruiken we in de dagen daarna. De broccoli en de boerenkool zijn niet zover gekomen dat we ze kunnen eten. De aardbeien zijn uitgebloeid en uitgegroeid, ze waren heerlijk, de uitjes doen het ook prima. De bessen laat ik dit jaar voor de vogels, we eten ze niet en ik heb de vriezer nog vol met de bessen van vorig jaar. Verder hebben we de bakken die op de palen van de oprit staan opnieuw gevuld met verse bloeiende planten. Dat staat weer mooi. Ik zou er net nog even een foto van nemen maar het regent pijpenstelen zodat die foto morgen komt :-)

Wel een wat technische blog deze keer maar ja in het leven hier 'på landet' is het best belangrijk dat je zelfredzaam bent. Bovendien is het werkloon hier hoog zodat een reparatie als deze al snel in de papieren gaat lopen. Gelukkig kan Gerrit het zo oplossen.

Op de familie app kregen we een mooie foto van Femke en Greetje. Greetje woont in Engeland en is een weekje in NL en logeert bij Femke. Henk en Chang komen daar ook. Een familie bijeenkomst in petit comité. Veel plezier jullie!!



Ontvang een hartelijke groet van ons en wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten