donderdag 19 augustus 2021

Monteren

Toen ik vanochtend vroeg de gordijnen opende scheen de zon me tegemoet. Iets waarvan ik altijd blij gestemd raak. Snel gedoucht en naar beneden voor het ontbijt dat Gerrit elke ochtend klaarmaakt. Hij staat meestal iets eerder op dan ik. Tijdens ons ontbijtje hebben we even gebeld met Femke en Greetje en Louis die had net zijn koffiepauze. Gezellig hebben we een poos met elkaar zitten praten. Het gaat goed met Femke en de eerste week van haar verlof vult ze mooi op met het doen van leuke dingen samen met Greetje. Louis vindt het wat moeilijk zich op zijn werk te concentreren zo met twee vakantie vierende vrouwen. 
Na dit alles hebben we gewandeld, deze keer door het bos. Niet het bos bij ons huis, daar zitten teveel teken maar het bospaadje dat de weg naar Tived en de weg naar Skagen met elkaar verbindt. Een wandeling van ongeveer 5 kilometer.


In het bos was het prachtig en Gösta ging bijna met zijn neus door de grond zo lekker rook het er. Aan alles voel je dat de zomer op zijn retour is, het is nu om negen uur 's avonds al diep schemerig en 's ochtends om een uur of vijf wordt het pas licht. Nog steeds hoor ik de kraanvogels roepen maar ik zie ook dat ze zich aan het verzamelen zijn. Soms zie ik hele groepen in het land staan. De trek begint alweer.
In het bos staan de varens nog heel mooi.


Dat stemt me gerust, het verkleuren van de varens is een van de eerste tekenen van de binnentredende herfst. Echter even verderop zie ik een hele groep varens al bruin worden. Daar heb je het al :-)


Onze auto hebben we gisteren naar de garage gebracht voor een heeele grote beurt. De distributieriem moet worden vervangen de voorste remschijven ook en de remblokjes. De monteur was er een dag mee aan het sleutelen. Vandaag kunnen we hem weer ophalen. Dat betekent twee keer naar Skövde rijden met twee auto's. Een keer voor het brengen en een keer voor het halen. Maar we hadden vandaag ook een gelukje. Onderweg kregen we een telefoontje dat de bestelde bak waar de messen van de grasmaaier in draaien was gearriveerd. Mooi...een meevaller want het telefoontje in het begin van de week deed vermoeden dat het nog wel even kon duren. Dat was twee vliegen in één klap in Skövde.
De auto rijdt nu overigens weer lekker, hij schud niet meer bij het remmen, de distributie riem dat die vervangen is daar merken we (behalve in de portemonnaie) niets van. 

Al vroeg in de avond is Gerrit zijn werkplaats ingedoken voor het monteren van alle onderdelen aan de nieuwe bak van de grasmaaier. Dat is nog een heel gedoe, hij moet namelijk overal schroefdraad in draaien. Maar hij vordert en dat is het belangrijkste.


Hier monteert hij de klep die het gras naar de zijkant blaast. Die montage gaat vrij vlot.


de as met het nieuwe lager

Hier heeft hij de assen waar straks de messen aan gemonteerd worden erin gezet. Die messen heeft hij ook even geslepen zodat ze weer mooi scherp zijn. Bovendien heeft een van de assen nu een nieuw lager gekregen zodat beide assen weer goed draaien.

hier moet straks de aandrijfriem om gespannen worden

Ik ben net nog weer even in de werkplaats geweest en tot mijn vreugde hangt de bak met alle onderdelen erin gemonteerd nu weer onder onze grasmaaier. Gerrit is hem nu aan het stellen. De aandrijfriem heeft hij er inmiddels ook weer om.

het monteren van de bak

het vastzetten van de bak

het spannen van de aandrijfriem

het recht stellen van de bak

Gerrit komt net binnenlopen, de klus is geklaard. De machine heeft proefgedraaid en alles doet het. Ik vind het geweldig!
Naar ik hoop kunnen we nu morgen, als het weer het toelaat, ons gras weer maaien. Dat wordt tijd want met al die regen en zonneschijn groeit het gras lekker. Morgen komen overigens S en Fr. ook en gaan we een mooie wandeling in Tiveden maken met de woefen. 
Zelf heb ik vandaag niet zoveel gedaan. Mijn meest actieve activiteit (met uitzondering van de wandeling)  was de camper van Skövde naar huis rijden. Morgen heb ik weer een kans. Ik ga nu Gerrit een borreltje inschenken, dat heeft hij wel verdiend.

Ontvang een hartelijke groet van ons. 
Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten