maandag 12 april 2021

Wij willen warm, wij willen warm

Dit was de laatste foto van mijn vorige blog. 

De moestuin heeft nu even geen vervolg gekregen. De weersomstandigheden zitten ons in de weg. We willen wel graag de tuin in maar het is steeds koud! Zo koud dat we gisteren nog weer een pak sneeuw kregen van wel 5 cm. Het vriest net niet dus het blijft ook niet liggen. Het is een beetje een akelig gevoel zoveel sneeuw in april. Vanochtend hebben we nog een beetje een sneeuwwandeling met de woefen gemaakt en vanmiddag was bijna alles alweer verdwenen.

Ja en als vanzelf komt dan ook het voorjaarsgevoel weer terug. Reden voor ons om de gekochte zakjes met zaden te planten. Helaas geen Andijvie, dat ga ik zodra ik weer eens in NL ben, kopen voor een volgend jaar. Wat we wel hebben gezaaid dan? Wel courgettes, boerenkool, sla, broccoli, lente ui, bieslook en tomaten. Vorig jaar hadden we voor het voorzaaien mooie kweekbakken gekocht en dat werkt perfect. We zaaien in speciaal daarvoor aangeboden Såjord, dat is aarde met een fijne structuur die goed bemest is.

Het geheel staat nu te ontkiemen voor het zuidraam in de eetkamer. Gerrit heeft daartoe zijn bokjes even ter beschikking gesteld. Ik heb daarnet al even gekeken, het is al warm geweest in de bakjes, de condens zit al tegen de deksels aan. Vorig jaar hadden we ze hier ook staan en toen ging het in vliegende vaart met het ontluiken van de plantjes. Zo snel zelfs dat toen ze één keer in de bakken van de moestuin stonden omdat het binnen niet meer te houden was, er nog een nachtvorst kwam en alles was bevroren en vergaan. Daarom zijn we dit jaar ietsje later met het inzaaien dan de jaren daarvoor.


We hebben nog mooi de tijd om de moestuin op tijd klaar te krijgen. Dit jaar heb ik ook wat bloemenzaad gekocht en ook dat staat nu te ontkiemen. Zo komt er ook wat fleur en kleur in de moestuin, dat lijkt me wel leuk.

Vanmiddag hadden we ook nog een ander soort uitje. We moesten met de honden naar de dierenarts voor de jaarlijkse inentingen. Hiertoe hebben we een dierenarts in Karlsborg gevonden. Eentje die alles zelf doet en geen assistentie heeft. Je moet 's ochtends tussen acht en negen uur bellen, dus vroeg je bed uit en je beste Zweeds paraat hebben en dan krijg je voor diezelfde dag een tijd aangeboden. Kom je bij haar tuinhuis, waarin haar praktijk is gevestigd, dan doet ze persoonlijk de deur voor je open, we staan genoteerd in een kaartsysteem waarop ze ook de medische handelingen op noteert en na afloop schrijft ze met de hand een nota die soms op de rekenmachine wordt uitgerekend. De enige techniek die om de hoek komt kijken is het pinapparaat. Dat het zo nog kon daar hadden we niet bij stilgestaan toen we een dierenarts zochten voor de inentingen. Bij het inenten hoort geen algemeen medisch onderzoek naar hart, longen, ogen en oren. Dat laatste hadden we in Dokkum wel altijd. De prijs komt overeen met die welke we in Dokkum betaalden. Hebben we met de honden een meer ingewikkeld probleem, zoals vorige jaar met het gebit van Fynn, dan vervoegen we ons bij de dierenkliniek in Skövde, een kliniek á la Dierenartspraktijk Dokkum, met een hogere standaard en veel hogere prijzen. Voor Gösta hebben we nu voor de eerste keer zolang we honden hebben een dierenziektekostenverzekering genomen, dit omdat hij nog een jonge hond is. Het hebben van zo'n verzekering is hier een normaal iets. Wil je de hond in pension hebben dan is zo'n verzekering ook bijna een vereiste. Voor de muppets hebben we die verzekering niet. Gaan die in pension dan betalen we vooraf een soort garantiestelling voor eventueel te maken ziektekosten voor als er iets met ze is. Natuurlijk kunnen we die dan later verrekenen met de pensionkosten. Zelf heb ik het idee dat een dergelijke verzekering ook het kostenniveau beïnvloedt. De prijzen liggen hier veel hoger dan in NL, waar het hebben van een dergelijke verzekering niet een algemeen goed is. Het is ook één van de eerste dingen waarnaar wordt gevraagd wanneer je met je hond in de kliniek komt. 

Onze honden deden het prima bij de dierenarts. Het inenten was zomaar klaar en we hebben gelijk ook een recept gevraagd voor Bravecto een antiteek middel. Tot op dit moment nog geen teek gezien maar lang duurt dat niet meer.

Op de terugweg naar huis hebben we in Mölltorp bij het tuincentrum nog twee kleine bakjes voor de moestuin gehaald. Die zijn voor de bloemen in de moestuin. Morgen zou het met het weer iets beter worden vertelde Gerrit me en dan kunnen we mooi de moestuin klaarmaken.

                                                                          Zo wil ik hem wel hebben!


Ontvang een hartelijke groet van ons en...wordt vervolgd........


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten