vrijdag 2 april 2021

Paasweekend

We zijn er twee dagen een aantal uurtjes mee bezig geweest en nu zit ons houthok lekker vol voor de komende winter en dat is een fijn gevoel. Het hout heeft de hele zomer de tijd om te drogen. Dat laatste zal wel goed komen want het hok staat op het zuiden en de wind kan er lekker doorheen blazen.
Het zit voor Midsommar mooi onder dak!


Ja ik weet het....de muts staat wel wat koddig maar met de stevige wind waaien anders mijn haren steeds in mijn gezicht dus vandaar.

Toen Greetje en ik in oktober naar Engeland gingen om haar inboedel in te pakken heeft zij een heel klein stekje meegenomen. Weer thuisgekomen hebben we dit direct in een potje met aarde geplant en in de vensterbank van de keuken gezet. Het stekje deed eigenlijk niks maar het ging ook niet dood. Maanden heeft het zo in een soort van slaapstand gestaan en in de week dat Greetje weer naar Engeland was vertrokken zag ik plotseling een puntje boven de aarde uitkomen. Dat puntje is het begin van een nieuw plantje en dat laatste is nu lekker aan het groeien. Ik weet nu niet wat voor plant het is maar straks als ie wat groter is zal ik het uitzoeken. Heel erg leuk dat er nu toch groei in zit.


Afgelopen donderdag was Fredrik jarig en zijn we natuurlijk naar Hjo afgereisd met als cadeau een mooie kersenboom voor in hun tuin. Deze keer hadden we alle honden ook maar meegenomen omdat zij Fredrik zien als hun grote vriend. Maar ik weet niet of onze Gösta de volgende keer nog wel mee kan komen. Afgelopen donderdag maakte hij het wel heel bont. Blijkbaar had hij dorst, hij is eigenlijk altijd dorstig en drinkt per dag liters water. Hij houdt namelijk erg van stromend water. Gerrit giet zijn bakje altijd vol met de bloemengieter en dan drinkt hij het water uit de tuit van de gieter. Maar wat nu....nu drinkt jij het water nu ook al uit de kraan. Bij ons thuis kan dat niet omdat we een extra hoog aanrecht hebben waarbij hij net niet bij het kraanwater kan komen. Maar bij S en Fr is het aanrecht ietsje lager en toen ik het water even liet stromen om zijn drinkbak te pakken dronk hij het water zo uit de kraan. Heb je wel ooit.


Hij houdt overigens niet alleen van stromend water maar ook van handen die net pinda's hebben aangeraakt. Vanmiddag zaten Gerrit en en ik even gezellig met een glaasje wijn en Gerrit at er een paar nootjes bij. Hij had de nootjes nog net in zijn mond of daar kwam onze grote reus al aan met zijn enorme tong om Gerrit's handen af te likken. Hij vond het heerlijk! Voor Gerrit werd het handen wassen natuurlijk.



Als dank kreeg Gerrit ook nog een poot, het is een echte schat die Gösta!
Vanavond zijn we de sauna in gedoken. Buiten was het koud zo ongeveer drie graden met een stevige wind uit het noorden. Vandaag is de wind gedraaid en is het weer een stuk kouder geworden. Ik zag zelfs een sneeuwvlokje staan op de weerapp. Dat laatste dat hoeft voor mij niet echt meer. Ik wil nu wel voorjaar.
De sauna was dus geen verkeerde plek om te zijn. We doen meestal een lichte maaltijd voordat we in de sauna gaan. Vandaag heb ik een frittata gemaakt. Heerlijk, even wat groenten roerbakken, kruiden erover, paar eieren opkloppen met wat melk en in ons geval wat slagroom, uitschenken over de groenten, kaas erover en op een zacht pitje laten bakken of in de oven kan natuurlijk ook.


En zo lig ik dan heerlijk languit in de sauna die vandaag 75 graden was, lekker warm. We hebben ook weer een ton water om te koelen. De vorige was kapot gevroren. Ik vind in de ton altijd veel lekkerder koelen dan onder de douche. Onze sauna is een groot succes. We vinden het heerlijk en een avond is dan zo voorbij. Meestal doen we drie saunagangen. De laatste saunagang daarbij doen we dan een opgieting. We hebben dan een lekker eucalyptus geurtje door het water en we schenken daarvan lepels vol over de stenen op de kachel. Onze sauna is houtgestookt en dat geeft een heerlijke warmte. De kachtel krijgt de sauna ook heerlijk warm, zelfs diep in de winter.




Gerrit en ik zijn nog een beetje aan het bijkomen van het debat van gisteren. We hebben tot half drie  gekeken. De moties waren toen ingediend en het was wel duidelijk hoe het verder zou gaan. het is dieptriest dat het met de formatie zo misloopt in een tijd waarin het land zoveel behoefte heeft aan een krachtdadige regering. 
Het zal niet lukken omdat ze niet van de grootste partij is maar wat mij betreft mag Kaag premier worden. Ik vond haar een heel krachtige indruk maken, premier waardig. Een eerste vrouwelijke premier zou Nederland ook niet misstaan!

Gelukkig hebben we een heel paasweekend om hiervan bij te komen. Iedereen een glad påsk toegewenst.

Hartelijke groet, Gerrit en Johanna

Wordt vervolgd!




 

9 opmerkingen:

  1. Prachtig hout en de sauna klinkt heerlijk! Wy sille hjoed in pear dagen nei Dokkum, myn âlders ha hun vaccinaasje hân. S verheugt him al oer de nei praat oer it debat mei ús jonges (dy't ek komme, út Utrecht) want dy hienen der ek tot djip yn de nacht nei sjoen. Goeie peaskedagen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja wy hawwe ek al even naai praat oer it debat, altyd leuk om sa te reflecteren. Wat fijn dat M en A de vaccinatie no hant hawwe en dat jimme der sa wer hinne gean kinne. Doch se de hertlike groetnis fan us!! Noflike peaskedagen sa mei syn allen.

      Verwijderen
  2. Dank en sil ik dwaan! Ik ha ek even sjoen wat de nije bewenners fan jim hús makke ha, althans der stiet in grut ding yn de tún (oerdekt terras). Ik ha in foto makke mar dy kin ik hjir fansels net kwyt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeetje wat veel hout. Wat netjes gestapeld ook. Prachtig die foto van Gösta bij de kraan😂

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Diny, Ik dacht Diny, Diny ken ik een Diny. Ja ik ken een Diny dat is Diny B. Maar ben jij dat? Dat hout, voor hier valt dat wel mee hoor, dan is het nog niet eens zoveel. Hout is niet onze hoofdbron voor verwarming, dat is de aardwarmte. Wij kunnen hiermee weer een paar jaar vooruit. Een vak nieuw en een vak droog hout.

      Groet, Johanna

      Verwijderen
    2. Je hebt het helemaal goed Johanna, Diny B. is mijn naam.

      Verwijderen
    3. Ik, Diny B. Vraag me af wat is aardwarmte? Pompen jullie de warmte in de zomer in de grond en halen dit er in de winter weer uit? Een beetje kort door de bocht maar zoiets zag ik hier op tv.

      Groet, Diny

      Verwijderen
    4. Oh geweldig Diny, wat leuk om wat van je te horen!! Die aardwarmte dat is warmte die je uit de aarde haalt. De aarde warmt een vloeistof die de aarde wordt ingebracht met een lange buis een beetje op en die warmte wordt met een warmte wisselaar en een pomp afgegeven aan het CV systeem.Het is een duurzame manier van verwarmen en het werkt perfect. Ons systeem brengt geen warmte in de aarde maar dat kan idd wel. De energie van de pomp die wekken we deels op met onze zonnecellen. Meer kennis dan dit heb ik er niet over. Mijn ervaring is dat zelfs met een buitentemperatuur van -20 ons huis heerlijk warm is. Geweldig toch!

      Verwijderen