zondag 11 april 2021

Vervolg moestuin

Na een dag regen op de vrijdag was het zaterdag dan weer prachtig zonnig weer maar wel nog steeds wat koud. De eerst bloemetjes komen in het gras, zoals de Wilde Hyacinten en ook al eens een Madeliefje maar ook nog steeds Sneeuwklokjes en 'Krookjes'.

We moeten gewoon nog een beetje geduld hebben wat de warmte betreft en gelukkig hebben we warme jassen en dragen we net als de meeste Zweden ook nog steeds een muts. 

Zaterdag konden we gelukkig dus weer verder werken in onze moestuin. Intussen heb ik ook al wat waardevolle adviezen gekregen op mijn vorige post over de moestuin om zo wellicht te komen tot een wat betere oogst. Dank hiervoor!!

Ons werk aan de moestuin bestond na het weghalen van de gehele inhoud (tegels en bakken) uit het egaliseren van de ondergrond waarna we zijn gaan schuifpuzzelen met de bakken. Minder paden en een betere toegang tot de bakken dat was het uitgangspunt van het puzzelen. We zijn uitgekomen op een weinig creatieve maar uiterst functionele inrichting waarbij je met schoenmaat veertig niet meer klem komt te staan tussen de ene bak en de andere. 


Het worden twee rijen bakken waarbij de bakken tegen elkaar aan worden geplaatst met twee rijen tegels er tussenin. Toen de inrichting na goed overleg door ons beiden was geaccordeerd vroeg Gerrit nog of ik er ook een foto van moest maken zodat we straks bij de definitieve plaatsing nog wisten hoe het moet staan, ik zei tegen hem dat de Alzheimer nog niet zo ver gevorderd is dat we ons die niet meer kunnen herinneren. Dat was hij met me eens gelukkig. We hebben de tuin opnieuw leeggehaald voor het neerleggen van het worteldoek. Bovenop het worteldoek komen de rijen tegels, dan een rij bakken weer twee rijen tegels en dan de volgende rij bakken.



We hebben nu ook bakken om de bessenstruiken geplaatst zodat die meer geïntegreerd zijn in de moestuin. De kleine bakjes komen aan de voorkant tegen het hek aan te staan. Hierin ga ik dit jaar kruiden en bloemen laten groeien.  De bakken gaan we vullen met nieuwe aarde die we eerst gaan bemesten (behalve dan die van de boontjes (Nel)). Bovendien ga ik ook nog zoeken naar lavameel maar ik zag het op de site van de granngården niet staan. Koemest kan altijd en dat is zo te vinden. In elk geval geen chemische korrels, dat doe je niet in je eigen moestuin toch....

We waren verstandig en zijn om zes uur gestopt toen alles nog niet helemaal klaar was. De rest komt op een ander moment. Ik ben blij met het resultaat en denk dat de moestuin nu beter is bij te houden.


Deze week hebben Gerrit en ik voor de eerste keer zelf elandenvlees klaar gemaakt. Eerst had ik een recept gezocht en daarna konden we met onze oventhermometer het vlees aansluiten op het display van onze oven. Langzaam hebben we het vlees laten garen tot het een temperatuur van 70 graden C. had. Binnenin wel te verstaan. Het was geen succes. Het vlees was zo taai als een oude schoen. Tips en recepten zijn welkom voor een volgende poging. 




Na ons werk in de moestuin konden we zaterdag voor de allereerste keer een glaasje wijn op de altan drinken. Zo'n eerste keer daar geniet je altijd erg van, een voorbode van lange zomeravonden op het terras! 

Vandaag zondag lijkt het voorjaar overigens weer ver weg. Met zes graden en een koude wind voelt het winters aan. We hebben twee uur gewandeld, echt heerlijk en toen kon de rits van de jas wel even los. Op de terugweg begon het een beetje te regenen en al snel ging de regen over in sneeuw. Nu zitten we met onze viervoeters gezellig in de woonkamer bij het haardvuur en sneeuwt het buiten volop. April doet wat hij wil!



Ontvang een hartelijke groet van ons!


Wordt vervolgd......

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten