woensdag 26 februari 2020

Update tvättstuga: afwerking vloer en 'waskeukenmeubel'

Je ziet het bijna niet maar er valt sneeuw

Terwijl het dan eindelijk eens ging sneeuwen, de sneeuw bleef overigens niet liggen omdat de temperatuur net boven het vriespunt lag, waren wij vandaag volop actief in de kelder. Nu weer eens een hele volle dag zonder andere activiteiten. Dat betekent ook dat we veel konden doen. De veranderingen worden nu echt wel zichtbaar.

Gerrit is de werkplaats ingedoken om een begin te maken met de constructie van het waskeukenmeubel. Zo noem ik het maar want het wordt niet echt een keuken maar een meubel dat ik ga gebruiken in mijn wasruimte dus een 'waskeukenmeubel'. Daar laat ik zo meteen wat meer van zien maar eerst even naar de vloer.

Gisteren heb ik de vloer handmatig gevlinderd, dat was wel even een hele klus die ik nog voel in mijn benen en armen. Ik was dan ook heel benieuwd of mijn noeste arbeid zijn vruchten zou afwerpen. Dat werd zichtbaar met het aanbrengen van de EPX-V primer. Een witte primer die erg mooi uitrollerde. het werd een mooi glad oppervlak.

De vloer in de primer
Op het blik stond vermeld dat deze primer in twee uur overschilderbaar zou zijn. Maar in de kelder is het niet zo heel erg warm en daarom nam het drogen wat meer tijd. Twee keer zoveel denk ik. Ik heb de vloer met rust gelaten en ben naar Gerrit gegaan om hem te assisteren. 

 Hij was onderhand bezig met het zagen van de diverse onderdelen voor het waskeukenmeubel. Bepaalde delen haken in elkaar en daarvoor zaagt hij een heel aantal keren een soort van reepjes in het hout. Die reepjes kun je vervolgens met de beitel aantikken waardoor ze eruit springen en er een soort van U ontstaat. Met zijn fantastische zaag kan hij dit heel mooi doen.


Persoonlijk wil ik die hand iets verder van de zaag hebben, vooral die duim!
Het weghalen van de verzaagde snippers met de beitel.

Alle gezaagde onderdelen kon ik direct schuren en in de grondverf zetten. Toen ze na de thee droog waren konden we samen het geraamte in elkaar zetten. Alles precies op de millimeter afgesteld en goed haaks. Het paste precies.




 Wat ik zelf heel leuk vind staan is dat Gerrit heeft bedacht de staanders net een beetje naar voren te laten uitspringen, een centimeter ongeveer. Daar zit namelijk een leuk scheef kantje aan en dat springt er nu mooi uit. Dat staat sierlijk en robuust.



Ondertussen waren we alweer een paar uurtjes, en twee telefoongesprekken verder, heel leuk overigens want onze goede vrienden komen ons eind april begin mei vanuit Nederland bezoeken. Alweer iets om naar uit te kijken en heel erg leuk.
Toen ik weer afdaalde naar de kelder bleek de primer droog te zijn en ben ik begonnen met het aanbrengen van de eerste afverf laag. Ik verf de vloer tweemaal met Beckers EPX-V in een zacht grijze kleur met een vleugje groen erdoor.
Eerst de kantjes, dan de rest.


Het eindresultaat van vandaag is bovenstaande vloer in de eerste afwerklaag en onderstaande het geraamte van het waskeukenmeubel. Het voorste deel is de voorkant, tussen de staanders onder komt nog een stuk CLS. zo krijgt het geheel een massieve uitstraling. Boven loopt de balk niet door omdat hier de porseleinen wasbak wordt geplaatst. Ondertussen hebben we de dwarsverbindingen ook gezaagd en in de grondverf staan. Die montage komt morgen.


Het is echt een gigantische klus dit vertrek in de kelder maar we vorderen en we krijgen zo langzamerhand ook al een beetje zin in het eindresultaat.



Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten