vrijdag 28 februari 2020

Dat was nog eventjes spannend met de klarlack van Beckers

Het is hier nu een beetje winter geworden, zo de gehele dag rond de -5 graden. En er liepen al heel veel struiken uit, die zullen nu hun eerste bladeren verliezen. Jammer!
Vanochtend zijn we eerst naar Kalsborg gereden voor het halen van vloerplanken, die we dan weer nodig hebben voor het 'waskeukenmeubel'. Daarvan maakt Gerrit de vloer in de kastjes en ook de planken die aan de muur komen. Op de terugweg maakten we even een klein ommetje langs het vättern. Uit de combinatie van temperaturen beneden de 0 graden en de harde wind die we de laatste tijd hebben, ontstaan zo langs de waterkant prachtige ijssculpturen. Ik had dat nog niet eerder zo gezien. Het bankje langs de waterkant zag er ook aandoenlijk uit met een glanzend zitvlak en de ijspegels die als een soort van franje naar beneden hangen. Wat is de natuur toch mooi!







Al glibberend liep ik van de ene plek naar de andere voor het nemen van de foto's, ervoor wakend dat ik niet zo het koude water inglibberde. 
Weer thuisgekomen zijn we de kelder weer ingedoken. Gerrit is weer verder gegaan met het wasmachine meubel, daaraan moest hij nog een aantal dingen befreubelen. Bovendien wilde hij het meubel graag even passen. Dat kon mooi want de verf in de tvättstuga was goed uitgehard. Het meubel past, één kraan gaan we iets verzetten om er straks beter bij te kunnen. 
Met een bezem heb ik de loszittende vlokken verwijderd en ik heb het afplakband weggehaald.


De vloer was gereed voor de aflaklaag. Hiervoor hebben we Beckers EPX-V klarlack gekocht. Dat is een epoxylak die uit twee componenten bestaat die ik met elkaar moet vermengen. Die lak heb ik nog niet eerder gebruikt. Tot mijn schrik zag ik bij het openen van het blik A dat de inhoud helemaal wit was. snel de harder, component B, opengemaakt en dit was een trage dikke kleurloze substantie. Eerlijk is eerlijk, ik vertrouwde het maar half. Er stond toch echt 'klarlack' op het blik wat betekent dat het een heldere en transparante lak is. Zou dit wel goed komen zo vroeg ik me af. Toch de zaak maar met elkaar gemengd en eerst het stukje onder het wasmachine meubel maar eens in de lak gezet. Oh oh oh, alles werd wit. Ik ben eerst maar eens achter mijn computer gedoken om uit te vogelen hoe dat zit met die lak, maar ik kon niets vinden over de witte kleur van de klarlack. Wel stond overal dat je de 'klarlack' moet aanbrengen over de snippers.
Ik heb Gerrit er maar eens bijgeroepen, we besloten om het lakken toch voort te zetten, we zouden wel zien wat het resultaat zou gaan worden. Dus hij weer de randjes, want ik was veel verwerkingstijd verloren en de lak is maar beperkt verwerkbaar, en ik de roller. Ik heb de vloer dik in de lak gezet. Het resultaat zag er zo uit:


 Je snapt waarschijnlijk wel dat ik hier wat over stuiterde. 
Een paar uurtjes later, toen de lak begon uit te harden, trok de vloer ineens helder op. Gelukkig! Het zal je toch maar gebeuren dat na al het geïnvesteerde werk, de eindlaag mislukt.....

Na enkele uurtjes
 Inmiddels was Gerrit uitgefreubeld met het wasmachine meubel en kon ik hiermee verder, twee keer grond en na enkele uurtjes kon ik het schuren en in de aflak zetten. Dat is een groot genoegen van de watergedragen verfsoorten, dat je er zo lekker vlot mee kunt werken.
 Zo staat het meubel nu te drogen in het gangetje van de kelder.



Zo geraken we in de eindfase van het meubel. Vanavond heeft Gerrit de vloerplanken verzaagd tot vloertjes voor in het 'waskeukenmeubel' en heb ik de onderkant ervan alvast in de grondverf gezet. De bovenkant komt morgen. Dit was gelijk ook het laatste klusje van vandaag. De hele dag aan de kwast, ik had er ook wel een beetje genoeg van.



In de laatste foto van deze blog zit een dubbele boodschap. De eerste is, en dat was gelijk ook de reden voor het nemen van deze foto, dat de dubbele porseleinen spoelbakken uitstekend passen, de tweede is dat de foto laat zien wat voor een puinzooi het in onze kelder is momenteel. Je kunt er je kont niet keren! Ut moat earst op it slimst eart ut bettert!


Dit is voor mij altijd het moment dat ik verlang naar een propere ordentelijkheid. Dan wordt het tijd dat we de klus voltooien. Een troost, nu komt de fase van het hele leuke werk namelijk het monteren van alle dingen die we hebben aangeschaft voor dit keukenblok. Ik ben benieuwd!

Inmiddels is het 0.28 uur, laat genoeg!

wordt vervolgd....

1 opmerking:

  1. Omdat we zelf ook altijd aan het klusseen zijn bekijk ik je blog steeds met interesse.
    Wat een harde werkers zijn jullie!Zo handig ook.
    Ik herken dat wel: en maar doorgaan... nieuwsgierig naar het eindresultaat. Inderdaad dan moet alles weer opgeruimd en op zijn plaats. Het zal vast een heerlijke plek worden om de was te doen.
    Sterkte met de laatste afwerkklussen. Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen