woensdag 12 februari 2020

Slopen in de tvättstuga.


Vandaag zijn we dan echt helemaal los in de tvättstuga. Helemaal los wil zeggen bezig zijn met het weghalen van wat we niet willen of wat niet goed meer is. 
Vanochtend zijn we eerst naar de Byggvaror (kleine bouwmarkt) in Karlsborg geweest om daar een pneumatische hamer te huren. Deze hadden we nodig voor het weghalen van het betonblok waar volgens mij in vroegere tijden een mangel op heeft gestaan. Het beton van het blok was zo hard dat Gerrit het er handmatig niet weg kon krijgen. In onze kelder waren meer van dergelijke betonblokken. Daarbij was het een kwestie van een paar tikjes en los was het blok. Maar dit was echt een ander verhaal.


Maar zo met de hamer ging het prima. Na een dik uur hameren was het blok verdwenen. Nu we dan toch zo'n hamer ter beschikking hadden hebben we gelijk sleuven in de vloer gemaakt voor de afvoer van de wasmachines en van het spoelbakje. We hebben namelijk nog een ongebruikte kraan aan de wand en die zit net op een plek waar prima een kleine spoelbak kan hangen die we dan kunnen gebruiken voor smerige zaken zoals verfkwasten schoonmaken of muurrollers. Dan hoeft dat niet in de spoelbak van mijn nieuwe keukenblokje. Nu kunnen de afvoerleidingen mooi worden weggewerkt in de vloer in plaats van langs de wand.
We hebben gelijk ook de bak van het putje schoongemaakt, een smerig klusje werk maar wel noodzakelijk. Op dit putje zit een heel vies deksel, dat willen we eigenlijk graag vervangen. Hiervoor hebben we gisteren bij de Bauhaus een nieuw putdeksel gekocht echter een vierkante. Het vraagt nog wat knutselen om deze straks mooi in onze nieuw afgewerkte vloer te monteren over het putje waarin ook nog eens drie afvoeren op uit komen. We zullen zien...


Dit waren voor vandaag de klussen van Gerrit.
Zelf ben ik de hele dag met de wanden bezig geweest. Ik schreef gisteren dat we optrekkend vocht in de muren hebben. Het vocht komt gelukkig niet uit de vloer, die is kurkdroog. Het is vocht dat door de muren heen trekt. Door dit vocht laat de stuclaag los van de stenen. Die losse laag heb ik afgebikt tot zover dat het niet meer wilde, dus waar de hechting van de stuclaag nog goed is.
Daarna heb ik met een staalborstel op de boormachine het achtergebleven cement nog weggeschuurd.



 Aan het einde van de werkdag heb ik de muren in een vochtwerende primer gezet. Die kan nu mooi een nacht drogen.


 In een Zweedse kelder hangt van alles aan het plafond, stroomleidingen, waterleidingen, leidingen van de CV, nieuwe leidingen, oude leidingen die niet meer gebruikt worden, leiding van de kachel naar de accumulatietank, ventilatiekanalen en ga zo maar door.
Ondertussen hebben we al heel wat ongebruikte zaken van het plafond verwijderd. Ook vandaag hebben we weer iets weggehaald. Er liep namelijk een ventilatiekanaal van de droogruimte waar ik was kan ophangen naar een ventilatiekanaal in de schoorsteen. Die was deels van metaal en deels van asbest. Dit kanaal liep net boven de deur langs en het was een lelijk gezicht en het kanaal was overbodig. Er zitten namelijk geen deuren meer in het kozijn dat de wasruimte en de droogruimte van elkaar scheidt. Het was een spannende klus vanwege het asbest. We hebben eerst het metalen deel doorgezaagd en weggehaald. Toen hadden we ruimte om het asbest deel uit het gat van de schoorsteen te trekken. Dat verliep eigenlijk probleemloos en zonder schade aan het asbest. We hebben hem maar direct afgevoerd, weg ermee dat asbest.

rechts het gat voor het ventilatiekanaal, dat boven en voor de deur langsliep.
 Nu hebben we slechts nog een paar stroomdraden en de waterleidingbuizen langs het plafond lopen, alles funtioneel, het lijkt zo al een stuk beter.
Vandaag was het dus slopen geblazen maar ook voorzichtig al een beginnetje gemaakt met de wederopbouw. Morgen eerst werkoverleg en dan maar kijken waar we 's avonds uitgekomen zijn.
Ik zit nu weer lekker in mijn Hannemand en ga zo meteen nog even een cursus stucadoren via youtube doorlopen. Dat zal mijn klus worden morgen denk ik zo.

Wordt vervolgd....

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten