dinsdag 11 februari 2020

We dalen af naar lagere sferen!

Vroeger toen alle kinderen (Henk, Greetje, Femke, Suzanne) nog thuis woonden had ik altijd bergen wasgoed. In die tijd zijn we overgegaan naar twee wasmachines. Zo kon ik het wassen beperken tot enkele dagen in de week in plaats van elke dag. 

Nostalgie! Femke kijkt wat strak want de fotograaf noemde haar 'kleintje' en ook de meegenomen Grote Beer mocht niet mee op de foto.

Die twee wasmachines zijn meeverhuisd naar De Westereen. Henk en Chang wonen daar nu en hebben er eentje van in gebruik en de andere hebben we meegenomen naar Zweden. Nu heb ik hier ook de luxe van twee wasmachines want er stond ook al eentje. Een voor wit en een voor bont. Ik heb nu dus de wereld aan apparatuur in mijn tvättstuga (dat is de wasruimte) staan. Twee wasmachines, een droogtrommel, (die ik overigens nooit gebruik) (ik heb een hekel aan droogtrommels, ze nemen veel stroom en de was komt er gekreukeld uit, bovendien kan ik de was prima laten drogen aan een lijn binnen of buitenshuis), een strijkplank en een strijkmachine. Voornoemde tvättstuga is gesitueerd in onze kelder. Ons hele huis is onderkelderd en in de kelder bevinden zich diverse vertrekken. De kelder heeft ook een eigen opgang naar de tuin. Ik noem het maar een opgang omdat je een trappetje op moet om in de tuin te komen. In een van onze vakanties heb ik een deel van de kelder al eens een beetje opgeknapt. Een renovatie met verf, wetende dat de kelder een grondiger aanpak vraagt maar dat tot een later moment op kunnen schuiven met de verfbeurt.
Nu na een aantal jaren komen er weer plekken op de muren. Die ontstaan door optrekkend vocht. Wanneer je daar op de muren klopt kun je horen dat de stuclaag loslaat van de stenen. De buitenmuur is daar ongeveer een meter dik, de kelder is opgetrokken van grote natuurstenen blokken die aan de binnenkant  zijn bepleisterd. 
We achten de tijd nu gekomen om onze renovatiewerkzaamheden te verplaatsen naar de kelder, te beginnen in de tvättstuga. We gaan proberen hiervan een representatieve wasruimte te maken en het optrekkend vocht te keren. Dit laatste vraagt een aanpak van binnen en  buiten. Aan de binnenkant gaan we een vochtkerende laag aanbrengen en buiten gaan we een aantal regenwaterafvoerpijpen welke niet zijn aangesloten op het riool maar die het water lozen in de tuin, zo veranderen dat het water verderop de tuin in loopt. Mogelijk gaan we op een aantal plekken in de kelder werken met een voorzetwand. Hierin zetten we dan wel ventilatieroosters zodat de ruimte tussen de muur en de wand goed kan ventileren. Verder krijgt de hoek waar de wasmachines staan opgesteld  op een verhoging in de vloer, een tegelvloer. De rest van de vloer gaan we egaliseren met egalisatiemortel. Dit deel van de vloer gaan we afwerken met twee componenten betonverf. 
Een wens van mij is ook om een soort van keukenblokje langs de buitenmuur te plaatsen. Aanvankelijk dachten we aan een Ikea keukentje maar deze week zag ik op internet, pinterest om preciezer te zijn, een heel leuk zelf te maken blokje en dat gaat het nu worden is de bedoeling. 

Voorbeeld van Pinterest
Vandaag zijn we naar Örebro geweest om inkopen te doen voor ons nieuwe renovatie project.






Gerrit is gisteren al even een paar uurtjes bezig geweest met het verwijderen van een betonnen verhoging. Ik denk dat in vroegere tijden hierop een mangel heeft gestaan. Het beton is echter bikkelhard en laat maar met moeite los van de ondergrond. De oude wasbak is inmiddels van de muur verwijderd.

zo ziet het er nu uit in mijn eens zo opgeknapte tvättstuga

De komende tijd verkeren wij dus in lagere sferen met de bedoeling deze op een hoger plan te krijgen.

Wordt vervolgd.....

3 opmerkingen:

  1. Dat is nog een hele klus. Je kwam op pinterest wel een heel leuk voorbeeld tegen. Binnenkort ga je met plezier naar de tvättstuga, of misschien deed je dat ook al wel. Leuke foto van jullie viertal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Willy, Ja dit is zeker een groot project wat we nu onder handen hebben. Het is altijd maar weer afwachten of het wat gaat worden. Als het de sfeer gaat krijgen van het voorbeeld dat ik vond zal ik zeker met plezier mijn was doen! We zullen zien.

      Verwijderen
    2. Oh ja en dat viertal is inmiddels volwassen geworden! Prachtige volwassen mensen, de foto komt uit 1991...

      Verwijderen