zondag 22 april 2018

Tivedens Katedral, Undenäs kyrkan.....

Undenäs kyrkan, of de kerk van Undenäs wordt ook wel Tivedens Katedral genoemd. Wij wonen naast de kerk maar we zijn er in al die jaren nog nooit naar binnen geweest. Het is er gewoonweg nog niet van gekomen. Vanavond was er een uitvoering van een groot koor en Gerrit en ik besloten hiernaartoe te gaan. Tenslotte zijn wij zelf in het verleden ook koorzangers geweest. 
De uitvoering zou om 17.00 uur beginnen en wij besloten om 16.30 op pad te gaan. Wel...dat was op het nippertje nog vroeg genoeg. We konden nog net in het laatste bankje aanschuiven terwijl de kerk toch 600 zitplaatsen heeft. Net als bij de lezing over 'Undenäs vroeger en nu' waar we afgelopen maandag naartoe zijn geweest, was er ook voor dit concert een grote belangstelling. Daar stonden wij toch wel even van te kijken. Wijzelf hebben wel meegemaakt dat we blij waren dat er 40 mensen naar een concert kwamen. Dit concert vond plaatst in de context van een kerkdienst, we werden ook bij het binnengaan verwelkomd door een pastor. Dit gegeven brengt mij ertoe wat meer te vertellen over de structuur van de Zweedse kerk.


Deze kerk is Luthers en is gerelateerd aan de Anglicaanse kerk. Eind 2016 was 61,2 % van de Zweedse bevolking lid van deze kerk. Zweden kent godsdienstvrijheid en tot 2000 was de Lutherse kerk staatskerk. Sinds 2000 zijn de Zweden bij hun geboorte niet meer automatisch lid van de kerk, je kunt daarvoor nu een keuze maken. Maak je die keuze dan draag je via de gemeentelijke belastingen financieel bij. Het onderhoud van de kerk en de begraafplaats wordt gefinancierd vanuit die belastingen. Begraafplaatsen zien er hier onberispelijk uit. Je zou er zo willen liggen maar dat even terzijde.
De kerk telt 13 bisdommen, aan het hoofd van de bischoppen staat een aartsbisschop. Het hoogste orgaan van de kerk is de synode. De leden van de synode worden gekozen via kerkelijke verkiezingen, de landelijke partijen leveren de kandidaten.
Nomineringsgroep20052009
Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (S)7171
Centerpartiet (C)4134
Folkpartister i Svenska kyrkan (FISK)1513
Frimodig kyrka (FK)713
Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR)1718
Kyrklig samverkan i Visby stift11
Miljöpartister i Svenska kyrkan48
Moderata Samlingspartiet4541
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)3433
SPI Seniorpartiet (SP)11
Sverigedemokraterna – Fädernas kyrka (SD)47
Vänstern i Svenska kyrkan (VISK)33
Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA)78
Gabriel10
Bron: svenskakyrkan.se/kyrkoval
De Zweedse kerk was aanvankelijk zo rond 1100 deel van het rooms-katholieke aartsbisdom Bremen.  In 1164 wordt het Bisdom Uppsala gesticht. De reformatie begon in 1523 omdat de Zweedse koning Gustaaf Wasa, een nogal eigenzinnige koning en geen familie van de huidige, ruzie kreeg met de paus over de benoeming van een nieuwe aartsbisschop. De paus en de koning hadden hierover verschillende ideeën. Als gevolg van deze ruzie verbrak de koning de banden met Rome. In 1531 stelde de koning een aartsbisschop aan die gestudeerd had onder Maarten Luther. Deze actie maakte de breuk met Rome definitief. Zweden had nu een Lutherse aartsbisschop in Uppsala en de lutherse kerk werd tot staatskerk. Vele rooms-katholieke rituelen bleven echter bestaan. De liturgie van de Zweedse kerk  lijkt heel sterk op een katholieke mis. Sinds 1960 worden er vrouwelijke priesters gewijd en sinds 1994 worden er geen priesters meer gewijd die tegenstander zijn van vrouwelijke geestelijken. In oktober 2009 stemde de synode voor het homohuwelijk (176 van de 249 stemden voor) . (alle info gevonden op Wiki)

Daar zaten Gerrit en ik in het kerkbankje te luisteren naar een lang concert waarin we vaak mee mochten zingen. Gerrit zei nog tegen me, 'dit is iets minder een beproeving dan in Nederland, hier hebben we nog een kussentje waarop we mogen zitten.' En dat was wel prettig gezien die 2.5 uur.
De Tivedens kathedraal vond ik mooi van binnen. Een mooie sobere maar goed verzorgde kerk. Na het concert lopen we in het zonnetje samen naar huis, een beetje bijkomen van al de indrukken van de afgelopen 2.5 uur. Onze overbuurman is op dat moment druk bezig met het vervangen van zijn oude ramen door nieuwe met drie laags dubbel glas. En dat soort dingen kan hier naast elkaar bestaan zonder oordelen. Leven en laten leven. Het geeft mij een intens gevoel van vrijheid.


BewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten