zaterdag 28 april 2018

Van Vikingen naar Walburga om vervolgens uit te komen bij de rulle......


Dit weekend zijn Suzanne en Fredrik bij ons, de eigenlijke reden is Gerrit's verjaardag al is die nu een dikke week geleden maar toen hadden ze immers geen auto omdat die in de garage stond ter reparatie. Een andere reden is gezelligheid, Fredrik heeft net als heel veel Zweden een lang weekend. Het is namelijk het weekend dat het 1 mei wordt en zowel 1 mei als 30 april wordt hier uitgebreid gevierd.
30 april is de koning jarig, maar dat is niet de reden voor uitbundigheid. Nee...op 30 april viert men dat de winter voorbij is en dat de lente arriveert. Mensen komen bij elkaar rond een vuur en er wordt gezongen. Het feest heet Valborgsmässoafton en ook wel Walpurgisnacht. De Vikingen vierden op deze dag al een feest met vuren. Een feest waarin het offer van Odin toegang gaf tot de geheimen van de runen der wijsheid. Het vuur moest de kwade geesten op afstand houden. Die afstand was nodig omdat juist in deze tijd de grens tussen levenden en doden zwak zou zijn.(Wiki)


Walpurgisnacht gaat terug naar de christelijke heilige Walburga, geboren in Dorset Zuid Engeland en een nichtje van jawel...Bonifatius. Met haar broers reisde ze naar Duitsland om hier het klooster in te gaan. Ze is op 25 februari gestorven en op 1 mei zijn de relieken overgebracht. In het verre verleden was Walburga een populaire heilige, wellicht dat dit de reden is dat haar naam verbonden is geworden aan de viering van de lente. Ook bij dit feest, net als bij kerst, een vermenging van heidense-en christelijke tradities.(Wiki)

Het aansteken van vuren op 30 april is een traditie opgekomen in de 18e eeuw. Er worden liedjes bij gezongen. In het verleden door feestvierende studenten nu door iedereen die mee wil zingen. De grootste feesten zijn dan ook in de oude universiteitssteden zoals Uppsala en Lund en een nieuwe versie van het feest wordt in Göteborg gevierd.


Deze foto heb ik zonder toestemming geleend van 'Undenäs på gång', het is het lentevuur op het terrein Källebacken de hembygdsgård van Undenäs.

In ons dorp was het vandaag ook een drukte van belang. Kwam je met de auto dan kon je die niet meer parkeren in het anders zo heel rustige dorp. Reden is 'Det stora kakkalaset'. Een feest waar men van verre op af komt. Ik heb er al eens eerder over geschreven. Op dit feest worden eigen bakproducten gepresenteerd. In het dorpsgebouw staat een heel lange tafel vol met heerlijkheden. Twee jaar geleden zijn Gerrit en ik ernaar toe geweest. Je kunt zoveel lekkers op je bordje leggen als je maar wilt en je krijgt naar behoeven koffie of thee. Mensen zitten gezellig met elkaar aan tafeltjes te praten. Het is een groot sociaal gebeuren. Dit jaar hebben wij de kakkalaset aan ons voorbij laten gaan. Al dit lekkers past immers niet zo in onze nieuwe eetstijl van weinig koolhydraten en geen toegevoegde suikers en wij zouden immers met Suzanne en Fredrik Gerrit's verjaardag vieren. Ik moest zelf bakken uit het speciale receptenboekje voor koekjes, cake en gebak dat men hier heeft uitgegeven. Gerrit wilde mij er al naartoe hebben met een etensbakje om wat op te halen zodat ik thuis niet hoefde te bakken:). Dat ging mij toch net ietsje te ver. Ik heb zelf een heerlijke Buddapestrulle gemaakt, een heerlijk verjaardagsgebak.
Det stora kakkelaset

Mijn Buddapestrulle
Wel...al zeg ik het zelf, mijn rulle had er zo tussen kunnen staan. We hebben hem vandaag gegeten als dessert en hij smaakte heerlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten