vrijdag 28 mei 2021

Öland zuid

Gisteren en vandaag hebben we een rondje Öland zuid gemaakt. Bij Ismanstorp fornborg zijn we gestopt om naar het dorp te lopen. Dit stamt uit het begin van onze jaartelling (200 tot 600 nChr). Het dorp is gebouwd in een grote cirkel met hierin negen ingangen. Men veronderstelt dat het getal van negen een soort religieuze betekenis heeft gehad omdat negen ingangen in de muur het dorp kwetsbaar maakte. In het midden van het dorp bevindt zich nog een cirkel en dat geeft aan dat het dorp een soort van handelsfunctie heeft gehad. Die cirkel daar zou de middenstand zich hebben bevonden. De muur om het dorp heen is ongeveer 4 meter hoog en tegen die muur zijn huizen gebouwd. 


Vijfenveertig jaar geleden zijn we ook in ismanstorp fornborg geweest samen met mijn ouders. Het dorp ligt er nog net zo bij als toen. 

Na ons bezoek aan dit dorp hebben we de zuidpunt van Öland gerond en zijn we doorgereden naar een kleine camping. Hier stonden we wederom op een prachtige plek midden tussen de sterk geurende koolzaadvelden en met uitzicht op zee.


Vanochtend hebben we als eerste een lange wandeling met onze viervoeters gemaakt tussen de akkers door en langs de zee. Zeker wel een dik uurtje lopen. Daarna hebben we ontbeten en zijn we zo tegen een uur of twaalf vertrokken naar de Långe Jan. Zo heet de 42 meter hoge vuurtoren op de zuidpunt, de hoogste vuurtoren van Zweden. Het gebied om de vuurtoren heen is rijk aan vogels en er waren dan ook vele vogelaars te zien vandaag. 



Vlak voor de brug naar Kalmar (het vaste land) hebben we een kopje thee gedronken met wat lekkers erbij als afsluiting van een geslaagd rondje Öland. 



Daarna zat het rondje Öland er toch echt op.


We zijn in een streep doorgereden naar Odensvi. Daar staan we nu op de camping en het is hier paradijselijk mooi! Odensvi bestaat uit 10 huizen een kerk, een winkeltje en een camping en het ligt aan een klein meer in de noordpunt van Småland. Wederom ver weg van alle drukte, je hoort er niets anders dan het geluid van vogels. We kwamen later aan dan verwacht maar nog net op tijd om buiten zittend nog even met een glaasje wijn te genieten van de ondergaande zon. Voor het eerst in deze vakantie. Niet erg overigens want we hebben een prachtig reisje!


Tot zover maar weer, heb het goed en blijf gezond en ontvang een hartelijke groet van ons! Wordt vervolgd.......
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten