dinsdag 18 mei 2021

Koekoek

Nu maar hopen dat de nachtvorst voorlopig verleden tijd is. We hebben onze plantjes, die we opkweekten in de eetkamer voor het zuidraam, nu in de bakken van de moestuin staan. Twee bakken boontjes, twee bakken courgettes, een bak boerenkool, een bak broccoli, een bak aardbeien (maar die stond al ingeplant), een bak lente-ui en tomaat een beetje bieslook en wat bloemetjes waaronder siererwt die straks bij het hek op gaat groeien. Verder hebben we in de moestuin nog een rode bes en een zwarte bes staan en heb ik nog een stripje sla liggen maar waar dat nog moet is me niet duidelijk. Gerrit heeft het er allemaal liefdevol ingeplant want mijn knie wil die bocht nog maar niet maken. Ik heb erbij gestaan ter opluistering met een schoffel in de hand dat dan weer wel.




Toen we vanochtend aan het ontbijt zaten, waarbij we altijd de radio even aan hebben die staat afgestemd op het locale station Radio Skaraborg P4, hoorden we op de nieuwsberichten een item dat over ons dorp ging. We hebben de volumeknop wat opgeschroefd en hoorden dat de kleine huisjes, die voorbij de kerk staan en waar vluchtelingen in wonen, zijn opgekocht en dat de woningbouwvereniging hier een aantal nieuwe woningen op gaat zetten. Het was al langer bekend dat de mensen die in die huisjes wonen elders zullen worden gehuisvest. Op dit moment zo met de Covid, is er in het hele land een trend om landelijk te gaan wonen. Veel jonge gezinnen verlaten de grotere steden en betrekken een veel ruimere woning met tuin op het platteland. De gemeente Karlsborg zegt te verwachten dat er vanuit bovengenoemde trend veel belangstelling zal zijn voor de nieuwe woningen. Bovendien zo werd er op de radio verteld ziet men ons dorp als zeer attractief omdat het zo bijzonder mooi gelegen is midden in de natuur met bossen en meren. In het nieuwsitem werden twee personen uit ons dorp geïnterviewd en hen werd gevraagd hoe zij het vinden dat er nieuwbouw zal plaatsvinden in het dorp en hoe het hier woont. Beiden waren positief, wij ook! Ik denk ook dat het een goede impuls is voor ons dorp. We hebben hier namelijk naast die kleine huisjes ook nog een leegstaand bejaardenhuis staan. Ook dit is enige jaren terug gebruikt voor opvang vluchtelingen maar het staat nu weer leeg. Dit gebouw zal eveneens worden afgebroken en worden vervangen door nieuwbouw woningen. Zo voorkom je verval en dat lijkt me goed.

Gerrit heeft vandaag onze boot uit de winterslaap gehaald. Hij heeft het dekzeil losgehaald en is begonnen met het afschuren van de bodem. Dat is een vies klusje werk, ik spreek uit ervaring. Bovendien moet je helemaal onder de boot doorkruipen en dan hoop je vurig dat hij blijft staan! We hadden al een bus antifouling aangeschaft en na de koffie vanmiddag heeft hij de onderkant hier nog ingezet. Dat klusje is nu  klaar.





Zelf heb ik de zwaardklampen geschuurd en een keer in de lak gezet. Dat moet nog wel een keer want er zaten kale plekken in het hout. De zwaarden glijden hierbij langs tijdens het zeilen (ik moet ze dan telkens optrekken en weer laten zakken) en op bepaalde punten schuurt dan de lak eraf. Doe je er niets aan dan kruipt het vocht onder de lak en dan kun je de hele boel weer kaal halen en opnieuw de laklagen opbouwen. Nu is het slechts bijwerken.


Verder hebben we hier een explosie van groen. Eergisteren keek ik nog naar onze beuken en toen dacht ik nog: 'gelukkig staan ze nog niet in het blad, nu kan de zon nog even fijn op de grasmat schijnen en kan ook de regen de grasmat bereiken.' Vanochtend stappen we de voordeur uit voor de wandeling met de woefen en wat zie ik, de beuken staan helemaal in het blad! Zo snel is dat gegaan.  Ook achter ons huis staat ineens alles in het blad, een prachtig gezicht al dat jonge groen.

Om deze laatste strofe nog even kracht bij te zetten liep ik net naar buiten om deze twee foto's te maken.



En wat hoor ik..... de KOEKOEK! (18-05-2021) Helemaal vanuit tropisch Afrika naar hier gevlogen, onvoorstelbaar. Vorig jaar hoorde ik hem voor het eerst op 21 mei en het jaar daarvoor op 23 mei. Ze dumpen hier hun eieren en vliegen dan in juni/juli alweer terug. De jonge vogels volgen op een later moment. 

Wel hier laat ik het weer bij. Ontvang een hartelijke groet van ons en wordt vervolgd.....



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten