maandag 10 mei 2021

In de tuin

Vanmorgen werd ik wakker met een paar pittige onweerslagen. Snel stapte ik m'n bed uit om naar buiten te kijken. De lucht was donker en het regende. Toen ik na de dagelijkse douche beneden kwam en we tijdens het ontbijt samen de dag even doorspraken kwamen we erop uit dat dit weer ons de kans gaf even een slag in de huishouding te doen. Tijdens het ontbijt echter klaarde de lucht al een beetje op en na het opruimen van de spullen konden we droog met de honden wandelen. 
Ik had nog mijn winterjack aangetrokken maar tijdens het lopen liep het zweet me over de rug. Dus jas uit en de lange mouwen lekker oprollen, niks niet donker weer maar steeds meer zon en heerlijk lekker warm. We konden wel weer opnieuw werkoverleg hebben want dit is helemaal geen weer voor een slag in de huishouding, dit is weer om de tuin in te gaan. Daarover waren we het beiden wel eens. Maar wat pak je op als er vele dingen zijn te doen. Gerrit stelde voor de boontjes te planten. Dat snap ik wel, wat hij lust ze zo graag dat hij maar amper kan wachten tot ze groeien. Zelf vind ik dat meer een klusje voor de leuk, voor 's avonds. Ik zou overdag liever iets substantieels gaan doen. Het voorstel werd om de grasmat voor zo goed en zo kwaad als het gaat een beetje los te harken zodat we nog wat graszaad bij kunnen zaaien. Er zitten namelijk nog flinke kale plekken in de nieuwe grasmat. Wanneer de grote beuken in het blad komen dan is het daar met de groei van het gras wel zo'n beetje gedaan. Dan komt er te weinig zonlicht en weinig regen op de grasmat. Bovendien trekken de beuken alle voeding uit de grond vandaan. We hebben voor twee weken terug de mat bemest en nu konden we mooi zaaien. Er wordt nog wat regen voorspeld en er komt nog veel zon op de mat (maar dan moet die wel schijnen natuurlijk). We zijn daar zo ongeveer een uurtje mee bezig geweest en daarna is Gerrit naar de Seringen haag gegaan om die onkruidvrij te maken en ben ik in het tuintje rond de erker en onder het woonkamerraam aan het werk gegaan. De planten die we daarin hebben geplant doen het allemaal goed en het tuintje begint er al leuk uit te zien nu alles uitloopt. Met een greep heb ik de aarde los gemaakt waarna ik het onkruid er zo uit kon trekken. Het is nu weer een lust voor het oog.


Na de thee had ik eventjes genoeg van het krom staan en ben ik een deel van ons gras gaan maaien. De eerste snee is er af. Dit jaar op 10 mei, vorig jaar op 2 mei en het jaar daarvoor op 26 april. iets later dan de voorgaande jaren mogelijk door de aanhoudende nachtvorst. Ik hoop dat die nu voorbij is.


In de gemaaide grasmat zit erg veel mos. Het oppervlak is te groot om het met de hand te verticuteren. We hebben gezocht naar een machine in de verhuur maar die was niet te vinden. Gerrit dacht nu zelf maar een elektrisch machientje te kopen maar ik weet eigenlijk niet of dit wel zoden aan de dijk zal zetten. Ik vermoed dat zo'n machine niet de mat gaat opensnijden maar dat slechts het mos in de messen zal worden opgenomen. We zijn er dus nog niet helemaal uit.

Net toen ik klaar was met maaien kwamen Fr en S langs. Zo had de dag zomaar nog een erg leuke afsluiting. 
Om negen uur 's avonds hebben we de boontjes nog in de grond gedaan, laat die nu maar groeien.

Ontvang een hartelijke groet van ons en wordt vervolgd.......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten