zaterdag 27 maart 2021

Een ''ei'' gelegd

We beseffen het heel goed, het is een aankoop die je maar één keer in je leven doet! Al lange tijd kwam het idee van het kopen van een 'husbil' zoals een camper in het Zweeds heet bij ons boven drijven. Dit omdat het reizen met de caravan bezwaren oplevert. Onze caravan was meer dan prachtig en eenmaal op de camping kon ik  en konden wij er reuze van genieten. Veel ruimte en comfort beter dan je jezelf kon wensen. Echter het reizen met de caravan kon ik niet appreciëren. Vaak zat ik met samengeknepen billen in de auto. Eenmaal, dat was ook de eerste keer toen we met onze net nieuwe Kabe caravan reden, begon hij te slingeren. De oorzaak hiervan was meervoudig. De auto, destijds de Honda was aan de lichte kant, we reden 80 km voor de combinatie auto en caravan het kantelpunt (wat wij niet wisten), we hadden twee fietsen achter op het fietsenrek, het waaide hard met wind op de zijkant van de caravan en er reden ons grote vrachtauto's voorbij met een zuigende werking op de caravan en auto combinatie en tenslotte reden we op een stuk snelweg met een sterke neerwaartse helling. De caravan begon enorm te slingeren. Het was kantje boord dat we hem op de weg hielden en stukken van de banden van de caravan zaten op de buitenkant van de wielkasten. Gelukkig hadden we net van tevoren een uitzending gezien over wat te doen bij een slingerende caravan. Dat is gecontroleerd remmen om de snelheid te verminderen. Gerrit zat aan het stuur en we kregen de caravan maar net onder controle. De eerstvolgende parkeerplaats hebben we de boel aan de kant gezet en toen bleek dat alle kastjes open waren gegaan en de inhoud ervan op het aanrecht en de grond waren gevallen. Gaten in het aanrecht en beschadigde kookplaat etc. Wel de materiële schade was niet het grootste punt, daarvoor waren we goed verzekerd maar elke verdere tocht stond ik op scherp wanneer de caravan begon te bewegen en dat doet hij eigenlijk steeds wel een beetje. Je voelt hem wanneer hij is aangehaakt, ook toen we later een stabilisator hadden laten plaatsen. Het maakte dat ik niet echt meer een ontspannen plezier kon beleven aan het kamperen met de caravan ook al ging het met onze Volvo zonder problemen, dat is een echte caravan trekker. Ik was getraumatiseerd denk ik. Dat op scherp staan tijdens het rijden dat nam niet af hoe ik mijn best ook deed, ook niet na de lange reizen die we later nog met onze caravan hebben gemaakt. 
Zodoende kwam de afgelopen jaren al vaker de vraag bij ons op of we misschien een camper zouden kopen. Eerder heb ik daar een blog over geschreven. Maar een camper die koop je niet zomaar, het is een enorme financiële investering. Een keer of drie konden we de gedachte aan het kopen van een camper parkeren maar deze vakantie kwam die vraag weer naar boven. We hebben gezocht op internet naar ervaringen met camper rijden, naar ervaringen met het kopen van een camper. Wat erover te lezen was hebben we erover gelezen en daarna voor onszelf dingen op een rijtje gezet.


Dinsdag zijn we naar Stenstorp gereden. Dat is een dorp in onze provincie en daar zit een vooraanstaande Kabe dealer. Daar hadden we ook onze caravan voor service. We vonden daar natuurlijk een husbil naar onze wensen, hoe kan het ook anders. Een zoals dat heet, heel geïntegreerde camper, een Kabe Travelmaster 760 LGB. We hebben hiervoor gekozen omdat bij deze camper de bestuurderscabine ruim is met veel raam. De scheiding tussen woondeel en bestuurdersdeel gaat heel geleidelijk in elkaar over zonder niveauverschil in de vloer. De half geïntegreerde husbil is wellicht sportiever om te zien maar wij kozen voor deze ruimte. 
De gekozen camper heeft een grote garage. Hierin kunnen we een voorziening maken voor onze honden. Daarin kunnen ze slapen en verblijven tijdens het reizen. We maken een verbinding tussen de garage en het woondeel zodat we de honden kunnen zien en zij ons. Ook komt er een camera in de garage die een beeld geeft in het display van de routeplanner. Zo houden we een goede controle over hoe zij het daar hebben. De camper heeft ook hydraulische steunen die met een druk op de knop uitgaan en nog een druk op een andere knop en de luifel gaat uit. De techniek staat voor niets. Zo hoeven we niet handmatig zaken uit te draaien wanneer we op een kampeerplaats aankomen, hij zet zichzelf waterpas. Functies gericht op de tijd die voor ons ligt. 



Een extra bed 200 x 140 opgeborgen in het plafond 



We wonen hier in een heel mooi land en ook de buurlanden willen we graag nog beter gaan verkennen. Wanneer de pandemie onder controle komt en we daar naartoe te kunnen reizen. Zo hopen we intens te kunnen genieten van de mogelijkheden die deze aankoop ons kan bieden. Vandaag hebben we dus de definitieve beslissing genomen. Wij worden camperrijders en we zullen zien hoe ons dat vergaat, het ei is gelegd en nu maar kijken wat eruit komt.

Het is vrijdag, het weekend staat voor de deur. heb het goed, blijf op gezonde afstand van elkaar en blijf vooral gezond!

Een hartelijke groet van ons en..

Wordt vervolgd.....

 

6 opmerkingen:

  1. Jou myn aai mar oan de hunenzaterdag, maart 27, 2021

    Lokwinske mei jim camper. Wy hoopje dat jimme der in soad moaie reizen mei meitsje kinne!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh dizze hie ik noch even mist! Wow, wat in ding! Protte wille dernei.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja it is in decadente oanskaf. Wy hawwe der lang oer neitocht en it toch mar dien. It is un soart fan twadde huske op tsjillen.

      Verwijderen
    2. Myn heit en mem ha ek in camper mar dat is in omboud buske. Wol mei in bêd fan rom 2 meter deryn. Jimmes is tink ik wol in oar ferhaal. En fansels ha jim gelyk, now or @1never!

      Verwijderen