maandag 8 maart 2021

We hebben ze gezien

Ja hoor....ze zijn er! Maar nog niet heel veel maar we hebben ze gezien! Nadat we gisteren hard hebben gewerkt aan het leggen van de parketvloer en dus niet echt een weekenddag hadden gehad, hebben we vandaag een uitstapje gemaakt. Een paar weken terug (20 febr) stond er een bericht in de krant over de aankomst van de eerste kraanvogel. Sinds dat bericht ben ik op de uitkijk of ik ook ergens mijn eerste kraanvogel aantref maar tot op heden geen succes gehad. Daarom besloten we vandaag een kijkje te gaan nemen in Hornborgasjön. Dat is een meer gelegen in een natuurgebied/vogelreservaat. Het is hier waar de Kraanvogels naartoe vliegen vanuit Hamburg waar ook een rustplaats is waar de vogels worden bijgevoederd.

We hebben de toeristische route genomen en zijn door prachtige stukken van Västra Götaland gereden.


Blijkbaar ligt het gebied waar we naartoe reden iets hoger want we reden nog best vaak over besneeuwde wegen. We hebben al twee weken 'Vårvinter' weer met overdag heerlijk veel zonneschijn en 's nachts vorst tot een graad of minus vijf. De winter is dus nog niet helemaal op z'n retour. Vandaag leek het achter het glas lekker voorjaarsweer te zijn maar buiten was het maar één graad.

Na een tochtje van krap aan twee uurtjes kwamen we aan bij het doel van onze rit. 

Hornborgasjön

Op het stuk land bij het meer waren veel vogels aanwezig, voornamelijk ganzen maar ook een aantal zwanen. Rustig kijkend met onze kijker ontdekten we heel in de verte een aantal groepen kraanvogels. Het waren er echt nog niet veel. Onze telling stokte bij ongeveer 45 en zo ver weg dat het bijna niet was te zien. We hebben ze ook niet zien vliegen. Tijdens onze bezoeken in de voorgaande jaren, we gaan elk jaar wel een keer, vlogen de kraanvogels af en aan. Nu waren ze eigenlijk heel rustig.

Scherpe foto's hebben we niet kunnen nemen. Op de foto hierboven zie je rechts van het midden aan de waterkant drie grote vogels staan. Dat zijn kraanvogels. Die waren onderdeel van een groep van 12, een eindje verderop was nog een grotere groep van ongeveer 30 vogels. Alle anderen zijn ganzen en zwanen. De beelden zijn absoluut niet spectaculair maar Gerrit en ik vonden het een beleving getuige te zijn van de eerst aangekomen kraanvogels dit jaar. Het was een bijzondere dag, zo op de maandag!

Gisteren waren we dus lekker bezig met de parketvloer. Laminaatparket in de kleur walnoot. Nu we geen oppas meer hebben :-) hebben we de honden meegenomen en die kregen een heerlijk plekje onder de trap. Heerlijk in die zin dat de vloer daar heel lekker warm is vanwege een verwarmingsring in de betonplaat waar het huis op staat. Je kunt wel zeggen dat we er 'geen hond aan hadden'. Ik heb er zelf ook even gelegen en het was heerlijk warm.


Zo hadden we mooi de handen vrij voor de klus. Zelf heb ik het meeste niet gedaan, het waren vooral Gerrit en S en Fr. die zich over het leggen van de vloer ontfermden. Ik heb even iets lekkers voor bij de koffie gehaald want dat mag best wel wanneer je zo hard werkt.

Zo rond een uur of zeven 's avonds lag het parket in de woonkamer en de aangrenzende eetkamer en het ligt er supermooi in. Nu de plinten nog en dan is het klaar. Na het eten hebben we alles schoongemaakt en met elkaar de kamer weer ingericht. Het is echt een heel ander gezicht, de vloer heeft een warme uitstraling en S en Fr. zijn er erg mee in hun nopjes. Nu kunnen ze de dingen een vaste plek geven in de kamer en leven ze niet meer op het beton.

Gösta vond het ook fijn dat de vloer erin lag en vooral dat de bank weer in de kamer stond.   Hij kwam gezellig even bij ons zitten. (Al duurde de zit niet lang want S en Fr. zijn onverbiddelijk).

Ik heb nog even weer een handjevol gordijnen mee naar huis genomen om ze in te korten. Dan is dat ook maar weer klaar. Dat is dan denk ik ook wel zo ongeveer ons laatste klusje rond het verhuisgebeuren. De grodijnen liggen alweer klaar, morgen kan ik ze ophangen want dan gaan we de plinten timmeren.



Ontvang een hartelijke groet van ons!

Wordt vervolgd........






























Geen opmerkingen:

Een reactie posten