vrijdag 12 maart 2021

Koning winter nogmaals op visite

Na zo ongeveer veertien dagen mooi zonnig weer te hebben gehad, hadden we het voorjaar een beetje in ons hoofd. Dan is de terugkeer van koning winter toch wel even slikken. 
Dinsdag was een wat grijze dag maar wel droog en niet al te koud. We zijn in Hjo wezen klussen, Gerrit heeft nieuwe plinten gemaakt in de woonkamer van S en Fr. Die kochten we eerst in de bouwmarkt te Hjo. Een prachtige zaak waar je met de auto doorheen kunt rijden en waar ze van alles hebben. En al waren we een nieuw gezicht in de klantenkring, even een foto maken van de streepjescode en afreken bij de kassa, geen probleem.


Dat even plintjes timmeren duurde overigens de hele dag, die plintjes nemen meer tijd dan je denkt. Maar het staat prachtig. Bij de deurposten heeft Gerrit een opstaand blokje gemaakt waar de plint dan mooi tegenaan valt. De nieuwe plint is namelijk dikker dan de oude en anders zou het er lelijk uitzien bij de aansluiting van de vloerplint op de deurplint en afbreuk doen aan de nieuwe vloer en dat willen we natuurlijk niet :-). Ik heb de spijkergaatjes geplamuurd een andere keer kan ik de plinten dan schuren en afschilderen. S en Fr kookten nog een heerlijke maaltijd waarmee deze dag een soort van feestelijke afsluiting kreeg. 

's Avonds thuis hebben we nog even twee afleveringen van de Vikingen serie gekeken. We zijn nu bijna door de zes jaargangen heen. Ik weet niet of ik de serie kan aanbevelen. Wij kijken met plezier maar het is bij tijd en wijle te gruwelijk om naar te kijken. Ik sla dan mijn handen voor mijn gezicht en kijk door mijn vingers naar de beelden  Houd je er nu iets aan over, aan het kijken naar zo'n serie. Wel het is duidelijker geworden dat de Vikingen het strijdende deel van de Noormannen vormen en dat de tijdsperiode van de Noormannen en Vikingen lag zo tussen 700 en 1000 na Chr. en we kennen nu een aantal namen van grote strijders. De serie heeft een historische grondslag maar is natuurlijk ook gedramatiseerd met gevolgen voor de historiciteit. Het was een onveilig leven, dat van de Vikingen, ik ben blij dat ik nu leef en niet toen.

Woensdag hebben we boodschappen gehaald in Mariestad. Niets bijzonders. Wat dan wel weer bijzonder was is dat er op het plaatselijke fb forum een draadje was over een gebeurtenis in ons dorp. Het bleek dat er 's avonds een vrouw rondliep die soms voor de ramen ging staan om naar binnen te kunnen kijken of aanbelde met de vraag hoe laat het was. Een vreemde gebeurtenis. Er ontstond een hele discussie over waarbij sommigen opriepen tot het nemen van een foto van de persoon en anderen zich afvroegen of ze ook bloed aan de handen had.... Wel dat was gelukkig niet het geval. De politie is ingeschakeld en heeft op een gegeven moment de vrouw blijkbaar gevonden en haar meegenomen. Zoals het zich laat raden was het iemand met psychische problemen. Ik hoop maar dat ze nu op een plek is waar het goed voor haar is en waar ze behandeling krijgt voor haar problemen. 




Donderdag zouden we nogmaals naar Hjo. Maar 's ochtends stormde het windkracht tien en sneeuwde het dikke vlokken. Koning winter liet zich nog even zien. We hadden niet veel zin om weg te gaan in zulke omstandigheden. We hadden net onze spijkerbanden ingewisseld voor de normale winterbanden die niet al te veel profiel meer hebben. Dan is het beter het zekere voor het onzekere te nemen en thuis te blijven. Echter.....'s middags toen de wind al wat was gaan liggen besloten we toch nog een ritje naar Skövde te wagen. Onze wasmachine heeft het begeven en moest worden vervangen. We hebben bij de El Giganten een nieuwe Samsung aangeschaft. De vorige wasmachine was door het hele huis te horen wanneer hij draaide. Oorzaak was een versleten lager van de trommel. Tijdens het centrifugeren liep de wasmachine ook altijd iets naar voren. Omdat de machines op een verhoging staan was ik al een tijdje bang dat hij van het plateautje af zou lopen. Gelukkig is dit niet gebeurd. De nieuwe machine draait geruisloos en staat stil, heerlijk is dat. 


Vandaag vrijdag is alle sneeuw weer verdwenen. Overdag is het rond de zeven graden in de plus. We zijn weer naar Hjo gereden. Gerrit moest nog metalen strippen aanbrengen op de overgangen tussen het parket en de vinyl vloer in de keuken en naar de hal. Ik heb wat prutsklusjes gedaan. 
Aan het einde van de dag hebben we de komst van het weekend even met elkaar gevierd met een borreluurtje met een glas water uit het Vättern (we moesten nog autorijden). Heerlijk zacht water hebben ze in Hjo. Pas toen iedereen even rustig zat wilde Gösta zijn eerste bak brokken eten die dag. Deerhouds zijn grote windhonden, af en toe lijkt het of ze ook van de wind kunnen leven.  Wat nog wel leuk was is dat Greetje nog even belde en vertelde hoever ze nu is met het inrichten van haar appartement. Het begint er al heel gezellig uit te zien. Alle door haar bestelde meubeltjes zijn volgens afspraak geleverd en voldoen aan de verwachtingen. Morgen heeft ze haar tweede Covid test sinds haar aankomst in Engeland. De eerste was gelukkig ook negatief, nu de tweede nog. Is die goed dan mag ze weer naar buiten en zit haar quarantaine er op.


Zo vullen de weken zich met activiteiten die soms het benoemen waard zijn en soms niet. Wij scharrelen tot nu toe goed door de Corona tijd heen. Gerrit hoopt in april zijn vaccinatie te krijgen voor mij zal het wel iets later worden. Gisteren hoorde ik Anders Tegnell (onze Jaap van Dissel) zeggen dat op dit moment één miljoen Zweden gevaccineerd zijn. Dat is dan tien procent van de bevolking. Dat viel me mee. Men verwacht dat voor midsommar alle volwassenen een eerste vaccinatie zal hebben gehad. Ik ben benieuwd of men dat gaat halen. Het Astra Zeneca vaccin is hier het meest gebruikte vaccin maar ook hier zijn er net als in NL problemen met de levering. 

Tabell 1. Antal rapporterade vaccinationer totalt
DatumAntal vaccinationer
2021-03-12, kl 00:301 093 915
2021-03-11, kl. 00:301 049 986
2021-03-10, kl. 00:301 010 832
2021-03-09, kl. 00:30986 389
2021-03-05, kl. 00:30890 291



Ik denk dat wij dit weekend even lekker gaan relaxen en dat wens ik ook jullie toe. Maak er wat van en blijf gezond en ontvang een hartelijke groet van ons!!

Wordt vervolgd.........

P.S. Ik vergeet nog te vertellen dat we donderdag twee kraanvogels door het Vångdalen zagen vliegen. Helaas geen foto omdat we in de auto zaten onderweg naar de wasmachine.
















 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten