donderdag 5 maart 2020

De klus is geklaard

We beschouwen de klus als afgerond! De aanleg van het spoelbakje daarvan maken we een aparte ticket. We zijn nog twee dagen aan het afwerken geweest. Het aanleggen van de verlichting nam nog meer tijd dan ik had gedacht. Dat komt vooral omdat de muren van de kelder bikkelhard zijn. De toch wel sterke klopboormachine met scherpe boren (die we er speciaal voor hadden aangeschaft (die boren dan)) kwam maar niet door de muren. Dus elk gat of gaatje kostte veel energie en tijd. Maar het is klaar en ik heb nu prachtig licht in de droogkamer. Gisteren, dat was woensdag, hebben we de decoratieve wandtegels geplakt en ook dat nam veel tijd. Tegels op maat slijpen en in het plakken oneffenheden wegwerken vraagt per tegel een eigen aanpak. Daarna moest alles nog worden afgekit en als je dan zo aan het kitten bent, niet ik maar Gerrit, dan zie je steeds meer randjes waar nog wel een beetje kit op z'n plaats is. Het monteren van de nieuwe deurkruk nam ook een avond in beslag. Niet het aanbrengen van de nieuwe maar het verwijderen van de oude. Wellicht een kruk van meer dan 100 jaar oud. Hij wilde niet uit elkaar, de delen waren met elkaar vergroeid zou je kunnen zeggen. Gerrit had er eerst al wat kruipolie op gedaan en dit 24 uur laten zitten maar helaas zonder resultaat. De oude kruk hing helemaal laveloos en lusteloos naar beneden zodat het moeilijk was de deur te sluiten. Op zich was het slot nog ok maar het gat van het vierkante staafje was helemaal uitgerammeld. De kruk had dus veel vrije slag. Op het laatst hebben we de zaag erin gezet en het staafje doorgezaagd. Daarmee waren we er nog niet, Gerrit moest toen het staafje er nog uit boren. De aanhouder wint en op een gegeven moment hoor ik hem roepen: 'het is klaar! Toen waren we wel een paar uurtjes verder. Dit is een voorbeeldje van dingetjes die je tegen kunt komen bij het renoveren van een oud huis en waarvoor je dan weer een oplossing moet zien te vinden. Dat zijn de dingen die veel tijd nemen. Gelukkig is dat geen probleem, want de tijd...die hebben we! De nieuwe kruk is gemonteerd met twee spijkertjes die de ruimte tussen het staafje van de kruk en het slot opvullen. Zo kunnen we mooi het oude 100 jaar oude slot blijven gebruiken.
Wanneer ik aan Gerrit vraag hoe het mogelijk is dat hij al deze dingen zo kan oplossen dan zegt hij dit geleerd te hebben van mijn vader met wie hij vroeger in de vakantietijd altijd werkte. Kijk, dat raakt mij dan wel weer. 
Ik laat nu eerst een aantal foto's zien van hoe het er aan het einde van deze dag, de donderdag, uitziet. De fase waarin wij zeggen dat deze klus is geklaard...
Heerlijk een groot aanrecht met bakken voor kleine handwasjes en een groot werkblad waaraan ik de was kan opvouwen.

Onze nieuwe wasruimte


Een decoratief hoekje, met mijn rieten wasknijpermandje en een kaketoe. Die laatste heb ik daar staan omdat ik ooit een filmpje op youtube zag met dansende kaketoe's op muziek van Elvis. Ik heb daar zo om gelachen dat ik er buikpijn van kreeg. De kaketoe maakt me vrolijk en daarom vond ik hem in de tvättstuga wel op z'n plaats. Het is voor mij een ankertje naar een leuke herinnering. Op het plankje wil ik nog een paar plantjes neerzetten maar dat komt nog. Die moet ik eerst stekken.


Hier begon het mee, gemaakt naar een voorbeeld gevonden op Pinterest geloof ik. Ik vond het meteen zo leuk en zo passen bij ons huis. Hieruit ontstonden meerdere andere ideetjes voor deze ruimte.

Dit is dan mijn droogkamer, vroeger was dit een aparte ruimte die met deuren afgesloten kon worden van de wasruimte. De scharnieren zitten nog in het kozijn. Hier zit ook een radiator. In deze ruimte hebben we nu verlichting en stroompunten. De wasdroger is er ook geplaatst al gebruik ik die zeer zelden. Maar wel handig om de wasmand op te zetten bij het was ophangen. Dan hoef ik niet steeds te bukken.








De droogruimte ook aangekleed met een mooi vergezicht

 Wel dit is het geworden. Nog even een beeld van de laatste werkzaamheden, het afkitten van het werkblad.

En als laatste foto een hart want we hebben de klus met liefde voor ons huis en met liefde voor elkaar geklaard.


En omdat het altijd leuk is om te zien hoe het was en te zien hoe het is geworden:

Dit was de wasruimte zoals getoond op de verkoopfoto's

dit was de wasruimte na de renovatie met de verfkwast 
en zo is het nu

De kelder verkeert na een ernstige schoonmaakbeurt gisteren en vandaag weer in een staat van ordentelijke properheid....



te wachten op de volgende klus.

Wordt vervolgd.....

P.S. En het allermooiste van vandaag zou ik bijna vergeten te benoemen. Vandaag vlogen er twee Kraanvogels over het Vångdalen, luid krijsend. Wonderbaarlijk mooi! Het voorjaar in de lucht.

2 opmerkingen:

  1. Wat is het een prachtige en fijne wasruimte geworden.
    Het zal een voldaan gevoel geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het geeft zeker een voldaan gevoel Willy! Het is een mooie start van onze kelder renovatie, eentje die moed geeft verder te gaan met wat er nog moet gebeuren in de kelder.

      Verwijderen