donderdag 26 maart 2020

Stobbenfrezen

We hebben heerlijk weer vandaag. De zon schijnt de hele dag volop en de temperatuur is zo lekker dat we de jas uit kunnen laten. Echt voorjaar! 
Wij zijn de dag begonnen met het afmaken van de inhoud van ons composteervat. We moesten nog wat aarde toevoegen en tuinafval alvorens het vat te kunnen vullen met groenafval uit de keuken. Ons emmertje zat vol en dat wilden we nu graag in het vat deponeren. 
Daar gaat het allereerste emmertje groenafval uit de keuken

We hebben nog een bak vol met vochtabsorberend strooisel gekocht dat we elke keer wanneer we iets in het vat deponeren moeten toevoegen. Laagjes is belangrijk, zo blijft de inhoud luchtig en dat doet ertoe in het composteer proces. Ik ben benieuwd of het ons straks mooie zwarte compost gaat opleveren. 


Toen we vanmorgen aan het ontbijt zaten, ja we zitten vrij lang maar hebben dan ons ontbijt al achter de kiezen, ben ik gaan zoeken naar een bedrijf hier in de buurt dat stobben kan frezen. In onze tuin hebben we ongeveer 7 stobben en daar komen vandaag nog een paar bij omdat we hebben afgesproken nog een aantal bomen te gaan rooien. Bomen die van een slechte kwaliteit zijn of niet op een goede plek staan. Ik vond een bedrijf in de buurt en kon op internet een contactformulier invullen. Toen Gerrit en ik net in de tuin aan het werk waren gegaan ging mijn telefoon al en maakte ik een afspraak voor 'een dezer dagen'. 
Omdat er nog twee bomen moeten worden neergehaald hebben we dat werkje eerst maar ter hand genomen. Eén kleine boom die we zomaar klaar hadden en één grote boom die op ons erf aan de kant van de weg stond. Die boom vroeg wel wat beleid om hem niet op de weg te laten vallen maar netjes op de scheiding tussen ons erf en de kerkgrond. Dat lukte perfect. Voor de zekerheid hadden we de boom geborgd met een spanband maar dit was niet nodig geweest. Ik meende een mooi filmpje van de val te hebben gemaakt maar omdat ik het zo spannend vond stonden slechts mijn voeten op het filmpje zodat ik het niet kan laten zien.


Toen we druk met het verwerken van de boom in de weer waren zagen we de stobbenfrezer langsrijden. Hij was net in de buurt en kwam even opnemen wat er moest gebeuren. Met elkaar hadden we nu negen stobben, hij noemde een prijs, wij gingen akkoord en hij begon direct te frezen.
Dat was nog eens lekker vlot. 
Wij zijn bij hem uit de buurt gebleven en hij bij ons zoals we bij zijn aankomst hadden besproken zo van: 'Vi håler fysiskt avstånd'. Mooi rustig heeft hij onze negen stobben gefreesd, dat waren nu negen gaten in de grond geworden. Die kunnen we vullen met aarde en er graszaad in strooien. 

Het frezen van de stobbe

De check
 Een aantal gekapte bomen gaan we vervangen. Voor één hadden we al een boom klaarstaan. Dat was de boom die we aan de kant van de weg hadden omgehaald. Die stond scheef en groeide met de kroon in een nevenstaande boom. De nieuwe boom, een beuk,  hebben we een aantal meters verderop geplant. Die boom heeft daar alle ruimte om mooi uit te groeien. We hopen natuurlijk dat die boom het goed gaat doen. Een mooi gebaar zo in een tijd die zich vult met zorgen over de gezondheid van onszelf en die van anderen.



Daar sta ik met de nieuwe beuk in de ene hand en mijn bril in de andere maar dan op de rug. Onderhand was het alweer zeven uur geweest, tijd om te stoppen want vanavond hadden we ook nog een Zoom meeting met de meiden want de zoon liet het vanavond afweten op zoom. Voordat we naar binnengingen heb ik nog eventjes genoten van het prachtige avondlicht. Ik was net te laat om de tien overvliegende Kraanvogels in de foto mee te nemen.


Zo zijn we ook deze dag weer goed doorgekomen.

Wordt vervolgd......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten