maandag 16 maart 2020

Weer thuis

Eén ding is nu zeker en dat is dat de geplande Griekenlandreis in april niet doorgaat. Griekenland heeft de grenzen dicht. We kunnen de vluchten omboeken, de gereserveerde huisjes kunnen we deels annuleren en deels moeten we ze betalen, al met al zijn de rampen nog te overzien. Gaan we nu in september of zitten we dan nog midden in de Corona. Dat is nu de vraag, en het is een luxeprobleem dat realiseer ik met goed! Het is in elk geval goed dat er nu duidelijkheid is over onze reisplannen in april. Dat kunnen we nu loslaten.

Corona krijgt ons meer en meer in de greep, zeker na een dagje bellen over bovenstaande met onze kinderen. Femke en Louis wonen in Brabant en werken thuis en zitten ook zoveel mogelijk thuis. Het gaat hen gelukkig goed maar het is een bezoeking vooral met betrekking tot werk. In Friesland komen langzaam maar zeker meer gevallen maar Henk en Chang zijn nog optimistisch. In Engeland zit Greetje ook thuis en Suzanne werkt sinds deze week ook vanuit huis en haar Fredrik gaat nog naar zijn werk, hij werkt op een kleinschaliger bedrijf.

Als moeder houdt het me bezig, je wilt graag dat de kinderen er goed doorheen rollen. 
En wanneer weet je nu of je Corona hebt of hebt gehad.
Wanneer je een beetje snuft of een droog hoestje hebt of een dag last van je keel en je wat sukkelig voelt, is dat dan een normale verkoudheid of is het een lichte uiting van een serieuze Corona en draag je daarmee bij aan de groepsimmuniteit. Het zijn onzekere tijden, dat is duidelijk en de onrust in mij neemt erdoor toe. Ik vind het lastig om te gaan met die onduidelijkheid.

Ondertussen zitten we nu weer thuis, de beste plek om te zijn. Vakantie houden is leuk wanneer je ontspannen bent, maar dit was wel een vakantie met een in toenemende mate zorgelijke bijsmaak. De laatste dagen ervan wilden we ook wel weer naar huis. Daar zijn we dus nu weer. Maar eens kijken hoe het leven hier is en hoe Corona hier in Undenäs  en in Västra Götaland invloed heeft op het dagelijks leven.

De thuisreis daarvan hebben we gelukkig wel kunnen genieten. We hadden ervoor gekozen de route over Särna te nemen. Daarmee konden we veel langer over de fjällen rijden dan bij de route over Mora en dus langer door de sneeuw. En wat lag er veel sneeuw! En zo puur en wit met glinsterende sneeuwkristallen. Het was een prachtig gezicht. Hieronder enkele foto's die ik zo onderweg heb genomen: 

metershoge sneeuwwallen langs de kant van de weg
Huizen verdwenen soms bijna in de sneeuw
hier ook







 Een klein eindje voorbij Sälen troffen we veel rendieren aan op de weg. Waarschijnlijk wordt de weg door de volle zon een beetje warmer en zoeken de dieren die warmte wat op. 




 Ze gaan echt maar met moeite aan de kant, wij banen ons heel voorzichtig een pad door de kudde heen. Uiteindelijk gaan ze aan de kant maar soms zit je er bijna tegenaan.






Voorbij Malung was de winter voorbij, daar lieten we ook de bergen achter ons. De zon krijgt echt al meer te vertellen. Vårvinter noemt men dat hier, een soort van extra seizoen die zich laat omschrijven als winter met een vleugje voorjaar er overheen maar ook veel kleurrijker dan de echte winter.


 En nu zitten we weer thuis en dat is heerlijk, thuis met onze eigen dingetjes, de planten, de tuin. Morgen gaan we Arvid en Fynn ophalen bij Suzanne en Fredrik. Daar hebben ze het vast heel erg naar de zin gehad.

Hoe ervaren jullie eigenlijk de Corona perikelen?

wordt vervolgd....









8 opmerkingen:

  1. Hej Johanna,

    Hier even een Corona update uit Småland. Wij hadden ook een reisje geboekt in april en kunnen dat nu voor 15 euro omboeken naar een andere datum. Maar ja, de vraag is, welke datum dan? 3 maanden later of 6 maanden later? En kunnen we eventueel wel op vakantie in eigen land? We wilden nog wel even met het caravannetje er op uit richting Lapland in mei of juni. Kan zoiets? We zullen het zien tegen die tijd.

    Ik denk dat we wel een jaar kunnen uit trekken voordat de bevolking een beetje immuun wordt en dat moet nu wat verspreid gebeuren. Voor ons zelf zijn we niet zo bang, we zijn gezond en "jong". (haha.... vijftigers) 80% krijgt lichte griepverschijnselen en ik ga er vanuit dat wij bij die groep horen. En misschien hebben we het nu al, ik ben een beetje snotterig deze week en daarom maar niet naar het breicafé gegaan afgelopen donderdag.

    We wonen på landet in een gehuchtje met ongeveer 6 huizen. De meeste buren zijn echter 70+, dus misschien moeten we binnenkort maar een dienst aanbieden als boodschappensevice voor de buren. Deze leeftijdscategorie wordt geadviseerd binnen te blijven. Mijn ene buuf heeft nooit "rust in de kont" en zie ik wel 3x per dag langsrijden in de auto. Die gaat voor elk wissewasje naar het naburige dorp. Dus voor haar wordt het een straf en ze zal zich wel niet houden aan het advies.

    Maar we kunnen hier dus nog gewoon lekker naar buiten, lekker wandelen in de omgeving, komen bijna nooit iemand tegen. En als we een buur tegenkomen houden we wat afstand van elkaar, terwijl we een praatje maken.

    Gisteren moesten we wel even naar Växjö, André moest zijn rijbewijs verlengen, dus daar meteen maar boodschappen gedaan. Niet overdreven ingeslagen, gewoon zoals altijd, dat we weer een week of 2 vooruit kunnen. Vaak gaan we in Växjö wel een hapje eten, dat hebben we nu maar even overgeslagen voor de zekerheid.

    De enige zorg die ik echt heb m.b.t. Corona, is mijn moeke in Nederland. Zij is 81, krijgt 2 keer per dag thuiszorg en 1 keer per week huishoudelijke hulp. Verder heeft ze de sociale contacten (koffiedrinkers) afgezegd. Dat is verstandig, maar ik ben wel bezorgd. Als zij Corona krijgt, overleeft ze het niet denk ik, omdat ze al in slechte conditie is. Dus reisverbod of niet, als mijn moeke ziek wordt, moet ik toch echt naar NL.

    Nou zo ongeveer, Johanna. Ik hoop voor ons allemaal, dat we er met milde verschijnselen vanaf komen. Groetjes uit Ryd van Janneke en André

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk Janneke zo'n reactie op mijn vraag. Ook wij wonen 'på landet' en morgen kunnen we gewoon nog een wandeling maken door de natuur en dan niemand tegenkomen. Is het mooi weer dan kunnen we in de tuin onze dingen doen. We doen dat allemaal maar in het achterhoofd zit wel steeds 'het virus'. Op dit moment, nu er nog geen medicatie is, is de vraag niet zozeer of het komt maar wanneer het komt. Ik hoop met je dat wanneer het komt, de verschijnselen idd mild zullen zijn. Ik hoop dat je moeder ervoor gespaard blijft, je zorg om haar kan ik me heel goed voorstellen. Nogmaals leuk dat je reageert en een hartelijke groet uit Undenäs voor jou en André

      Verwijderen
  2. Ik ging nog wel naar de winkel en hield voldoende afstand, maar blijf nu toch maar thuis. Ik gebruik chemotabletten en denk wel dat ik in de risicogroep zit. Wij zouden half mei naar Zweden gaan, maar dat zal wel niet doorgaan. Ik kan mij niet voorstellen dat het dan al weer veilig is.
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Willy, Dank voor je reactie op mijn vraag. Ik lees erin dat het virus ook steeds meer greep op jouw leven krijgt, net als hier. Ik denk dat het goed is dat je voorzichtig ben nu je nog zo in het chemotraject zit. Daar wil je liever geen andere dingen bij hebben. Ik denk steeds van, eerst maar eens kijken wat april gaat brengen en dan kijken we naar mei. Maar waarschijnlijk zullen ook jullie de reis nog even moeten uitstellen. Pas goed op jezelf en op die je lief zijn en ontvang een hartelijke groet uit Undenäs.

      Verwijderen
  3. Hier in omgeving Aneby-Tranås hebben we nog niet gehoord over een besmetting. Ik ben uiteraard wel voorzichtig als ik naar de winkels ga. Meteen handen weer ontsmetten in de auto. Joke is sinds de operatie nog niet weer buiten geweest. Moet morgen hechtingen eruit laten halen. Afspraak om 08.00 uur gemaakt, in lege wachtkamer... Tja, het houdt ons wel bezig. Ook mijn ouders van 85 en 90 in Nederland zijn natuurlijk erg kwetsbaar. En als er wat gebeurd met hun? Hoe dan? Laten we er naar vanuit gaan dat het allemaal goed gaat. En dat het virus snel uitsterft. Dan kunnen jullie tenminste ook naar Griekenland. En wij in oktober naar André Rieu in Oslo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Heiko, dank voor je reactie. Gerrit zou zeggen dat een virus een stukje dood materiaal het is DNA geloof ik, het kan niet uitsterven, het enige wat we kunnen is er immuniteit voor verwerven. Daar lijkt het beleid in NL en S zich ook op te richten. Gecontroleerd de ziekte zich laten verspreiden over het hele land. Ik hoop dat het jullie en vooral ook Joke voorbij gaat. Zij heeft het laatste jaar al genoeg met haar gezondheid gesukkeld. En je ouders, dat kan ik me goed voorstellen dat je daar zorgen over hebt. Wanneer er iets komt dan wil je er naartoe en dat is op dit moment lastig. Ze moeten maar goed handen wassen na elke contact dat er met de buitenwereld is geweest. Ik lees in de reacties die ik krijg op mijn vraag dat een ieder zo zijn eigen ongerustheden heeft en dat is ook heel begrijpelijk. Pas goed op jezelf en op Joke en nogmaals dank voor je reactie.

      Verwijderen
  4. Hoe ervaren we corona virus?
    Enerzijds kalm en toch wel nuchter, anderzijds toch met onrustige spanning. Al die mensen die meer kunnen werken.
    Al die mensen die alleen zijn en nergens meer naar toe kunnen, je eigen kinderen die thuis zitten, of hard in het ziekenhuis werken, of plotseling full-time op de kinderen passen voor tenminste 3 weken. Of mensen die depressief zijn en er met al deze onduidelijke onzekerheid misschien helemaal niet meer er uit komen. Lastig hoor.
    Ben deze week maar een plannen gaan maken. Regelmatig extra contact maken via digitale middelen met vrienden die wat ouder zijn, gaan wandelen met weer een ander die anders de hele dag thuis zit,, kaartje sturen aan de kleinkinderen die we niet kunnen bezoeken en niet geknuffeld hebben sinds kerst. Plannetjes bedenken hoe we cadeautjes gaan brengen bij de kleinkinderen die jarig zijn/waren en het niet kunnen vieren. Zo kan je alles weer wat positiever gaan zien. Gelukkig is het heerlijk weer, dus veel in de tuin te doen.
    Overigens vragen we ons wel af of we eind mei weer naar Zweden kunnen, maar ach, dat zien we dan wel weer.
    Je kan nog wel met Finnlines en stena naar Zwden, maar het zal druk worden want Denemarken is dicht...tja voor hoe lang.
    Ach dat is allemaal minder, als pensionados heb je het relatief goed. Als je maar uit de buurt van anderen blijft.

    Wat een prachtige winterfoto 's heb je gemaakt. Ik geniet ervan.
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej jet, Dank voor je reactie! Zelf denk ik ook dat veel mensen de komende tijd toch wel wat zullen vereenzamen. Gelukkig hebben we de beschikking over digitale middelen om contact met elkaar te hebben. Zelf bellen we nu wel vaker met onze kinderen, we willen toch graag weten hoe het met hen is. net als jullie maken wij ook wel wat plannen over hoe de komende tijd door te komen. Weinig tot geen fysiek sociaal contact en in de winkels afstand houden. Voor het komende zomerseizoen hadden wij al een heel aantal afspraken staan. We gaan er nu vanuit dat een deel hiervan niet door zal gaan.
      Ja onze vakantie, die konden we nog maar net vieren. Het was prachtig in de sneeuw en we konden er gelukkig ook nog wel van genieten. Nu vinden we het ook heerlijk om weer lekker thuis te zijn. In roerige tijden is thuis dan toch wel de beste plek. Wel ik wens ook jullie toe goed gezond te blijven. Pas goed op elkaar! Groeten uit Undenäs.

      Verwijderen