zondag 22 maart 2020

Corona zondag

In Zweden hebben we een extra seizoen 'Vårvinter' genoemd. Vår is voorjaar en vinter is winter. Daar zitten we nu middenin. Het is een heerlijk seizoen! Het is koud, bij ons vooral 's nachts dan is het onder nul, overdag is het heerlijk weer met temperaturen tot ongeveer 8 á 9 graden. Maar volop zon en blauwe luchten. Daar word je echt blij van in deze sombere Corona tijden. 
De stand van bevestigde patienten staat hier in Zweden vandaag op 1934 maar in het echt zijn het natuurlijk veel meer, tot op dit moment zijn er 21 mensen overleden aan Corona. Men is hier heel druk bezig de IC capaciteit op te plussen vooral in de regio Stockholm en Göteborg. Het leger helpt en stelt materiaal en mankracht beschikbaar. We zien natuurlijk de schrikbarende beelden uit Italie en Spanje. Stefan Löven, de staatsminister heeft vanavond het land toegesproken. Hij hielt een toespraak die leiderschap uitstraalde, hij was de rust zelve en hij wees een ieder op zijn of haar verantwoordelijkheid en hield ons voor dat niemand zich daaraan mag onttrekken.  Hij hield ons voor dat er geen reden is tot paniek en dat de zaken goed onder controle zijn. Maar ook dat het zwaar is en wellicht nog zwaarder gaat worden.

Overdag gaat ons leven zo zijn gangetje. Gisteren zijn we begonnen met de eerste werkzaamheden in de tuin, ik had daar al een beginnetje mee gemaakt deze week. We zijn nu zover dat we de appelbomen aan het snoeien zijn, nog voordat ze uitlopen. Het is zelfs zulk mooi weer dat we buiten kunnen zitten voor de thee. Heerlijk!!





Op de zondag doen we meestal iets anders, dit om een beetje variatie in de dagen aan te brengen anders gaan de dagen wel heel erg op elkaar lijken.
We zijn naar Åtorp gereden om daar een wandeling langs het Göta kanal te maken. Alvorens we gingen wandelen hebben we daar eerst even een beetje rondgekeken. Het is echt een heel mooie en rustgevende omgeving.





Even nog was ik bang dat er vandaag met het mooie weer erg veel mensen op uit zouden trekken maar je ziet wel dat we ons geen zorgen hoefden te maken over het niet kunnen nemen van 1.5 meter afstand tot anderen. Meestal wanneer we hier wandelen komen we niemand tegen. Vandaag was daarop een uitzondering, we kwamen nog twee andere stellen tegen en bij het passeren gaven we elkaar veel ruimte en zeiden we  elkaar heel vriendelijk goedendag.


Langs het pad dat we liepen zagen we zelfs een steen staan met daarop ingegraveerd het jaar dat het kanaal hier gegraven is, 1817. Die steen die staat er dus onderhand al tweehonderd jaar.



goed kijken dan zie je de roeiers...

 Op de terugweg zijn we nog even naar het haventje gelopen. Daar kwamen we nog twee roeiers tegen, wat een mooi gezicht.

Op de terugweg naar huis zijn we nog even over Gammelrud gereden. Daar zijn ze grof bomen aan het kappen. Er lagen echt enorme hopen stammen langs de kant van de weg. Het is altijd wel wat een kaalslag wanneer het bos net gekapt is. Ik heb ergens gelezen dat voor het kappen strengere regels gaan komen. Wellicht dat men daarom nu nog even hard werkt onder de oude regelgeving. Wie weet?


 We prijzen ons gelukkig dat we nog wel naar buiten kunnen en in de natuur in alle rust kunnen wandelen. Dat maakt eigenlijk dat we niet zo heel veel merken van de beperkingen die er zijn.

Men had dit weekend een piek in de toename van zieken verwacht, die is er nog niet. We kijken met spanning uit wat de nieuwe week ons gaat brengen.

Wordt vervolgd....















2 opmerkingen:

  1. Hoi Johanna,
    Ik was toch een beetje teleurgesteld na de toespraak van Löfven. En ongerust. Als je mensen nog steeds voorhoud dat alleen groepen van meer dan 500 mensen af te raden zijn, terwijl Angela Merkel 3 uurtjes daarvoor had verteld dat er niet meer dan 2 mensen bij elkaar mogen en Denemarken geeft boetes als mensen in groepjes van 10 of meer samenscholen. Dat Löfven dat zegt, maakt toch dat de Zweden denken dat het wel meevalt. Grundskolor mogen gewoon nog open, restaurants, zelfs hier de cafetarian van de Börjes waar toch grotendeels oudjes komen. Het breicafé blijft gewoon nog open hier in Ryd en de deelnemers vinden het overdreven dat ik niet meer kom vanwege het coronavirus. Dus ja ik ben bezorgd om de laconieke houding van de bevolking vooral.

    Op het platteland gaat het langzaam met de verspreiding, maar Stockholm, Göteborg en Malmö leren ons toch wel dat de verspreiding daar net zo snel gaat als in de rest van Europa. En de regering weet dat, maar ze willen niet dat we allemaal in paniek raken. Maar ik denk dat de restricties toch echt aangescherpt moeten worden, om een al te hoge piek te voorkomen en er onvoldoende capaciteit is op de IC's. En die zal nu al niet meer voldoende zijn vrees ik.

    Ik had vroeger een leidinggevende die mij sterk aan Löfven doet denken. Die had de neiging slecht nieuws stukje bij beetje te vertellen aan de medewerkers. Hij was een Fries en zei dan altijd tegen mij: "Dat lizze we efkes yn'e weak by de meiwurkers". Daar kon ik altijd slecht tegen, dat halfslachtige gedoe, maar dat gevoel kreeg ik dus gister ook een beetje bij Löfven.

    Dus ik denk dat het nieuws voor strengere maatregelen gisteren bij ons in de week is gelegd en dat deze week de boel flink aangescherpt gaat worden. Omdat Löfven gister zei dat we ons moeten voorbereiden op zwaardere tijden. Op zijn "Menco's" zeiden mijn man en ik tegen elkaar (zo heet mijn voormalige leidinggevende... haha)

    Ondanks de bezorgdheid (paniek zou ik het niet willen noemen) genieten we uiteraard ook volop van het weer en dat maakt veel goed. En we vermaken ons hier opperbest in eigen omgeving. Wij hebben de reis naar en de afspraken in Nederland in april afgeboekt en doorgeschoven naar september. We weten nog steeds niet of dat realistisch is, maar de tijd zal het leren.

    Nou Johanna, blijf gezond jullie beiden en ook jullie familie. Ha det så bra!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej hej Janneke,
      Zelf denk ik dat er niet op veel plekken nog bijeenkomsten zijn met meer dan 500 mensen. Een ieder lijkt goed te beseffen dat afstand houden tot de ander belangrijk is. Hier in onze omgeving worden alle bijeenkomsten afgelast. Vandaag moesten we weer boodschappen halen en het was opvallend dat in vergelijking met vorige week mensen nu de afstand veel beter in acht nemen. In de winkel wordt er gewacht tot ik het pad uit ben of wordt er even een ander pad genomen om elkaar maar niet te hoeven passeren. Bij de kassa zie ik dat er zo'n 1.5 tot 2.00 meter afstand wordt genomen. Winkelpersoneel draagt handschoenen en er wordt met nadruk gevraagd met de bankpas te betalen zodat er geen contact met geld is.
      En je hebt gelijk, het kan zijn dat Löfven het een en ander in de week heeft gelegd met zijn toespraak. Dat er de komende tijd nog meer maatregelen zullen volgend. Ik neem aan dat hij toch ook kijkt naar de gebieden waar de toenamen nu ernstig is. Zweden zal de dans niet ontspringen maar het komt hier, op de grote steden na, iets later. Overigens vind ik zelf de maatregel van uitsluitend bediening aan tafel in de horeca ook een wat halfslachtige maatregel. Wat ik zie is dat tot het uiterste wordt geprobeerd de economie toch nog wat draaiende te houden. Kosten en baten zullen in de besluitvorming tegen elkaar worden afgewogen. We zullen zien hoe het allemaal gaat verlopen wanneer het aantal zieken toeneemt en hoe het leiderschap van Löfven dan vorm krijgt.
      Wel tot onze volgende beschouwing zou ik bijna zeggen.
      Houd het gezond met een ieder die je lief is! groet van mij.

      Verwijderen