dinsdag 8 oktober 2019

Byta till vinterdäck

Vi har mängder av vinterdäck på lager
Vinterdäck oftewel Winterbanden

In Zweden is een verplichting op het rijden met winterbanden in de periode 1 december tot 1 april bij winterse omstandigheden op de weg. Wij hebben bij onze auto nu drie soorten banden, zomerbanden, gewone winterbanden en spijkerbanden. Die laatste zetten we erom als er echt een laag sneeuw op de weg ligt of eigenlijk al bij de verwachting hierop. 
Vandaag heeft Gerrit de gewone winterbanden alvast gemonteerd. Het is erg koud en 's nachts op of beneden het vriespunt en in Falköping is vandaag sneeuw gevallen. Falköping is een stad niet zo heel ver weg van waar wij wonen. De wisseling naar winterbanden maakte dat Gerrit zich gelukkig voelde. De zomerbanden maken namelijk een klereherrie veroorzaakt door cuppen, waarover ik al eens eerder schreef. 

Afbeeldingsresultaat voor cupping bij banden

Cuppen is een ongelijke slijtage van de banden veroorzaakt door een te lage bandenspanning.  Banden staan eigenlijk altijd wat schuin onder de auto waardoor de band wringt met de weg. Wanneer de spanning te laag is slijt de band op die plek waar het contact met de weg het grootst is. Bij te zachte banden zijn dat de zijkanten ook wel schouders genoemd. Onze bandenspanning stond afgesteld op spanning zoals aangegeven in de deur maar dit blijkt dus te zacht te zijn. De banden, vorig jaar aangeschaft, maken door het cuppen een geluid dat klinkt als versleten wiellagers. Gerrit ergert zich er bont en blauw aan en ik ben nu ook zover geinstrueerd dat ik het hoor. Mijn ergernis valt nog wel mee! Ik denk dat het voor volgend jaar wederom nieuwe banden gaat worden. Een andere mogelijkheid is het trimmen van de banden. Hierbij wordt er een stukje afgeslepen. Twee van onze banden hebben nog 5 mm profiel, die zouden we kunnen laten trimmen. Bij de andere twee is het profiel al op 3 mm afgesleten. Die kunnen we dus niet meer laten trimmen, dat wordt vervangen denk ik.

Maar Gerrit loopt te stralen, de gecupte zomerbanden staan nu in de garage en we rijden weer stil.

We hebben de winterbanden gelijk maar ingewijd met een tochtje naar Skövde. Onze honden logeerden bij Suzanne en Fredrik en vandaag hebben we ze weer opgehaald. Ze waren blij ons weer te zien maar toen Fredrik thuiskwam bleek hij de favoriet te zijn!! Ze hebben het er goed gehad, dat blijkt wel. Nu liggen ze weer lekker voor het warme kacheltje. Je hebt er geen hond aan!Voor het raam in de voordeur heb ik twee raamhangers gehaakt. De bovenste is naar alle tevredenheid, de onderste daar moet ik nog even aan wennen. Wellicht dat ik daarvoor nog eens een poging onderneem. De metalen cirkels heb ik als dromenvanger bij de Action gekocht. De dromenvanger eruit geknipt en het haakwerk erin gemaakt. Ik kan er dus ook nog veren en kralen aan bevestigen...


Zo was deze 'gewone' dag ook alweer zomaar voorbij.

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties

Bloggen is in principe geen eenrichtingsverkeer. Het reageren op een post of op een reactie op een post maakt een blog levendig. Reacties worden daarom erg op prijs gesteld!
Al enige tijd is het bijzonder lastig om reacties op mijn blog achter te laten zeker wanneer je geen blogger profiel hebt.
Daarom heb ik nu een mogelijkheid tot reageren toegevoegd om het achterlaten van reacties soepeler te laten verlopen. Deze mogelijkheid maakt gebruik van Facebook. Onder je FB profiel kun je nu een reactie schrijven en deze gemakkelijk plaatsen. Dit lukt ook vanaf je tablet of je mobiel. Het kan zijn dat je bij het plaatsen wordt gevraagd om in te loggen op je FB. Dit kan door je wachtwoord in te toetsen en vaak ook met je vingerafdruk herkenning. Je reactie komt niet automatisch op FB te staan, wil je dit dan kun je dat aanvinken. Misschien ten overvloede, ik kan je wachtwoord natuurlijk niet zien noch krijg ik automatisch toegang tot je FB pagina door het plaatsen van je reactie, we worden ook niet automatisch FB vrienden doordat je reageert.
Natuurlijk kan het reageren ook nog altijd op de Blogger wijze plaatsvinden, de keuze is aan jezelf.
Ik hoop je in een reactie te mogen ontmoeten.

hartelijke groet, Johanna