dinsdag 8 oktober 2019

Byta till vinterdäck

Vi har mängder av vinterdäck på lager
Vinterdäck oftewel Winterbanden

In Zweden is een verplichting op het rijden met winterbanden in de periode 1 december tot 1 april bij winterse omstandigheden op de weg. Wij hebben bij onze auto nu drie soorten banden, zomerbanden, gewone winterbanden en spijkerbanden. Die laatste zetten we erom als er echt een laag sneeuw op de weg ligt of eigenlijk al bij de verwachting hierop. 
Vandaag heeft Gerrit de gewone winterbanden alvast gemonteerd. Het is erg koud en 's nachts op of beneden het vriespunt en in Falköping is vandaag sneeuw gevallen. Falköping is een stad niet zo heel ver weg van waar wij wonen. De wisseling naar winterbanden maakte dat Gerrit zich gelukkig voelde. De zomerbanden maken namelijk een klereherrie veroorzaakt door cuppen, waarover ik al eens eerder schreef. 

Afbeeldingsresultaat voor cupping bij banden

Cuppen is een ongelijke slijtage van de banden veroorzaakt door een te lage bandenspanning.  Banden staan eigenlijk altijd wat schuin onder de auto waardoor de band wringt met de weg. Wanneer de spanning te laag is slijt de band op die plek waar het contact met de weg het grootst is. Bij te zachte banden zijn dat de zijkanten ook wel schouders genoemd. Onze bandenspanning stond afgesteld op spanning zoals aangegeven in de deur maar dit blijkt dus te zacht te zijn. De banden, vorig jaar aangeschaft, maken door het cuppen een geluid dat klinkt als versleten wiellagers. Gerrit ergert zich er bont en blauw aan en ik ben nu ook zover geinstrueerd dat ik het hoor. Mijn ergernis valt nog wel mee! Ik denk dat het voor volgend jaar wederom nieuwe banden gaat worden. Een andere mogelijkheid is het trimmen van de banden. Hierbij wordt er een stukje afgeslepen. Twee van onze banden hebben nog 5 mm profiel, die zouden we kunnen laten trimmen. Bij de andere twee is het profiel al op 3 mm afgesleten. Die kunnen we dus niet meer laten trimmen, dat wordt vervangen denk ik.

Maar Gerrit loopt te stralen, de gecupte zomerbanden staan nu in de garage en we rijden weer stil.

We hebben de winterbanden gelijk maar ingewijd met een tochtje naar Skövde. Onze honden logeerden bij Suzanne en Fredrik en vandaag hebben we ze weer opgehaald. Ze waren blij ons weer te zien maar toen Fredrik thuiskwam bleek hij de favoriet te zijn!! Ze hebben het er goed gehad, dat blijkt wel. Nu liggen ze weer lekker voor het warme kacheltje. Je hebt er geen hond aan!



Voor het raam in de voordeur heb ik twee raamhangers gehaakt. De bovenste is naar alle tevredenheid, de onderste daar moet ik nog even aan wennen. Wellicht dat ik daarvoor nog eens een poging onderneem. De metalen cirkels heb ik als dromenvanger bij de Action gekocht. De dromenvanger eruit geknipt en het haakwerk erin gemaakt. Ik kan er dus ook nog veren en kralen aan bevestigen...


Zo was deze 'gewone' dag ook alweer zomaar voorbij.

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten