zaterdag 26 oktober 2019

Een heerlijke start van het weekend....


Wanneer we zo driftig aan het klussen zijn moet ik eerlijk bekennen dat naast het huishouden het eten er ook wel eens wat bij in schiet. Nu is dat niet zo heel erg om af en toe een dagje te vasten dus een probleem maken we er niet van. Maar vanavond hebben we al het goede der aarde weer genoten. 
Gisteren kreeg ik namelijk een telefoontje van Inger, er zijn er hier vele Ingers maar dit is de Inger die bij ons in de straat woont, met een uitnodiging bij hen te komen eten. Wel dat laten we ons geen twee keer vragen, zo'n uitnodiging nemen we met beide handen aan, zeker na twee weken klussen. We hadden niets tekort met een glaasje vooraf en een glaasje achteraf en een glaasje tijdens. Maar dat helpt ook om de Zweedse tongen bij ons wat los te krijgen. Beetje bij beetje gaat het beter met het verstaan van het Zweeds.
Wat ik heel erg leuk vind is te zien hoe verschillend de eetgewoonten zijn in Zweden in vergelijking met Nederland. Toen we de vorige keer bij hen aten zei Inger ook dat ze niet is opgegroeid met het eten van groenten. Aardappelen, vlees in saus. Het groen kwam van de dille. Göran en Inger zijn ook bij ons wezen eten en daar stond zij dan weer versteld van de enorme schalen met groenten. Nu eten wij denk ik ook meer groenten dan de gemiddelde Nederlander dus daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Gisteravond aten we een soort van Zweedse tappas met diverse soorten brood en toast en veel kaassoorten. Voor mij genieten want ik ben gek op kaas.
We hadden een heel gezellige avond met vele gespreksonderwerpen. Göran weet veel van de geschiedenis van deze omgeving, geschiedenis is een interessegebied van hem. Zo vertelde hij gisteravond dat men aanvankelijk een focus had op 'Uppsala trakten' dat is de omgeving van Uppsala/Stockholm als regio van waaruit het huidige Zweden zich heeft ontwikkeld. Maar opgravingen en onderzoeken maken dat het focus verschuift naar Västra Götaland trakten. Dat is het gebied waar wij wonen. Eerder dan in Stockholm woonden hier de ridders en koningen van betekenis, hier stonden de belangrijke kloosters en kastelen. Vanuit hier heeft het huidige Zweden zich ontwikkeld. Dat zijn leuke gesprekken.
De avond was zomaar voorbij, aan het einde pakte Göran nog even zijn gitaar en zong hij een paar liedjes. Erg leuk en sfeervol. Zelf zijn we nog niet zover met ons gitaarspel. Dat vraagt nog wel wat oefening!
 





Zo hadden we een heel gezellig begin van het weekend.

Wij wensen een ieder een heerlijk weekend toe!

Wordt vervolgd...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten