vrijdag 1 september 2023

Eind augustus



Ja na dat hele drukke maar bovenal gezellige weekend met een flinke nasleep aan wasgoed was het eerst tijd voor een lekkere ontspannen wandeling. We liepen de eerste dag naar het Vikenmeer en zaten daar een poosje op de pier. (foto boven).

De tweede dag, dat was de dinsdag, liepen we de wandeling langs Roll. Die wandeling is net iets langer en die gaat meer door de weilanden. Daarbij passeerden we een groepje koeien. Zo erg mooi onder de bomen en met de kalfjes erbij. Zoals het zou moeten. Eén van de kalfjes stond mooi bij de moeder te drinken (zie foto). Zo zou je het elk kalfje gunnen! Wat een mooi gezicht.


Lekker uitgewaaid zaten we na de wandeling even samen met Greetje op ons zuid terras met een kopje koffie. Daar zag ik een boom in onze straat al de herfsttooi aannemen. Ja... de zomer loopt alweer op z'n eind. Niet dat we het willen maar het is de realiteit.


Wanneer we het Vångdalen overzien komen er ook al steeds meer rood en bruin tinten tevoorschijn. Ook in onze tuin zien we steeds meer afgevallen blad liggen.

Iets wat ons opvalt is dat er veel muggen zijn! :-(  Ik las in de krant dat dit komt van de grote hoeveelheid regen. Door de regen worden de eitjes waaruit zich de larven ontwikkelen overal naartoe gespoeld en komen ze uit. Bij ons waren de gevolgen van de regen ook zichtbaar. De grusväg naar het Vikenmeer toonde flinke sporen van de regen. Veel grus was weggespoeld en het oppervlak was erg onregelmatig geworden. Gelukkig heeft men de weg weer goed hersteld en kunnen we er sinds vandaag weer goed en zonder problemen overheen lopen. Door de weg te freesen is hij nu weer mooi egaal geworden.

Vandaag, dat is vrijdag, hebben we Bosse gewassen. Dat was geen luxe!! Ohh wat was hij vies geworden. Van binnen heb ik hem wel regelmatig schoongemaakt maar van buiten ..... ja daar moet je even aan toekomen. In de winter is het er te koud voor, in het voorjaar was het te droog en wilden we geen water verspillen en nu kon het. Voor vandaag werd er de gehele dag regen voorspeld maar gelukkig trok dat om ons heen. Net toen we Bosse helemaal schoon en droog hadden begon het te regenen. Gerrit heeft voornamelijk op het dak gezeten om daar de boel weer toonbaar te maken, ik deed de gewone buitenkant.


Vandaag heb ik me ook eventjes ingespannen voor de screening naar baarmoederhalskanker. Daartoe had ik een zelftest ontvangen en met de duidelijke instructie was het niet moeilijk. Ik was er zomaar klaar mee. Vlug de boel op de post en nu maar wachten op de uitslag. Altijd doen dit soort dingen is mijn motto!


Vandaag (de eerste september) hadden we ook nog de inspectie van onze rookkanalen. Schoorsteenveger is hier in Zweden een eerzaam en belangrijk beroep. Wanneer er bij de gemeente waarin je woont geregistreerd staat dat je een rookkanaal hebt dat ook in gebruik is, krijg je automatisch te maken met de schoorsteenveger. Die bepaalt hoevaak je rookkanaal geveegd moet worden. Onze kakelugn werd om de twee jaar geveegd en de openhaard die was helaas uit beeld geraakt.
Omdat we onze openhaard gaan vervangen voor een tweede kakelugn hebben we ook een inspectie aangevraagd voor dit rookkanaal. Bovendien heeft Gerrit bij de gemeente gemeld dat we een kakelugn gaan installeren. Dat is een verplichting. 


De schoorsteenveger is met een camera door de diverse rookkanalen gegaan en concludeerde dat het er allemaal prima uitzag. Hij vertelde ons dat het kanaal van de kakelugn in de keuken een metalen mantel heeft. Dat wisten we niet. Het is nog even een afweging of we dit voor de te bouwen kakelugn in de woonkamer ook willen. Op zich hoeft dit niet zei de schoorsteenveger. De rookgassen uit de kakelugn zijn niet heel erg warm, zo tussen de 120 tot maximaal 170 graden. Hij adviseerde ons wel om voor de installatie van de nieuwe kakelugn in de woonkamer een zgn. 'tryckprov' te doen. Dit is om te controleren dat er geen gassen gelekt worden door de schoorsteenwand heen in het huis. Door het weghalen van de bestaande openhaard is er een kans op scheurtjes, zo vertelde hij. Wel t.z.t laten we dat doen voor alle zekerheid. Bovendien zei de schoorsteenveger dat het kanaal van de kakelugn in de keuken wel elk jaar geveegd kan worden. Dat kanaal gebruiken we in de winter best wel intensief. Het is best wel fijn dat je zo om de zeven jaar even een update krijgt over de conditie van je schoorsteen en de aanwezige rookkanalen. Dat geeft toch even een gevoel van zekerheid.

Toen de schoorsteenveger 'sotare' in het Zweeds, klaar was en zijn reis had voortgezet naar de volgende klant, heeft Gerrit nog even de dakgoot boven het balkon uitgeschept. Daar lag alweer heel wat in!




Gisteren moesten we naar Skövde. Daar brachten we een bezoek aan de Notarius Publicus.
Deze moest onze handtekeningen verifiëren i.v.m. de definitieve verkoop van ons huis in de Westereen. We willen voor het plaatsen van de handtekening niet speciaal naar NL afreizen. We gaan daar binnenkort wel naartoe maar we willen ons niet haasten. Vandaar ons bezoek aan de notarius publicus in Skövde. We moesten onze handtekening zetten onder een ons toegezonden document terwijl hij toekeek en daarna werd dit document voorzien van de nodige stempels en andere toevoegingen.
De notaris is hier in Zweden niet betrokken bij de verkoop van een woning. Dat wordt afgehandeld door de makelaar, er komt geen notaris aan te pas. Ons bezoek en de entourage was ook ietsje minder officieel dan we in NL gewend waren.  De prijzen zijn vergelijkbaar!
Na de verificatie en de verkregen apostille (getuigenis) kan de verkoop op verzoek van de kopers snel worden afgehandeld. Dat was wel weer even een ervaring die de verschillen in afhandeling in NL en Zweden toont.




de apostille

Nu we toch in Skövde waren heb ik daar het boek 'Stormwacht' van Kristina Ohlsson gekocht. Het werd me getipt door Wilfred, een trouwe lezer van mijn blog. Het boek speelt zich af in de omgeving waar we recent met onze dochter Greetje zijn geweest.  Er staan wederom een paar reisjes in het verschiet zodat ik binnenkort mooi de tijd heb om het te lezen!


We zijn weer bijgepraat, tenminste wat ons betreft dan. Ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd......


 

2 opmerkingen:

  1. Dag Johanna en Gerrit.

    Leuk om te lezen dat je het boek van Kristina Ohlsson ook hebt gekocht. Hopelijk is het boek in het Zweeds net zo meeslepend als in het Nederlands. Hebben jullie trouwens al een Zweeds gedeelte in jullie boekenkast? Of staat alles gewoon naast elkaar?

    Wordt het in de woonkamer ook een Karl-Johan of een ander type kakelugn?

    Groetjes uit Hoogeveen,
    ../Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Wilfred,
      Ja hoor in onze boekenkast hebben we ook een plank met Zweedse literatuur. We kopen onze boeken hier meestal in de loppis waar je voor 10-15 kronen een boek kunt kopen. We hebben inmiddels al een hele plank vol! Nog niet allemaal gelezen hoor. We hebben ook wel eens een boek waar we niet doorheen komen. Dat is echt gek dat je het ene boek zo wegleest en dat je in een ander boek blijft hangen. Het blijft nog een uitdaging met de taal die we waarschijnlijk nooit tot in de finesses zullen gaan beheersen. In het dagelijks leven redden we ons er mee en dat is al heel wat. Naast de Zweedse plank hebben we ook een plank met Friestalige literatuur en heb ik nog een plank met mijn Marianne Fredriksson boeken, verder hebben we een aantal planken met Nederlandstalige literatuur en nog een paar planken met vertaalde literatuur. We hebben ook nog een beetje vakliteratuur staan en de onderste plank is gevuld met de bijbel en daaraan gerelateerde boeken in de ruimste zin van het woord. Zo proberen we onze boekenkast toch enigszins geordend te houden.

      De nieuwe kakelugn in de woonkamer wordt geen ronde maar een rechthoekige. Hij is wederom van Gabriella en heet Strömsrum. Dus de vorm is anders maar de techniek precies hetzelfde. Deze kachels zijn enorm effectief met een rendement van 92% en energielabel A+. We moeten echter nog even wachten op de levering want de fabrikant heeft de laatste jaren een omzetverhoging van 200 % en dat is voor een kleine onderneming heel veel. Elke kachel wordt op maat gemaakt met een paar tegels extra voor als er eentje scheurt.

      Fijne zondag en een groet van ons,

      Johanna

      Verwijderen