donderdag 28 september 2023

Ribe (Denemarken)



Gisteren en vandaag zijn we vanuit Fryslân, door Ostfriesland naar Denemarken gereden, het laatste stuk helemaal langs de kust. Daar waren we nog nooit geweest en het is zeker de moeite waard. Het landschap is vrij plat en je kunt het heerlijk fietsen, iets dat wij niet hebben gedaan. En wat staan er veel windmolens in het landschap, echt onvoorstelbaar. Trek de foto maar eens uit dan zie je ze en dit stond overal waar je maar keek.


Toch wel heel veel leuker rijden dan over die saaie en drukke autobahn. Overal zagen we blauw wit rode vlaggen hangen. In mijn onschuld dacht ik nog even dat men hier solidair is met de Friese boeren. Maar nee hoor..... Deze vlag 


is de vlag van Sleeswijk Holstein. Overigens hoeft dat omkeren van de vlag voor mij ook niet, ik vind het een raar gezicht. Doe mij dan die boeren-zakdoek maar. Goed..... ik dwaal af. Onze reis is vandaag geëindigd in Ribe. 

Ribe daar wilden we graag naartoe. Henk en Chang waren er een paar jaar geleden en zij hebben ons voor een bezoek aan dit stadje geënthousiasmeerd.

Heb jij ooit gehoord van Ribe of ben je er wellicht geweest. Nu wij er hebben rondgedwaald begrijp ik niet dat we deze stad altijd links hebben laten liggen en dat ik zo weinig over dit stadje weet . Eerst even Wiki raadplegen.......

Ribe is een stad in Zuid-Denemarken en het is de oudste stad in Scandinavië. Gesticht in 710 na Chr. als marktplaats voor Friezen en Noormannen. De Friezen waren op de vlucht voor het Frankische juk en trokken zich terug naar de andere kant van de Lauwers. Een deel van deze Friezen is door het waddengebied verder getrokken naar het noorden. Zo ontstond in het begin van de achtste eeuw de plaats Ribe. De stad kreeg steeds meer een permanent karakter en werd uiteindelijk zelfs een bisschopsstad. De stad heeft gebloeid tot halverwege de 17e eeuw, daarna nam het belang van de stad af. Omdat er daarna niet heel erg veel meer is bijgebouwd heeft de stad zijn oorspronkelijke karakter behouden.

Vandaag wandelden wij door Ribe en onze mond viel open! Wat een belevenis. Zo kwamen we al aanlopen.....





overal zie je dit soort smalle straatjes, het ene nog mooier dan het andere






Postgaarden 1668


Overal zie je ingemetselde gevelstenen maar daarop een stukje historie van het betreffende pand over wie er hebben gewoond en wat men deed voor de kost. De gevelsteen hierboven gaat over de Domschool en wie daar werkzaam zijn geweest. Hieronder een foto van de Domschool


Van dit pand kon ik het bouwjaar niet vinden maar zie eens hoe mooi. En ook de deur helemaal rechts....


Ook boven deze deur een mooi gedicht dat ik helaas niet kon lezen. 

wie kent de vertaling?

Er was nog veel meer moois maar ergens moet je stoppen. We vonden het indrukwekkend..

Morgen trekken we verder langs de kust. 

Heb het goed en blijf gezond (zelf snotter en hoest en proest ik nog de hele dag maar gelukkig geen koorts meer) en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij. Wordt vervolgd.....

2 opmerkingen:

  1. Ja, een prachtig stadje! We zijn er in het voorjaar geweest. Ik heb ergens gelezen dat er nu nog steeds bewust kanalen via allerlei sluizen door Ribe worden geleid omdat anders de grond onder het stadje te veel uitdroogt. Dit zou tot gevolg hebben dat alles zou verzakken.

    Wat ons opviel zijn de leuke binnenplaatsjes die achter de poorten liggen zoals achter die groene deur hierboven. Wel is het landschap rond het stadje een beetje saai.

    Mooie foto's, overigens!

    Groetjes,
    ../Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja die binnenplaatstjes die zien er ook prachtig uit. Ik had dat van die kanalen niet gelezen maar we zagen wel veel waterstromen door het stadje lopen. Dat zul je bedoelen denk ik. Wij vonden Ribe echt een verrassing.

      Verwijderen