woensdag 6 september 2023

Onderweg naar Varberg

 We staan nu in Varberg op een camperplek. Veel hebben we vandaag niet gereden omdat de afstand tussen de vorige plek en deze hemelsbreed maar 50 km is. We hebben er overigens wel een hele middag over gedaan.

Voordat we gingen rijden natuurlijk eerst de wandeling. Deze keer langs de kustlijn van de inham waar de camperplaats aan ligt. Het was vanochtend licht bewolkt en het waaide bijna niet. Eén en al rust! Op de camperplaats stonden vier campers. Eén nacht zou 200 kronen kosten die 's ochtends zouden worden geind. Er kwam niemand langs dus dat was een voordelig nachtje. Het zomerseizoen is hier echt voorbij, zelfs op zo'n toeristische locatie als de westkust direct onder Göteborg. 



Onze eerste stop was bij 'Tjolöholm Slott'. 



Dit slot is nog redelijk nieuw, het werd in 1904 opgeleverd en James Fredrik en Blanche Dickson, eigenaren van één van de grootste Zweedse stoeterijen, hebben het laten bouwen. James Fredrik heeft er niet in gewoond, hij kwam te overlijden vlak na de start van de bouw. Zijn vrouw heeft het project afgerond. Wij zijn niet naar binnen geweest maar hebben een wandeling door de tuinen gemaakt. In wat we over het slot hadden gelezen werd dat ook aanbevolen als bezienswaardig. 

1899 staat er boven de deur, dat is de start van de bouw.




Nog een selfie genomen op het balkon aan de achterzijde van het slot met uitzicht op zee.


het bordes aan de achterzijde

Bij het slott was een wereld aan parkeerruimte, dat doet vermoeden dat het er in het hoogseizoen erg druk is. Wij parkeerden Bosse op de camperplaats. Wanneer je wilt kun je hier ook overnachten.


Na de wandeling door de tuinen zijn we weer verder gegaan met de reis van vandaag. Koffie met gebak zat er niet in, er was niets open. We zijn een eindje terug gereden omdat daar ook een bezienswaardigheid was. Het is een plek bij Fjäras, dat vlak onder Kungsbacka ligt. Deze plek daar wordt het drinkwater gewonnen en gefilterd voor de huishoudens in Kungsbacka. Op zich niet bijzonder ware het niet dat de filtering plaatsvindt in een 60 meter hoog rif. Aan de ene kant van het rif ligt het Lycknern meer en aan de andere kant het fjord van Kungsbacka. Het is daar een mooie omgeving met diverse wandelpaden.


Na de wandeling in dit gebied zijn we dan werkelijk doorgereden naar Varberg. Daar staan we nu op een camperplaats vlak bij de haven. Weer een mooie plek direct aan zee met uitzicht op Varberg. het is een plek waar in de wintertijd de boten worden opgeslagen. De plekken zijn ruim, er is stroom en water en de voorzieningen zijn uitstekend. Met dank aan de Varberg Båt klubb.

Uitzicht op Varberg

De haven

's Avonds zijn we nog even door de haven gewandeld. Dat is echt een enorm complex. Uitkijkend over zee zagen we menig bootje zeilen. Was dat vanwege het milde weer vanavond of hadden ze een wedstrijdje? Ik kan het je niet vertellen maar het was een mooi gezicht.


En wat weer een prachtige zonsondergang.


Het is de bedoeling dat we morgen een stadswandeling door Varberg gaan maken. Hierover dus morgen meer.

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons. Wordt vervolgd....


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten