dinsdag 12 september 2023

Natuurlijk ook even naar Liselund

In de periode dat Møn in bezit was van de Kroon werd het landgoed Mariënborg op het zuidelijke deel van het eiland gekocht door een Frans-Nederlandse familie met de klinkende naam 'de la Camette. Dit landgoed, een boerderij, had echter voor deze familie geen representatief woonhuis. Daarom werd ook nog eens het meest noordelijke deel van het eiland aangekocht. Dat is het deel waar wij nu verblijven, het deel met de krijtrotsen en de oerbossen. In dit deel van het eiland wilde de familie een hermitage, een landhuis in romantische stijl laten bouwen. Het landhuis kreeg de naam van de vrouw 'Anna Catharina Elisabeth Iseling (1759-1805) oftewel 'Lisa' dus 'Liselund'. Het park om landhuis heen wordt gezien als het meest complete voorbeeld van romantische tuinkunst in Denemarken.
Het echtpaar de la Calmette heeft voorafgaande aan de bouw reizen gemaakt door Duitsland en Zwitserland. Uit deze reizen hebben ze inspiratie verkregen voor de vormgeving van het landgoed en de behuizingen. Ze wilden de illusie van een aards paradijs creëren. De boerderijen op het landgoed kregen de namen 'Norske hus' en 'Schweizerhytten'. In de grote en grotesk aangelegde tuin kwam eveneens een Chinees tuinpaviljoen. Verder werden er in de tuin een badhuis en een kapel gebouwd die echter zijn verdwenen door een aardverschuiving in 1905. Met deze aardverschuiving is een deel van de tuin/park weggevaagd en in zee verdwenen. Het huis staat er nog en wordt het oude kasteel van Liselund genoemd. Het werd gebouwd in 1790 en was het woonhuis van de familie. 
Liselund slott kwam later na het overlijden van de ouders in handen van de zoon  charles de Bosc de la Calmette en diens vrouw Martha Mackeprang. Omdat het echtpaar kinderloos bleef kwam het na hun overlijden in handen van de vriend van de zoon.

het oude slot

In de tijd dat het oude slott voor bewoning te onpraktisch werd bevonden, werd door de toenmalige bewoners besloten tot het bouwen van het nieuwe kasteel van Liselund (1886-1887), Fritz Rosenkrantz en baronesse Oluffa Krabbe. Het oude slot werd ingericht als gastenverblijf. In 1918 werd Liselund een monument en nu wordt het niet meer bewoond en het park is het gehele jaar open voor publiek. (feiten komen uit Wiki)

het nieuwe slot

Het Chinese tuinpaviljoen in restauratie

oude foto van het Chinese tuinpaviljoen

Johanna en Gösta
Vanaf onze camping kun je op twee manieren bij Liselund komen. Wij liepen heen langs zee (dan loop je over de hoge krijtrotsen waar af en toe trappen naar beneden gaan naar het water (hebben we niet gedaan) en terug langs een smalle landweg tussen de landerijen door. We hadden heerlijk wandelweer met wat sluierbewolking en een koel briesje.

nog een mooie overzichtsfoto van een deel van het park

Het was weer mooi daar, net een sprookje en alles zo mooi onderhouden echt prachtig! 

Weer bij Bosse aangekomen sloeg het weer om. Het werd ineens koud zodat we in de camper zijn gaan zitten want Gerrit is niet helemaal fit. Gösta lag nog even buiten te slapen maar bij het wakker worden wilde ook hij graag naar Binnen. Hij past maar net in de camper :-)


Zo hadden we een heerlijke dag!

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd.....









 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten