vrijdag 8 september 2023

Falkenberg Gamla Stan

Vandaag is het vrijdag en gisteravond zijn we vanaf onze camperplaats, die ik in mijn vorige blog al beschreef, naar het centrum van Falkenberg gelopen. Drie km heen en eveneens terug en in het centrum ook nog een aantal kilometers dus dat was een pittige avondwandeling. Een mooie compensatie voor het zittende camperleven. Zitten is tenslotte het nieuwe roken zegt men.

In een boek dat we een poos terug van Henk en Chang kregen en waarin campertochten beschreven staan, hadden we gelezen dat het centrum van Falkenberg de moeite waard zou zijn om te bekijken. Mooie oude straatjes met klinkertjes geplaveid en met schilderachtige oude houten huisjes. Dat wil je zien natuurlijk!
Onze ontdekkingstocht begon met de kerk die je natuurlijk al van verre ziet staan.



We dachten dat het oude centrum rond de kerk zou zijn, oud bij oud. Dat was niet zo, achter de kerk begon het nieuwe centrum en daar zagen we niet veel anders dan de ons bekende winkelketens en geasfalteerde straten, niet echt heel fraai. Op een gegeven moment zagen we voorzichtig enige klinkers verschijnen. Ons plan om weer terug te gaan zetten we aan de kant en we liepen nog even door. Achter het grote stadsplein 'stortorg' genaamd zagen we wat kleine huisjes, wat later restaurantjes bleken te zijn. Dat zag er al heel gezellig uit.

een mooi moment in het nieuwe centrum

 Toen we daar naartoe liepen zagen we opeens ook de beschreven klinkertjes en dat gaf moed.


Zo belandden we toch nog in 'Gamla Stan' van Falkenberg. Erg mooi en heel levendig. Zeer de moeite waard om doorheen te lopen en het ene hoekje nog mooier dan het andere. Toen wij daar liepen begon het al een beetje te schemeren. Dat was niet erg want dat gaf het geheel door de verlichting in de huizen een warme sfeer.












We hadden er nog wel veel langer rond willen lopen, zo sfeervol was het er. Dus mocht je in de buurt zijn, westkust Zweden, Falkenberg, Gamla Stan. Prachtig!
Na deze uitgebreide wandeling door het centrum moesten we ook nog weer naar de camperplaats lopen. Daar aangekomen stond de teller op 20.000 stappen. Genoeg voor vandaag. Gösta hebben we daarna niet meer gehoord.

Vanochtend hadden wij geen haast maar vele van onze buren wel. Al vroeg in de morgen vertrokken er campers en even later, wij zaten nog steeds aan ons ontbijt kwamen de eerste gasten alweer aanrijden. We hebben er gelukkig goed geslapen en 's nachts was het er lekker stil maar je moet er van houden om zo met z'n allen naast elkaar te staan. Wij zijn weer vertrokken meer richting het zuiden. We staan nu in Skåne met vier andere campers ergens bij een boer op het erf. De boer hebben we nog niet gezien, we moesten betalen in een hokje waar verwachtingsvol självincheckning stond vermeld. Toen ik daar aankwam bleek me dat ik aan een oude tafel met daarop een bakje met witte enveloppen, het kenteken van de auto op de enveloppe moest noteren en het stageld erin moest doen. Vervolgens moest ik de gevulde enveloppe in een ander bakje deponeren. Ik had geen contant geld!!! We betalen nooit meer contant. Ergens vond ik een telefoonnummer en daar naartoe heb ik het stageld met swish betaald dat lukte gelukkig. Morgen gaan we weer verder.

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten