Een oude brief uit 1343 benoemt wat nu Varberg heet als Getakärr. Die naam zie je nu nog terug in het schiereiland waarop de ställplaats bij de jachthaven ligt, Getterön. De plek, waar we heerlijk rustig hebben gestaan en die zich kenmerkt door uitstekende voorzieningen en een prachtig uitzicht op de stad Varberg, hebben we na ons ontbijt en een korte wandeling met Gösta verlaten. We zijn met Bosse naar het centrum van Varberg gereden en hebben hem daar op een veilige plek geparkeerd. Nu konden we mooi een stadswandeling maken. De lichtbewolkte hemel had inmiddels plaatsgemaakt voor de zon en het werd hoog-zomerweer.
Wij gingen als eerste naar Varberg's vesting die daar zo markant ligt aan de oever van het Kattegat. De bouw ervan is begonnen in '1100 talet' dat is de periode tussen 1100 en 1200. Hij werd gebouwd door de aartsbisschop van Lund en graaf 'Jakob av Halland'. De vesting werd gebouwd als een koninklijk slot. In de strijd met de Denen werd het in 1436 ingenomen door Engelbrekt en zo werd het ineens een Deense vesting. Dat bleef het niet want in 1565 werd de vesting bestormd door de Zweden en weer teruggenomen. Daarna is de vesting door koning Christian IV van Zweden, versterkt.
Het verhaaltje hierboven staat op een plakkaat ingemetseld in de vestingmuur bij de ingang van de vesting.
Tegen de oude muur aan is een modern restaurant gebouwd
De vesting staat er nu nog steeds en het is een juweeltje met de enorme vestingmuren waarbinnen zich een soort van dorp bevindt. Zo tussen 1848 en 1930 was het een gevangenis. Nu is het een cultuur historisch erfgoed.
Hier nog enkele foto's van de binnenkant of vanuit de binnenkant.
uitzicht vanaf de vesting op de jachthaven waar we hebben overnacht
Vlakbij de vesting ligt ook het 'kallbadhus' gebouwd in 1864 toen Varberg een populair kuuroord was. Het badhuis is in Moorse stijl gebouwd en is ook een aantal malen herbouwd omdat het weggeblazen werd door storm. Herbouw van het badhuis met warme en koude baden, vele kleedkamers en 20 douches, was in 1886 en 1903. In 1994-1996 is het badhuis geheel gerenoveerd en teruggebracht in de oorspronkelijke vorm aan de hand van oude beelden en tekeningen. Het badhuis is nog steeds als zodanig in gebruik.
Het badhuis en de vesting, twee historische bouwwerken die kenmerkend zijn voor Varberg. Een groter contrast kun je je niet bedenken.
Hierna zijn we nog door het stadscentrum gewandeld waar we als eerste de kerk (1769-1772) tegen kwamen.
Vlak voor de kerk staat een fontein. Lekker even om de dorst te lessen dacht Gösta.
het was ook wel een beetje warm voor hem.
Hier nog een aantal foto's van de binnenstad.
na de stadswandeling zijn we uit Varberg vertrokken. Ook vandaag niet veel kilometers, slechts 30 tot Falkenberg, ook gelegen aan het Kattegat.
Daar staan we wederom op een ställplats bij de jachthaven. Het is hier een drukte van belang en er staan zeker meer dan 40 campers op dit terrein. Niet geheel onze smaak zo'n drukte maar wel op loopafstand van het centrum en met goede reviews op de app van campercontact.
Het 'grijze legioen' zei ik tegen Gerrit, en wij staan er tussen :-)
Vanavond hebben we nog een lange wandeling gemaakt door het stadscentrum van Falkenberg met name door gamla stan. Daarover meer in mijn volgende blog.
Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten