zaterdag 11 juni 2022

Het hout en iets meer

Ja waarmee te beginnen deze blogpost? Wellicht bij de kapper. Ik ga niet graag naar de kapper. Dat komt denk ik omdat vrij plotseling de gedachte opkomt dat ik mijn haar korter wil hebben, ik heb dan ineens genoeg van de lange lokken. Maak ik dan een afspraak bij de kapper dan moet ik vaak nog een paar weken wachten. Ik weet helemaal niet wat ik dan doe over een paar weken en vind het dan vervelend om mijn tijd al vast te leggen. Want dan weet ik zeker dat ik op dat moment niets anders kan plannen dan de kapper. Deze week was het weer zover, ik keek in de spiegel en dacht...'het moet eraf'. Dus na de douchebeurt de kam en de schaar ter hand genomen en deze in de lang gegroeide lokken gezet. Het haar recht trekken tussen twee vingers en dan knippen. Dat laatste is wat ingewikkeld wanneer je in de spiegel kijkt want je moet even andersom denken. Na een paar keer oefenen gaat het wat beter. Ik was zelf wel tevreden, het was een spontane coupe geworden, Gerrit was iets minder enthousiast maar hij heeft altijd tijd nodig om te wennen. Ooit was ik bij een heel dure kapper geweest, ergens in een ver verleden was dat, bij thuiskomst zei hij dat het er 'fris' uitzag. Helemaal verkeerd natuurlijk die reactie..... Nu duurde het een halve dag voordat hij doorhad dat ik er anders uitzag en zei hij dat het wat wild zat, het haar dan. Vandaag is het gesprek niet meer over mijn haar gegaan dus ik denk dat het al een beetje went.


Nu het dan toch over knippen gaat kan ik het ook wel even over ons gazon hebben. Toen we het laatst met Louis over gras hadden zei hij dat een gazon een teken is van welvaart. Maak je je druk over je gazon dat hoef je je blijkbaar niet meer druk te maken over de meer primaire zaken in het leven. Gerrit leest op dit moment het boek Homo Deus (een kleine geschiedenis van de toekomst) van de schrijver Yuval Noah Harari en die schrijft er in dezelfde bewoordingen over.  Wel wij maken ons ook een beetje druk over ons gazon en of dit verder een diepere betekenis heeft dat laat ik dan maar in het midden. Het is het stuk gazon onder de Beuken. Daar wil geen gras groeien, die beuken halen alle voeding en vocht uit de grond en laten niets over voor het gras. We hebben  nu als laatste investering in ons gazon graszaad gestrooid voor schaduwgazon. De beuken staan zo enorm in het blad dat er geen zonnestraaltje en regendrupje doorheen zakt. Al ons gras is keurig geknipt maar het stuk onder de beuken laten we nu even met rust. Het lijkt er nu toch een beetje groener te worden.  We zien nog steeds kale plekken en we hopen dat ook daar binnenkort een groene waas waarneembaar is.

Verder brengen wij, behalve gisteren dan want toen was het een regendag, onze tijd door in het hout. We hebben 10 kuub hout geleverd gekregen. Het staat in bakken op de kerkgrond naast ons huis. Daar kan het natuurlijk niet blijven staan en daarom zijn we deze week ergens begonnen met het uitruimen van het linker compartiment van onze houtopslag. Het droge hout dat daar lag hebben we allemaal naar het rechterdeel overgebracht, althans dat heeft Gerrit gedaan want ik deed op dat moment iets anders. Ik vind het niet heel mooi liggen maar dat kan ook bijna niet want het is geen mooi hout. Het is nog hout van onze appelbomen en het ligt al een paar jaar. We stoken namelijk niet veel of nee ik moet zeggen we stoken wel elke dag maar onze kachel gebruikt niet veel hout en geeft wel veel warmte. Wij stoken ongeveer 6 kuub hout per jaar, dat is 4 kuub voor de kakelugn in de keuken en nog 2 kuub voor de openhaard die we incidenteel stoken en ook voor de sauna die houtgestookt is. In één deel van het houthok kan 8 kuub zodat we elk jaar iets overhouden. Dat appelhout, daarvan hebben we dus al vele malen warmte gehad. 


Ons nieuwe hout hebben we aan de deur gekocht van Kjell die bij ons in de buurt woont. Hij vertelde dat het voornamelijk berkenhout is maar dat er ook wat ander hout doorheen zit. 


Het blijkt ongeveer 2/3 berken te zijn en 1/3 anders.


In het linkerdeel zitten nu 8 bakken en er kan nog een beetje bij. De rest is voor Fr en S. Zij krijgen een nieuwe kachel en schoorsteen in hun huis en  daarvoor ontvangen ze wat van ons hout. Zo hebben ze alvast een beginnetje. De volkswijsheid hier in Zweden zegt dat wanneer je voor Midsommar het hout in de opslag hebt, dat het dan in de winter droog genoeg is om te stoken. Nu hebben Fr en S nog geen houtopslag dus ze zullen nog aan de bak moeten de komende weken willen ze deze winter dit hout stoken :-)
Maar onderstaande bakken zijn leeg en dat is een goed gevoel.


Na deze acht bakken hebben we bij de ondergaande zon de avondthee gedronken op onze altan .


Dat doet me eraan herinneren dat ik ook nog even iets moet vertellen over de yoghurt. We maken nu met onze yoghurt machine onze eigen yoghurt van ongezoete sojamelk. De eerste yoghurt was ietsje aan de dunne kant en nog niet zo zuur van smaak. Ik laat nu de yoghurt 12 uur staan i.p.v. 10 uur en nu is het echt perfect. De yoghurt heeft een mooie consistentie en is nu prima van smaak. 


Het is echt een klusje van niks dat yoghurt maken, zo gepiept en het smaakt heerlijk. Echt een aanrader. Vanochtend hebben we het even uitgerekend. We besparen met het yoghurt maken ongeveer 8 euro per week, dat is zo ongeveer éénmaal een ritje naar Mariestad. 

Ik had ook nog een dingetje met tandpasta voor de honden. Ik poets de tanden van de honden en gebruik hiervoor hondentandpasta. Nu is dat bijna op en moet ik weer een nieuwe tube kopen. Die kan ik in Mariestad alleen verkrijgen in een verpakking met drie tandenborstels erbij. Ten eerste gebruik ik die tandenborstels niet en ten tweede vind ik het veel plastic waar ik niets mee doe, ik gooi ze weg. Zo'n verpakking is natuurlijk extra duur. 12 euro geloof ik. (We hebben hier geen euro's maar Gerrit en ik hebben de onhebbelijke gewoonte om alles door tien te delen omdat we nog steeds denken in euro's). Nu zag ik in de supermarkt Vegan tandpasta zonder fluor en met uitsluitend natuurlijke ingrediënten waaronder groene thee extract. Die tandpasta kost 3 euro. Nu vraag ik me af of ik die tandpasta ook kan gebruiken voor de honden. Kan iemand hierover iets zinnigs vertellen?


Tot slot heb ik bij de ondergaande zon vanavond nog een rondje door de tuin gelopen. Het is echt zo prachtig om ons heen. Nog even wat foto's.



De Hosta staat dit jaar wel heel erg mooi, er komen al bloemknoppen in. De bloemen vind ik matig mooi maar de bladeren zijn echt schitterend.




Deze laatste foto is van onze beuk. Ik zie de volgende workout al groeien. Hij zit echt vol met beukenootjes. Prachtig!

Dan nog even een vraag aan Jet, ik had je een sms gestuurd. Heb je die ontvangen?

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....





 

6 opmerkingen:

  1. Hebben jullie last van slakken in de Hosta's? We hebben het ook een aantal jaren geprobeerd maar bij ons blijft er weinig (moois) van over.

    Dat moet vast telkens genieten zijn met zo'n ondergaande zon. Heel sfeervol en fotogeniek licht!

    Groeten uit Hoogeveen,
    ../Wilfred Smit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Wilfred, Toen wij in NL woonden had ik ook veel slakken in de Hosta's.Het gekke is dat we veel slakken hebben in onze achtertuin. Van die hele dikke die wel eetbaar lijken (wat ik overigens niet zal doen). Maar voor huis daar waar dus de Hosta's staan is geen slak te vinden. Gelukkig maar want dan is het gedaan met al dat moois.

      Groeten van Johanna

      Verwijderen
    2. Slakken houden niet erg van schelpen en ook niet zo van grus.
      Ik heb aan het begin van het groeiseizoen schelpen beetje fijner gemaakt en tot mijn verbazing zie ik nu prachtige, niet aangetaste hosta’s. Het kan toeval zijn, maar het wel opvallend…
      Jazeker Johanna, sms-je ontvangen zoals je inmiddels gemerkt heb. Kon alleen niet reageren door kleinkinderen op bezoek en andere sores.
      Groet, Jet

      Verwijderen
    3. Neem je tijd Jet, dat heb ik tenslotte ook gedaan :-) Bij ons zinken de slakken weg in het grus. Ik vermoed dat ze dan hun eieren leggen. Ze zijn dan enige tijd onzichtbaar en komen daarna weer boven. Dit gaat met huis en al. Heel bijzonder!

      Verwijderen
    4. Ben benieuwd of de schelpen wel gaan helpen, hier vooralsnog dus wel.
      Wat de tandpasta betreft: (Uit een echt betrouwbare bron):
      Neem contact op met de fabrikant en vraag of het geschikt is voor honden
      Erg mag geen xylitol in zitten dat is giftig voor honden.
      In hondentandpasta zitten bepaalde enzymen die goed voor de hondenbek zijn.
      Zitten die in deze vegan tandpasta ook? Dat zou je dus kunnen checken.
      Groetjes, Jet

      Verwijderen
    5. Hej Jet, Xilitol zit er niet in en ook geen fluor. Daarom dacht ik dat ik het misschien wel kan gebruiken. Er zitten echter wel plant extracten in en daarover ben ik nog wat onzeker. Maar ik heb je advies opgevolgd en bij de fabrikant de vraag neergelegd. Ik ben benieuwd.

      Groet Johanna

      Verwijderen