woensdag 8 juni 2022

En de hoofdrol was voor Amineh Kakabaveh

 Alles wat we jaarlijks doen in de tuin zo in het beginnende voorjaar is nu gedaan. We zijn weer bij! Heerlijk, vanaf nu het normale onderhoud en eventueel een project als we daar zin in hebben.

Omdat alle dagen een post over het werken in de tuin wellicht een beetje saai is wil ik vandaag een blog schrijven over de politieke manoeuvres van de afgelopen week.  Een aantal dagen terug schreef ik al over een dreigende crisis voor het huidige kabinet. Gisteren werd duidelijk dat die crisis nipt is afgewend. Daarover wil ik iets vertellen.

Eerst even wat voor informatie. 

- 24 november 2021 werd Magdalena Andersson gekozen als eerste vrouwelijke 'statsminister'.  Dit minister presidentschap hield 7 uren stand omdat de Milieu Partij zich terugtrok in haar steun aan Andersson. 

Foto geleend van Wiki

- 29 november 2021 werd ze wederom gekozen als statsminister en vormde ze een minderheidsregering bestaande uit alleen Sociaal Democraten (S). Dit werd mogelijk doordat Amineh Kakabaveh (eerder lid van de linkse Vänsterpartiet (V) maar nu onafhankelijk omdat ze uit de (V) is gestapt, een voor stem uitbracht nadat ze in een overleg met (S) een akkoord had gesloten over een intensievere samenwerking met Demokratiska Unionspartiet (PYD). 

- PYD is een leidende politieke arbeiders partij  onder Syrische Koerden, de Syrische tak van de PKK. 

- Amineh Kakabaveh is van Koerdische herkomst. In haar vroege jeugd was zij peshmerga soldaat in Irak en Iran. Zij heeft een gevechtsopleiding gevolgd. Op 14 jarige leeftijd is zij gevlucht vanwege een dreigende doodsstraf. Zij is als vluchteling in Zweden gekomen waar zij haar lagere-, middelbare school en universitaire opleiding heeft voltooid. Zij is opgeleid als socionoom. Sinds 2008 is zij lid van het Zweedse parlement, nu dus partijloos.

                                                  foto geleend van Wiki

Vorige week kwam er zomaar onverwacht een motie van wantrouwen tegen de minister van justitie en Binnenlandse zaken, Morgan Johansson. Gisteren 7 juni werd die motie in stemming gebracht. Direct na het indienen van de motie gaf de 'statsminister' aan dat bij aanname van de motie ook zij en het gehele kabinet zou aftreden. Haar motivatie hierbij was dat een motie van wantrouwen tegen de minister van justitie en binnenlandse zaken wordt gezien als een afkeuring van het regeringsbeleid in zijn geheel. Dit laatste richt zich momenteel sterk op het aangaan van het NAVO lidmaatschap, Klimaatcrisis, hoe te handelen in de oorlog tegen Ukraine en de stijgende inflatie en de discussie met Turkije. Turkije wil het lidmaatschap van de NAVO voor Zweden blokkeren vanwege Zweden's nauwe banden met de PKK en de PYD.
Overigens wordt als officiële reden voor de motie van wantrouwen tegen Morgan Johansson aangegeven het falende beleid van de minister inzake de rellen rond de koran verbrandingen afgelopen Pasen. Hij zou onvoldoende sterk leiding geven aan het optreden van de politie.
Daar is echter de discussie verder niet over gegaan. 
De hoofdrol in de discussie was weggelegd voor Amineh Kakabaveh. Zij heeft namelijk de bepalende stem in het geheel. Stemt zij voor de motie dan is het exit kabinet, stemt zij tegen of onthoudt zij zich van stemming dan kan het kabinet en de minister door.

De hele tussenliggende week heeft zij niet aangegeven hoe zij zal stemmen. Zij heeft de koerdische kwestie breed voor het voetlicht gebracht en aangegeven dat zij steun wil hebben voor de PYD en dat zij geen invloed wil van Erdogan op de Zweedse politieke besluitvorming, dit ook voor haar eigen gevoel van veiligheid. In de intervieuws gaf zij aan niet zelf voor deze centrale rol te hebben gekozen. Zij heeft geen motie van wantrouwen ingediend, dat deed het rechtse blok van de Riksdag.  Sverige Demokraterna (SD) was de indiener met steun van de Moderaterna (M) , de Liberalerna (L) en de Kristen Demokraterna (KD). Dit rechtse blok zoals het wordt genoemd is erg voor een lidmaatschap van de NAVO. Mogelijk wilden deze partijen de groeiende populariteit van de statsminister (S) afremmen door haar buitenspel te zetten vanwege de verkiezingen in september. Nu wordt deze hele actie gezien als een soort van politieke soap die het moeizaam vorderende lidmaatschap van de NAVO voor Zweden juist bedreigt. Een tegengesteld effect dus.
Gisteren was de stemming in het parlement en heeft Amineh Kakabaveh aangegeven in een gesprek met (S) de verzekering te hebben gekregen dat de afspraken zoals die zijn gemaakt voorafgaande aan de tweede verkiezing van Magdalena Andersson tot statsminister (dus nauwere banden aangaan met PYD), nog steeds geldend beleid zijn voor (S). Dat heeft haar gerustgesteld. Zij heeft haar stem neergelegd waardoor de motie van wantrouwen met één stem tekort het niet heeft gehaald. Morgan Johansson, de minister van justitie en binnenlandse zaken kan door evenals het hele kabinet. Wat de schade is voor het verkrijgen van het NAVO lidmaatschap is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Erdogan met dit alles niet heel blij zal zijn. Hij wil immers juist dat Zweden afstand neemt van de steun aan PKK en PYD en stelt dit als voorwaarde voor zijn steun voor Zwedens lidmaatschap van het bondgenootschap. Zijn land verkeert in grote moeilijkheden vanwege een hyperinflatie als gevolg van de oorlog, zijn populariteit is aan het dalen en hij wil zich graag aan het Turkse volk tonen als een sterke leider met een invloedrijke stem in deze hele lidmaatschapsdiscussie.
Duidelijk is dat alle andere landen in het NAVO bondgenootschap, Zweden en Finland graag verwelkomen. Er is zelfs al een NAVO oefening gaande op de Oostzee met enorme fregatten aangemeerd in Stockholm. Erdogan wil gevechtsvliegtuigen hebben en is mogelijk uit op een handeltje. Kakabaveh wil dit voorkomen omdat zij weet dat deze vliegtuinen zullen worden ingezet tegen de Koerden. Ook zij wil een ruilhandeltje, haar stem voor steun aan de Koerden.

In het parlement moet nu vervolgens worden gestemd over de begroting van het kabinet. Kakabaveh heeft alweer aangegeven haar stem voor de begroting te willen onderhandelen met (S). 

De middenpartijen hebben zich onthouden van stemmen. Zij geven echter wel aan het geen doordachte actie van de rechterflank te vinden. De rechterflank had kunnen inschatten dat de hoofdrol zou worden weggelegd door de allesbepalende stem van Kakabaveh die haar pijlen zeker zou richten op rechts. Bovendien komt op deze manier het door rechts zo gewenste NAVO lidmaatschap mogelijk minder vlot binnen handbereik of zelfs in gevaar.

Het lijkt mij toe dat dit alles de democratische rechtsstaat geen goed doet. 

Voldoende voor vandaag denk ik, ontvang een hartelijke en vredevolle groet van Gerrit en mij!

Wordt vervolgd......





Geen opmerkingen:

Een reactie posten