zaterdag 18 juni 2022

'Vättern rund' en nu weer thuis

Dat we het erg naar onze zin hadden op het eiland Visingsö in het Vättern dat had ik al geschreven. Een midweek was een goede keuze want het was niet druk en op de camperplaats stonden we met nog twee andere campers. We hadden mooi uitzicht over de haven en de activiteiten die daar waren. De camperplaats heeft een heel aantal hoge bomen die het zonlicht mooi filteren. De zon scheen volop maar door de bomen konden we toch heerlijk buiten zitten en was het voor de honden niet te warm. We hebben nog een dag bijgeboekt. Die dag hebben we niet heel veel gedaan, een wandeling en verder lekker lezen in de meegebrachte boeken. Gerrit leest nog steeds in 'Homo Deus' en ik lees 'Op klompen troch de dessa' een friestalig boek van Hylke Speerstra over mannen die na de oorlog naar Indie zijn geweest om daar ' orde op zaken te stellen'. Sommige mannen gingen vrijwillig, dit waren vaak mannen van christelijke signatuur aldus de schrijver, maar veelal waren het ook mannen die werden opgeroepen om te dienen. Sommigen hadden in de oorlog al meegevochten en moesten nu weer, anderen hadden in de oorlog ondergedoken gezeten en ontkwamen nu niet aan de oproep. Er wordt ook een verhaal beschreven van iemand die gewetensbezwaren had en hiervoor drie jaar naar een strafkamp moest gaan. Het is een indringend verhaal over waargebeurde ervaringen. Het boek is uitgegeven in 2014 dus ik loop zo ongeveer 10 jaar achter. 

Vanochtend zijn we van de camperplaats vertrokken. Niet in één streep naar de boot maar eerst nog een rondritje naar de noordpunt van het eiland. Dat hadden we ook kunnen lopen maar onze ruim 14 jaar oude Arvid had er al een dag opzitten van 8.2 km gevolgd door een dag van 14 km dus die wilden we wat rust gunnen. 

De weg naar de noordpunt eindigt in een privé weg zodat we niet helemaal naar het punt konden gaan. Helemaal noord, daar waar deze foto is genomen, wordt het eiland weer iets breder en dat is de plek waar een golfbaan is te vinden. Daar zijn ook nog eens 8 camperplaatsen waarvan je gebruik kunt maken.

Daarna zijn we gekeerd om onze weg te vervolgen naar de haven. Onderweg hebben we alvast een plekje gereserveerd zodat we zeker wisten dat we met de boot van 14.10 meekonden gaan.

6 km varen in 25 minuten. In Gränna aangekomen zijn we linksaf geslagen richting noorden. Het was druk op de weg met fietsers die een nummer op hun rug hadden. Ik vermoedde al dat het dit weekend 'Vättern rund' was en dat klopte. Vättern rund is een tocht vergelijkbaar met de elfstedentocht op de fiets. Alleen is het landschap minder vlak en stond er vandaag ook nog eens een hele flinke wind. Volgens mij mogen de fietsers er twee dagen over doen en ze fietsen dan in totaal 315 km.



Blijkbaar kun je kiezen in welke richting je de tocht wilt fietsen, we kwamen fietsers tegen aan beide kanten van de weg.


We hebben erg genoten van ons midweekje weg. Nu zijn we weer thuis en zullen de dagen zich als vanzelf weer vullen met klussen in en rondom het huis. 

Ontvang allen een hartelijke en een vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd.......



















 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten