dinsdag 31 mei 2022

Van boom tot yoghurt

 
Kijk hem daar eens staan die jonge Esdoorn. Waarschijnlijk is deze boom zo ongeveer 15 jaar oud want wij hebben ons huis nu ongeveer 10 jaar in ons bezit en bij de koop stond de boom er al. Aanvankelijk vonden wij het een schattig fris boompje en daarom bleef hij staan. Zijn ontstaan is waarschijnlijk te danken aan de bomen ernaast. Elk jaar halen wij vele hééel erg jonge bomen weg.  Nu de boom groter is geworden zien we dat zijn kroon verstrengeld raakt in de kronen van de andere bomen. Bovendien nemen bomen veel water op en is het hier vaak behoorlijk droog. Daarom leek het ons het beste om deze boom weg te nemen om zo de andere bomen betere omstandigheden te geven. Vorig jaar hebben we in de voortuin een nieuwe boom geplant dus al met al is het aantal bomen nog in evenwicht.
Het omhalen is goed verlopen en de boom viel goed. 's Avonds hebben we de takkenboel nog opgeruimd, weer een aanhanger vol.


We hebben nu meer licht in de tuin en ook in de moestuin, lekker voor mijn aardbeien.

Gerrit en ik hangen al drie dagen in het pad aan de voorkant van ons huis. Omdat we geen verdelgingsmiddelen willen gebruiken peuteren we met een mesje al het onkruid tussen de tegels vandaan. Het is een hele klus met dat pad van 42 meter. We weten precies hoe lang het is omdat een aantal jaren geleden, Gerrit een geul langs het pad heeft gegraven van 40 cm diep ten behoeve van de fiber kabel voor het internet. Fiber heet dat in NL glasvezel meen ik. De klus is klaar en het ziet er nu weer fraai uit.

's Avonds heeft Gerrit het pad achter nog schoongekrabd en heb ik de tuin onder het keukenraam omgespit. Zo hebben we de meeste paden weer schoon. Dat zeg ik nu wel maar ik bedenk me nu dat we achter bij het houthok ook nog een terrasje hebben van deze steen en dat moeten we ook nog uitkrabben. Dat komt nog.

Alles wordt hier steeds mooier! We zijn dan ook de hele dag buiten. Gisteren en eergisteren hadden we prachtig weer, vandaag was het bewolkt met af en toe een drupje. 

Voordat we vandaag begonnen met werken hebben we natuurlijk eerst een wandeling gemaakt. Daarbij liepen we o.a. over het kerkhof. Dat zag er wel zo heel erg mooi uit, ik heb er even een foto van gemaakt.

Overal zie je mooie kleurige bloemen. Onze buurman is kerkhoftuinman en koster, we zien hem dagelijks op het kerkhof aan het werk. Het klinkt misschien wat raar maar dat kerkhof is eigenlijk de reden dat we verliefd werden op dit dorp. Tijdens een vakantie ontdekten we het en hebben we er met open mond naar staan kijken. We zeiden destijds tegen elkaar: 'Wil je later ergens liggen dan is het wel hier!' 

Het is wat een raar overstapje naar... maar vanavond werd ook nog het openhaardhout geleverd dat we een aantal weken terug hadden besteld. Aan zijn trekker heeft Kjell (de man van het hout) een hefarm waarmee hij de bakken van de kar tilde. Die bakken staan nu op de kerkgrond. 10 Bakken prachtig berkenhout.

Wanneer we de bakken leeg hebben komt Kjell ze weer ophalen, er is geen haast bij zei hij. Maar goed ook want voorlopig zitten we nog wel even in het tuinwerk.



En dan nog even kort iets anders..... We hebben het plan opgevat onze eigen yoghurt te gaan maken. 's Ochtends eten we altijd een kommetje soja yoghurt. Die yoghurt koop je in pakken van 0.75 liter. Ze kosten 3 euro per pak. We willen graag de ongezoete versie en die is niet altijd gemakkelijk te verkrijgen. Vandaar dat we nu gaan proberen zelf soja yoghurt te maken. De yoghurt machine is aangekocht en die heeft een speciaal programma voor soja yoghurt. Die machine doet overigens niet erg veel, het houdt de sojamelk met de yoghurt cultuur op een constante temperatuur van 39 graden. Warmer of kouder maakt de yoghurt bacterie onwerkzaam. Het hele proces van melk tot yoghurt duurt 10 uur. We hopen nu op goed gelukte en heerlijke yoghurt morgenochtend. We zullen zien....


Last but not least wil ik dan nog Nel van Jan heel veel sterkte toewensen. Tijdens de terugweg na een verblijf in Nederland werd zij getroffen door een CVA en nu is ze opgenomen in het ziekenhuis. Nel en ook Jan, Gerrit en ik wensen jullie veel sterkte. Samen met jullie hopen we op een goed herstel zodat jullie verder kunnen genieten van elkaar en van jullie leven met alles wat daarin is. Nogmaals heel veel sterkte!!

Het is vandaag een hele opsomming geworden, is het teveel scroll dan maar door.

Voor een elk een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd......

4 opmerkingen:

  1. Jaaaaa, Yoghurt! Die machine hebben wij ook, ik maak er dagelijks yoghurt mee. (kwark en kaas wil ook) De lekkerste is trouwens van (biologische) rauwe melk! Een nachtje in de koelkast uit laten lekken in het bijgeleverde "vergiet" en je hebt heerlijke "griekse" yoghurt. Steeds een paar scheppen yoghurt bewaren en daar maak je zo weer nieuwe van. Werkt echt geweldig!

    Groetjes uit Gaast en een fijne dag!

    Willem Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk dat klinkt goed! Wij hebben onze eerst portie nu gemaakt. Smaakt al goed maar ik zou hem nog een beetje zuurder willen hebben. Deze heeft 10 uur gestaan de volgende laat ik 11 uur staan. En Griekse Yoghurt daar zeg je wat. Heerlijk! Wat een mogelijkheden!
      Groet Johanna

      Verwijderen
  2. Tip: https://bacillusbulgaricus.com

    BeantwoordenVerwijderen